Svakere og svakere krone: – Krevende balansegang for Norges Bank

– Vi kommer til å slite med å få en stabil og noe sterkere krone uten rentekutt i USA, mener seniorstrateg Dane Cekov.

Restaurantbesøk og shopping på utenlandstur har blitt dyrere i det siste.
Publisert: Publisert:

Sommervarmen har inntatt mye av landet, men kronetrenden er dårlig nytt for de som har begynt å glede seg til sydenferie. Siden nyttår har euroen og dollaren bare blitt dyrere og dyrere.

De siste dagene har den norske kronen vært på sitt svakeste i 2024 mot begge de viktige valutaene. Det er dyrere enn før rentehevingen til Norges Bank i desember, som bidro til å styrke kronen.

Mye handler om USA og dollaren, mener seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets. Han forklarer at man ofte ser at kronen beveger seg likt mot både euroen og dollaren.

Les på E24+

Kronen svekker seg: – Det er ikke slik at vi alltid skjønner alt

– Det er dollaren som har styrket seg bredt, også mot kronen. Det henger sammen med de sterke makrotallene fra USA. FedFedUSAs sentralbank, Federal Reserve, forkortes gjerne til Fed har ikke blitt trygge på at inflasjonen kommer ned.

Nordea Markets-strateg Dane Cekov tror kronen kommer til å holde seg på den svake siden i sommer.

Årets dyreste

Euroen har kostet 11,87 kroner på det dyreste torsdag. Det er det høyeste siden midten av november i fjor.

Dollaren passerte 11 kroner tidligere i april, og kursen på rundt 11,1 kroner de siste dagene har man heller ikke sett siden november.

Kronekursen er også svakere enn Norges Bank hadde sett for seg.

Den importveide valutakursindeksen I-44, der euroen veier klart tyngst, var oppe i 122 poeng tirsdag. Jo høyere tall på indeksen, jo svakere er kronen. Sentralbankens anslag er den skal ligge på 119 poeng i snitt i andre kvartal.

– Jeg tror kronen kommer til å holde seg på den svake siden i sommer, sier Cekov.

«Krevende balansegang» for Norges Bank

Kronekursen er viktig for Norges Bank og rentesettingen. Det handler blant annet om at en svak kronekurs gjør at importerte varer blir dyrere, og dermed påvirker prisveksten.

Norges Bank kommer med en ny rentebeslutning fredag, der det ikke er ventet noen endring. Det er et såkalt mellommøte, der det ikke kommer noen ny prognoser for renten eller økonomien.

Norges Bank har signalisert at renten blir liggende på dagens nivå frem til høsten, og sentralbanksjef Ida Wolden Bache sa i mars at det mest sannsynlige er rentekutt i september.

Flere økonomer har i det siste sådd tvil om rentekuttene kommer så raskt, inkludert Nordea Markets og DNB Markets.

Cekov venter ikke at det kommer noen klare nye signaler om renten fremover, siden sentralbanken «ikke kan komme med noen ny konklusjon» når det ikke kommer nye prognoser. Men det kan være en utfordring med tanke på kronen.

– Hvis de ikke hinter til at rentebanen er utdatert, kan valutamarkedet bli skuffet av det. Sånn sett er balansegangen litt krevende for Norges Bank.

Mindre tro på rentekutt

Samtidig påvirkes kronekursen også av renten og renteforventningene i utlandet. I utgangspunktet er det mest attraktivt å plassere penger der renten er høy.

– Vi kommer til å slite med å få en stabil og noe sterkere krone uten rentekutt i USA, tror Cekov.

Troen på rentekutt både her hjemme og utenlands har falt som en stein de siste månedene. Dette er den viktigste grunnen til at kronen har svekket seg de siste månedene, mener Cekov, som påpeker at «USA dominerer».

Rundt nyttår priset markedet inn hele seks rentekutt i 2024. Nå tilsier markedsprisingen at det blir ett eller to kutt i USA i år, og at det første kutt kan la vente på seg til november.

Det henger sammen med den økonomiske utviklingen. Prisveksten i USA har begynt å klatre litt igjen i det siste, mens arbeidsmarkedet og økonomien fortsatt er sterkt. USAs sentralbank påpekte i onsdagens rentebeslutning at det har vært mangel på fremgangen ned mot i inflasjonsmålet.

I eurosonen er ventet at det første rentekuttet fra Den europeiske sentralbanken (ESB) kommer i juni, og markedet priser inn at det potensielt kan komme tre kutt totalt her i år.

Publisert: