Rammes av rentene: – Ser ut som vi har nådd bunnen

Hydro-tallene dempes av utfordringer i bil- og byggebransjen. Avtroppende konsernsjef Hilde Merete Aasheim venter på rentekutt og bedre tider.

Hydro rammes av lav aktivitet i byggebransjen og bilbransjen. Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim håper på bedre tider når og hvis rentene kuttes.
Publisert: Publisert:

– Det som er bra er at det ser ut som vi har nådd bunnen, sier Aasheim til E24.

Onsdag la aluminiumprodusenten frem svakere resultater for årets første kvartal enn på samme tid i fjor, men tallene var sterkere enn i de to foregående kvartalene.

Justert brutto driftsresultat (ebitda) havnet på 5,4 milliarder kroner i første kvartal, ned fra 7,5 milliarder kroner på samme tid i fjor.

Noe av det som rammer Hydro er de høye rentene internasjonalt, som demper ordreinngangen fra byggebransjen. Selskapet rammes også av krevende tider i bilbransjen, som også delvis skyldes høye renter og at folk holder igjen på pengebruken.

– Bygg drives jo veldig mye av det økonomiske sentimentet, sier Aasheim.

– Når inflasjonen er høy og renten er høy, så ser man avmatting av nye prosjekter, sier hun.

Hydro-aksjen steg noe etter onsdagens kvartalsrapport. Aksjen er omtrent uendret så langt i år, og handles til rundt 68 kroner.

– Et sjokk

Det er lenge siden byggmarkedet har vært så svakt som nå. Det er historisk lav etterspørsel både i Europa og Nord-Amerika, ifølge aluminiumsselskapet.

– Er det virkelig så ille?

– Noen av de indeksene vi ser er nesten på finanskrisenivå, ja, så det er svært lavt nivå, sier konstituert finansdirektør Trond Olaf Christophersen i Hydro.

Konstituert finansdirektør Trond Olaf Christophersen i Norsk Hydro.

– For byggmarkedene er det jo et sjokk med så raske rentehevinger, og med inflasjonen på byggekostnadene, sier han.

– En viss optimisme

Nå håper Hydro-sjefen på bedre tider og sterkere resultater.

– Dette har tatt tid, sier Aasheim.

– Men sentimentet nå er at med de tiltakene som har vært gjort for å få ned inflasjonen, så tror man at man har nådd rentetoppen. Selv om man ikke har sett noen rentenedgang ennå, så begynner man å få en viss optimisme igjen, på at det blir bedre, sier hun.

Dette vises også igjen i metallprisene på London Metal Exchange og på metallpremienemetallpremienepremiene er en ekstra kostnad som legges på metaller i tillegg til spotprisen, blant annet knyttet til frakt, forsikring, finansiering, lagring og andre kostnader, mener hun.

– Vi har nok sett bunnen nå, på bygg, sier hun.

Krevende for bilbransjen

– På bil er det litt av det samme. Folk holder på pengene når rentene går opp og alt blir dyrere, sier Aasheim.

Hun peker på at Tyskland før jul var i en budsjettkrise og måtte fjerne sine elbilsubsidier.

– Det har slått hardt ut for de tyske bilprodusentene. Og det har en stor effekt i våre resultater innen ekstrudering i Europa, spesielt i Ungarn, sier Hydro-sjefen.

Europas bilbransje sliter også med økende konkurranse fra Kina.

– Bilsegmentet i Europa er også utfordret av kinesiske bilprodusenter, som nå står for en tredjedel av biletterspørselen, men da primært for de billigste bilene, sier Aasheim.

– Selv om det er tariffer, er bilene likevel så mye billigere at de er konkurransedyktige på pris.

Kan bli oppgang i andre halvår

Aasheim tror det tar noe tid før byggebransjen tar seg opp igjen.

– Federal Reserve, Den europeiske sentralbanken og andre som mener noe om makrobildet sier jo at de tror på oppgang i andre halvår og inn mot 2025, sier Aasheim.

Det tar noe tid å sette i gang byggeprosjekter, og derfor venter ikke Hydro-sjefen noen rask oppgang.

– Vi vil nok se dette lenger ut i 2024, mer i slutten av 2024 og inn i 2025 enn i morgen, sier Aasheim.

– Og når venter dere en bedring i bilbransjen?

– Igjen så har det med renter og tilliten i konsumentmarkedet å gjøre. Man tror ikke at renten vil gå opp, men spørsmålet er jo når man begynner å ta renten ned. Og der er det jo mange spekulasjoner på, om det kommer i slutten av dette året eller neste år, sier Aasheim.

Dette bildet er fra aluminiumsanlegget Hydro Karmøy.

– Et svakt kvartal

I andre kvartal 2022 var Hydros justerte ebitda oppe i nær 12 milliarder kroner. I fjorårets fjerde kvartal var tilsvarende tall bare på fire milliarder. I dette årets første kvartal var tallet 5,4 milliarder.

Konstituert finansdirektør Trond Olaf Christophersen vil ikke tallfeste hvilket nivå Hydro venter på resultatene fremover, men håper tallene stiger.

– Dette er jo et svakt kvartal, drevet av svake markeder. På sikt venter vi at alle markedsområdene våre vil bedres, sier Christophersen.

Han peker på at Hydros bauksitt- og aluminavirksomhet har vært skviset på pris og rammet av høye energipriser over noen år, men at ting ser ut til å bedre seg. Premiene på aluminium har vært lave, men tikker oppover igjen. Og ekstruderingsvirksomheten sliter med lave volumer på grunn av markedssituasjonen.

– Vi forventer jo høyere resultater når markedene normaliserer seg, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om