Svakeste krone siden før jul

Kronen er på sitt svakeste siden før rentehevingen i desember, målt mot Norges viktigste handelspartneres valutaer.

Kronen har svekket seg mot handelspartnernes valutaer i år, og er på sitt svakeste siden før jul. Så langt i år er kronen svekket med åtte prosent mot dollar.
Publisert: Publisert:

I desember styrket kronen seg betraktelig mot handelspartnernes valutaer, etter at Norges Bank hevet renten. Dette varte i om lag to uker.

Men helt på slutten av fjoråret snudde kronen. Siden har den sakte, men sikkert svekket seg igjen, målt ved I44-indeksen. Denne indeksen er en av Norges Banks foretrukne indikatorer på kronens styrke.

Kronen begynner nå å nærme seg det svake nivået før desember-hevingen, målt ved denne indeksen.

Torsdag endte I44-indeksen på 121,47 poeng. Det betyr at kronen er på sitt svakeste siden 13. desember i fjor, dagen før Norges Bank offentliggjorde forrige renteheving. Da var indeksen på 123,28 poeng.

Jo høyere tall på I44-indeksen, jo svakere er kronen. Jo lavere tall, jo sterkere er kronen.

Rentekutt kan drøye til 2025

Svakere krone kombinert med høy lønnsvekst gjør at det kan ta tid før Norges Bank kutter renten, påpeker sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken i et notat fredag.

Handelsbanken planlegger å legge frem nye prognoser i en konjunkturrapport 22. mai.

«Men det er ingen hemmelighet at vi mener det er en risiko for at rentekuttet utsettes helt til 2025, skrev Hov fredag morgen.

«Den norske kronen har for øvrig tapt stadig nytt terreng de siste dagene, og svekket seg ytterligere på uroen etter det israelske svaret mot Iran», la Hov til.

Norges Bank venter at I44 i snitt skal ligge på 118,8 poeng i år. Det tilsvarer omtrent snittet på indeksen så langt i år, men forutsetter en betydelig sterkere krone enn det indeksen viser nå.

Det betyr at kronen vil måtte styrke seg fra dagens nivåer for at bankens anslag for 2024 skal slå til.

Les også

Sjeføkonom: – Vi må venne oss til en ny kronekurs

– Mer like andre land

Analytikere har klødd seg i hodet over utviklingen i kronen de siste årene, og mange har bommet på sine spådommer. Kronen ser ut til å ha etablert seg på et nytt og mye svakere nivå enn tidligere.

– Vi har blitt mer like andre land, forklarte sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24 tidligere denne måneden.

– For ti år siden dro vi nytte av en sterk kronekurs, som ga god vekslingskurs, ikke bare at vi har et høyt lønnsnivå. Uansett tap eller gevinst, så tror vi mest på, uten å være skråsikre, at vi må venne oss til en ny kronekurs, sa Haugland.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
Les også

– Kan bli en dødsspiral for den norske kronen

Åtte prosent svekket mot dollar

En valuta som står særlig sterkt for tiden er den amerikanske dollaren.

Så langt i år har kronen svekket seg hele åtte prosent mot dollaren, til over 11 kroner.

Gjennom fjoråret svekket kronen seg med nær fire prosent mot dollar, fra 9,88 kroner ved starten av året til 10,16 kroner ved årsslutt.

Les også

Mulig kroneforklaring: – Satt i samme bås som svenskene

Fem prosent svekket mot euro

Mot euroen har det gått litt mindre dårlig for kronen i år. En euro er verdt 11,74 kroner, en svekkelse på nær fem prosent siden nyttår.

Gjennom fjoråret svekket kronen seg med nær syv prosent mot euroen, fra 10,51 kroner til 11,22 kroner.

Fjorårets bunnivåer for kronen ble nådd i mai og november. Da lå den på rundt 11,20 kroner mot dollar og rundt 12 kroner mot euro. Dette er noen av kronens svakeste nivåer noensinne.

Bunnen for kronen ble nådd under noen svært urolige dager i mars 2020 da den nærmest var i fritt fall i kjølvannet av coronakrisen. På det verste var en dollar verdt over 12 kroner og en euro over 13 kroner. Fallet stoppet etter at Norges Bank grep inn i kronemarkedet.

Les også

2020: Sykkelimportør jubler over Olsen-grep som styrker kronen: – Det er fantastisk

Les også

Derfor har vi ikke euro som valuta

Publisert:

Her kan du lese mer om