Aker BP tjente 2,19 mrd. dollar på driften

Aker BP legger frem sterkere tall for årets første kvartal enn på samme tid i fjor.

Konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP.
Publisert:

Dette er noen av nøkkeltallene i Aker BPs rapport for første kvartal:

  • Aker BP fikk et driftsresultat på 2,19 milliarder dollar (23,8 milliarder kroner), opp fra 1,96 milliarder dollar i samme kvartal i fjor
  • Analytikerne hadde ventet et driftsresultat på 2,07 milliarder dollar, ifølge Bloomberg
  • Resultat etter skatt ble på 531 millioner dollar, opp fra 187 millioner dollar i samme kvartal i fjor
  • Omsetningen ble på 3,08 milliarder dollar, ned fra 3,3 milliarder dollar i samme kvartal i fjor
  • Selskapet vil betale 0,60 dollar per aksje i utbytte

– Første kvartal er et solid kvartal, på linje med plan. God produksjon, viderefører trenden med god kostnadsdisiplin – litt hjulpet av valuta og noen andre effekter, men også drevet av at vi fortsatt forbedrer oss på underliggende kostnader, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik til E24.

Han opplyser i en melding at selskapets mange utbyggingsprosjekter er i rute, og byggeaktiviteten tar seg opp både i Norge og utlandet. Selskapet venter at Tyrving-feltet kan bli fremskyndet til oppstart i fjerde kvartal.

Produserer nær 450.000 fat per dag

Aker BP har tidligere opplyst at produksjonen ble på 448.000 fat oljeekvivalenter per dag i første kvartal, ned fra 452.700 fat per dag i samme kvartal året før.

Selskapet fikk 82,7 dollar fatet for oljen sin, opp fra 78,4 dollar fatet i samme kvartal i fjor.

Aker BP oppnådde en gasspris som tilsvarer 51,4 dollar fatet i første kvartal, ned fra 98,7 dollar fatet i fjorårets første kvartal.

Største eier i Aker BP er Kjell Inge Røkkes Aker, etterfulgt av BP. Også Lundin-familien og Folketrygdfondet har betydelig eierskap.

Selskapet ble til da Røkkes Det norske oljeselskap kjøpte BPs norske virksomhet i 2016. Aker BP vokste ytterligere da selskapet overtok Lundin Energys norske virksomhet i 2022.

Aker BP-aksjen er ned 5,96 prosent så langt i år til 277,90 kroner.

Staten tapte rettssak

Det skapte mye usikkerhet da Greenpeace og Natur og Ungdom nylig vant en sak mot staten knyttet til saksbehandlingen rundt feltene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil.

Oslo tingrett la også ned midlertidig forføyning slik at staten midlertidig ikke skal gi noen nye tillatelser til feltene. Breidablikk er i produksjon og har driftstillatelse ut året. Tyrving skal i produksjon senere i år, og Yggdrasil skal produsere om noen år.

«Både dommen og den midlertidige forføyningen har blitt anket av den norske staten til Borgarting lagmannsrett. Den 20. mars bestemte retten seg for å utsette ikrafttredelsen av den midlertidige forføyningen inntil retten har avgjort spørsmål om sikkerhet og hensynet til ulike interesser», skriver Aker BP.

De mener at deres utbyggingsplaner fortsatt er gyldige. Aker BP fortsetter å følge med på situasjonen, og rettens avgjørelse om å utsette den midlertidige forføyningen reduserer risikoen betraktelig for Yggdrasil, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Prosjekter i rute

Aker BP melder at ingeniørarbeid, innkjøp og fabrikkering er i rute på Valhall PWP-Fenris-prosjektet. Arbeidet har begynt på utstyrsplattformen som produseres i Stavanger, prosessmodulen som produseres i Dubai og understellet til PWP og topside-plattformen til Fenris i Verdal.

Kjempeprosjektet Yggdrasil er også i rute, ifølge Aker BP.

Byggearbeidet sysselsetter tusenvis av mennesker både i Norge og internasjonalt. Ingeniørarbeidet har nå byggetegningene som viktigste prioritet. Den første offshorekampanjen er i gang i området. De første havbunnsrammene skal være klare for installasjon i sommer.

Skal lete ved Wisting

Leteprogrammet til Aker BP inkluderer blant annet letebrønnene Ferdinand og Hassel øst for Wistingfeltet i Barentshavet i andre kvartal. Investeringsbeslutningen på Wisting ble høsten 2022 utsatt frem mot 2026.

Oljeprosjektet Wisting har vært kontroversielt blant miljøvernere og flere partier, fordi det skal produsere olje til lenge etter 2050 og fordi det ligger i et sårbart område i Barentshavet.

– Jeg har nok troen på at vi kommer til å finne hydrokarboner. Det jeg er mest spent på er om det er gass eller olje, og volum, sier Hersvik.

– Hele bakgrunnen for å bore disse prospektene er å avklare om det faktisk er et potensial for Wisting. Selvfølgelig er det slik at funn i nærområdet vil redusere balansepris, eller investeringer per fat, sier han.

Han sier at de to brønnene ikke er absolutt nødvendig for en investeringsbeslutning på Wisting.

– Men de vil i tilfelle funn, i alle fall hvis det er litt volum, gi en lavere balansepris og dermed et mer solid beslutningsgrunnlag.

Hanz er i produksjon

Mandag meldte Aker BP at produksjonen har startet på feltet Hanz i Nordsjøen.

Feltet har kostet om lag fem milliarder kroner, og skal produsere om lag 20 millioner fat oljeekvivalenter. Det er bygget ut på havbunnen og koblet til Ivar Aasen-plattformen 15 kilometer sør.

Hanz ble påvist i 1997. Partnere i feltet er Equinor og Sval Energi.

Publisert:

Her kan du lese mer om