Dumpet aksjer før børs-knekk: – Overrasket over hvor tålmodig aksjemarkedet har vært

Kraftig nedskalerte rentekutt-forventninger har bidratt til barbering av årets børsoppgang i USA, tror Olav Chen.

SOLGTE AKSJER: Olav Chen i Storebrand.
Publisert: Publisert:

Fredag markerte den sjette røde handelsdagen rad på amerikanske børser, den lengste tapsrekken siden oktober 2022.

Etter en sprek start på året har årets oppgang på den brede S&P 500S&P 500Aksjeindeks som følger de 500 største selskapene notert på børsen i USA.-indeksen blitt halvert i april.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, sier han har vært bekymret for en korreksjon etter den kraftige børsoppgangen i spesielt USA.

I slutten av mars gikk kapitalforvalteren ned til en såkalt normalvekt i globale og svenske aksjer, etter å ha vært overvektet. Overvekt betyr at andelen aksjer i porteføljen er større enn normalt.

SentimentetSentimentetStemningen i markedet. var høyt. Folk var bekymringsløse. I vår verden er det negativt, sier Chen til E24.

– Overrasket

Chen peker på at frykten for en hard landing i økonomien ble til en forventning om en myk landing, og deretter ingen landing i det hele tatt.

Han sier at anslagene for økonomisk vekst i USA har blitt oppjustert, med forventninger om at oppgangstidene skal vare lenger.

– Det er fortsatt full guffe i økonomien. Hvis det skjer, hvorfor skal FedFedDen amerikanske sentralbanken, Federal Reserve kutte renten, spør Chen.

Les på E24+

Kong Dollar kan løfte småsparerne

Forventningene til antall rentekutt har blitt kraftig kuttet i USA, sammen med tidspunktet for det første rentekuttet. Det har bidratt til den siste tidens aksjefall, tror Chen.

– Jeg har vært overrasket over hvor tålmodig aksjemarkedet har vært, med tanke på at rentekuttene stadig har blitt utsatt. For bare tre måneder siden var det priset inn seks-syv rentekutt i USA. Nå er det knapt to.

I markedene har den tett fulgte amerikanske ti års statsrenten, også kalt verdens viktigste rente, krøpet oppover igjen. I desember var den på 3,8 prosent, men har siden steget til 4,6 prosent.

– Mye eufori

– Det har vært mye eufori, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Spesielt teknologiaksjer, som har vært en vinner, har fått en knekk. På teknologibørsen Nasdaq er nå årets oppgang redusert til 1,8 prosent fra 9,5 prosent på det høyeste for halvannen uke siden.

Les på E24+

Flaks eller dyktighet i aksjemarkedet?

Brikkeprodusenten og AI-favoritten Nvidias kursfall på ti prosent fredag, barberte bort over 210 milliarder dollar av børsverdien. Det tilsvarer et verdifall på 2.300 milliarder kroner.

– Det er blant de største verditapene noensinne, sier Næss.

Robert Næss er investeringsdirektør i Nordea.

Optimisme om kunstig intelligens har fyrt opp børsfesten i USA. Men høyt prisede AI-aksjer og forventninger som har løpt av gårde kan gi et tilbakeslag, har analytikere advart.

Tekstroboten ChatGPT, som brukes til alt fra koding og rapportskriving til lekser og jobbsøknader, ble populær i rekordfart etter lanseringen. Roboten har gjort kunstig intelligens, forkortet AI på engelsk, mye mer tilgjengelig.

Inntil nylig var 90 prosent av årets børsoppgang i USA drevet av seks AI-selskaper, ifølge Næss.

Han trekker frem Nvidia-aksjens voldsomme oppgang før kursen falt bratt fredag. Siden starten av 2023 er aksjen fortsatt opp over 400 prosent og siden nyttår er oppgangen på 54 prosent.

– Den har gått enormt mye. Da er det naturlig å spørre seg selv om det er riktig eller ikke.

– Det er mange som har surfet på oppgangsbølgen, og nå kan ha blitt litt redde og kaster seg vekk, sier han.

Publisert: