Israel-bråk i Danmark: Mærsk og Novo Nordisk trekker Pride-støtte

Danske industrigiganter trekker støtten til Copenhagen Pride. Ifølge danske medier skal årsaken være krav om å ta stilling i konflikten mellom Israel og Hamas.

Dette bildet er fra festivalen Copenhagen Pride i fjor.
Publisert: Publisert:

Fredag melder medisingiganten Novo Nordisk, shippingkjempen Mærsk og bransjeorganisasjonen Dansk Industri at de dropper sine partnerskap med Copenhagen Pride-festivalen, ifølge dansk TV 2.

Arrangementet fremmer blant annet rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Rådgivningsdirektør Kinga Szabo Christensen i Dansk Industri.

Ifølge flere danske medier skal arrangøren ha krevd av sine samarbeidspartnere at de skulle ta stilling til konflikten mellom Israel og Hamas.

I mars beklaget Copenhagen Pride sin kommunikasjon i saken.

Viser til økt politisering

Dansk Industri sier at de så langt har støttet Pride fordi de ønsker et mangfoldig og inkluderende samfunn, uansett kjønnsidentitet, seksuell orientering, politisk overbevisning eller etnisitet.

– Med den økte politiseringen vi har opplevd i år, er det vår oppfatning at Copenhagen Pride ikke akkurat nå er det inkluderende fellesskapet det opprinnelig var tiltenkt å være. Derfor har vi valgt å trekke vår formelle støtte til organisasjonen i år, sier rådgivningsdirektør Kinga Szabo Christensen i Dansk Industri i en melding.

Organisasjonen skriver at den har hatt god og åpen dialog med Copenhagen Pride, men opplever at det blant arrangørene er «politiserte emner» som handler om andre ting enn mangfold og seksuelle minoriteters rettigheter.

Konflikten rundt Israel og Palestina skaper også engasjement i Norge. Fredag sperret demonstranter dørene inn til Norges Bank i forbindelse med kunngjøringen av styringsrenten. Det har i det siste vært en rekke protester mot Oljefondets eierskap i våpenprodusenter og israelske selskaper.

Les også

Sperrer Norges Bank under rentemøte

– Forventer forutsigbarhet

Novo Nordisk har samarbeidet med Copenhagen Pride siden 2019.

«Vi forlenger ikke partnerskapet denne gang, men vi vil gjerne takke Copenhagen Pride for samarbeidet rundt denne viktige saken, skriver Novo Nordisk i en kommentar til Danmarks Radio (DR).

«Vi forventer i slike partnerskap en høy grad av forutsigbarhet og et uforstyrret fokus på den saken partnerskapet omhandler», skriver Mærsk ifølge DR.

Ifølge Børsen.dk tar talsperson Benjamin Hansen i Copenhagen Pride partnernes beslutning til etterretning. Han understreker at Copenhagen Pride kjemper for menneskerettigheter.

«Som vi har uttalt tidligere er vi og vil alltid være på de siviles side. Vi er ikke pro eller anti noen demokratisk valgt regjering, liksom vi ikke ber partnere om å være det. Men vi forbeholder oss retten til å kritisere enhver menneskerettighetskrenkelse», skriver Hansen i en uttalelse, ifølge avisen.

Til DR sier Hansen at Copenhagen Pride vil jobbe med å gjenoppbygge tilliten.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen under fjorårets Copenhagen Pride.

Beklaget i mars

Copenhagen Pride skrev i mars at de anerkjente at kommunikasjonen om situasjonen i Israel og Palestina «har vært utilfredsstillende».

«Det har medført forvirring og nervøsitet blant våre partnere og i offentligheten. Vi skulle ha vært mer åpne og direkte i vår dialog med dere, og det er vi lei for. Dere fortjener bedre fra vår side», skrev organisasjonen i en kommentar 7. mars.

«Kommunikasjonen vår var fylt av feil da vi i februar sa at vi ville stille spørsmål om våre partneres aktiviteter i Israel og Palestina. Vi stiller ikke spørsmål eller krav til våre partnere om Israel eller Palestina, så det var dårlig formulert av oss», skrev organisasjonen.

Copenhagen Pride understreket at organisasjonen ikke velger side i konflikten i Midtøsten, og heller ikke ber sine partnere om å gjøre det.

Dansk Industri utelukker ikke at Copenhagen Pride kan komme inn i varmen igjen.

– Vi håper at det vil endre seg fremtiden, og vi gjenopptar derfor gjerne vår støtte, såfremt Pride-organisasjonen kan sikre fullt fokus på seksuelle minoriteters rettigheter og inkludering i fremtiden, sier Kinga Szabo Christensen.

Publisert:

Her kan du lese mer om