Varslet 150 medarbeidere: Statkraft vil selge fjernvarmen

Statkraft leter etter nye eiere for fjernvarmevirksomheten sin. – Videre vekst i selskapet vil kreve betydelige investeringer, sier konserndirektør.

Birgitte Ringstad Vartdal tok over som konsernsjef i Statkraft 1. april etter mangeårig sjef Christian Rynning-Tønnesen.
Publisert:

Statkraft driver fjernvarmeanlegg på 13 steder i Norge og Sverige, og leverer hvert år om lag 1,2 terawattimer (TWh) energi til mer enn 40.000 brukere.

ser Statkraft seg om etter nye eiere som kan gi fjernvarmevirksomheten mulighet til å vokse videre.

Konserndirektør Jürgen Tzschoppe i Statkraft.

Torsdag formiddag ble de 150 medarbeiderne i virksomheten orientert om planene av Statkrafts konsernsjef Birgitte Vartdal og konserndirektør Jürgen Tzschoppe.

– Vi har en situasjon der fjernvarmen krever store investeringer fremover, og virksomheten har behov for ytterligere skala, sier Tzchoppe til E24.

– Statkraft har klart å oppnå en del organisk vekstorganisk vekstorganisk vekst vil si at selskapet klarer å vokse gjennom økte inntekter, i motsetning til å vokse seg større gjennom oppkjøp og sammenslåinger, men det har ikke gitt den skalaen som virksomheten trenger. Vi håper derfor å finne andre eiere som kan bidra til å utvikle dette videre, sier han.

– Er det slik at dere må gjøre noen valg, fordi Statkraft har store planer om oppgraderinger og utbygginger innen fornybar energi?

– Vi må hele tiden prioritere våre investeringer. Fjernvarme har ikke store synergier med resten av Statkrafts virksomhet. Da er det bedre å se etter andre eiere som kan ta over, sier han.

Selskapet sier det leter etter nye eiere som har ressurser til å utvikle Statkraft Fjernvarme med et industrielt og langsiktig perspektiv.

Les også

Statkraft kan komme til å droppe havvind-bud. Men lover milliardsatsing på landvind.

Må investere mye

Statkraft venter at det vil ta noe tid å få solgt fjernvarmeselskapet. I mellomtiden vil driften av selskapets fjernvarmeanlegg fortsette som vanlig.

– Hvilke store investeringer er det som må gjøres i fjernvarmen fremover, er det CO₂-fangst eller andre oppgraderinger?

– Det trengs stadige gjeninvesteringer som del av den daglige virksomheten, og så har vi planer om store investeringer i fangst og lagring av CO₂ på anlegget på Heimdal i Trondheim. Det tredje er at virksomheten trenger en viss skala for å være lønnsom, og da trengs det flere anlegg, sier han.

Statkraft utreder CO₂-fangst på anlegget på Heimdal i Trondheim i samarbeid med Trondheim kommune.

– Har dette vært en lønnsom virksomhet for Statkraft?

– Dette har vært en god virksomhet for Statkraft. Vi er stolte over det vi har fått til, selv om det i perioder har vært utfordringer, blant annet knyttet til skattleggingen av avfallsforbrenning, som har økt kostnadene, sier Tzchoppe.

For to år siden kvittet finske Fortum seg med sin halvpart i fjernvarmeselskapet Fortum Oslo Varme, som det eide sammen med Oslo kommune. De nye eierne ble Hafslund Eco, Infranode og Hitecvision, som bladde opp rundt ti milliarder kroner for andelen.

Dette er ett av Statkraft Fjernvarmes anlegg i Trondheim.
Les også

Statkraft kan produsere 50 prosent mer i 2030: – Må øke våre ambisjoner for å henge med

Driver fjernvarme en rekke steder

Statkraft driver blant annet anlegg i Sandefjord, Moss, Oslo, Ås, Nannestad, Harstad, Trondheim, Namsos og i svenske Åmål, Kungsbacka, Vagnhärad og Trosa.

Selskapets fjernvarmeanlegg på Gardermoen varmer opp hoteller og næringsbygg i området med fjernvarme drevet på flis. Her er det også en 25 meter høy termos med to millioner liter vann som lagrer varmt vann til perioder med høyt forbruk, som når mange dusjer på hotellene i området om morgenen.

Selskapet har også en slik tank i sitt anlegg på Heimdal i Trondheim. Selskapet jobber med å oppgradere forbrenningsanlegget på Ranheim, og vil bygge en slik termos også her. Målet er sikre nok kapasitet på dager med høyt forbruk av varmtvann.

I Moss leverer Statkraft fjernvarme drevet på biogass, skogsflis og havreskall og andre restprodukter fra Läntmannens produksjon av havregryn. Blant kundene her er det lokale sykehuset, samt skoler og andre offentlige bygg.

Les på E24+

Snart kommer varmen til Oslo. Disse tre satser 10 milliarder for å kjøle ned byen.

Publisert: