Mowi vil ikke lenger være åpen om andelen fisk uten skader

Etter et «historisk utfordrende» kvartal med syk og skadet fisk, forklarer laksegiganten hemmeligholdet med at det er «konkurransesensitivt».

BER OM FORSTÅELSE: Mowi-sjef Ivan Vindheim er opptatt av åpenhet, men nå er tallene for dårlige til å fortsette å rapportere på andelen uskadet fisk. Bildet er fra en tidligere anledning.
Publisert:

Kortversjonen

Vintersår og manetangrep tynger kvartalsresultatet til Norges største lakseoppdretter Mowi. Hvor mye fisk som er igjen og ser fin nok ut til å selges som høykvalitetsfisk, vil Mowi-sjefen ikke lenger snakke om.

– Det er konkurransesensitivt, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim til E24 etter å ha presentert kvartalstallene.

Mowi har i årevis oppgitt detaljert prosentandel for dette. Men idet andelen ser ut til å være ett av de historisk verste for selskapet, er det brått slutt på denne rapporteringen.

Vindheim forklarer at andelen fisk av høyeste kvalitet (superior) tidligere har vært ganske stabil, og mener derfor det ikke har ligget noe informasjon til markedsaktørene i dette tallet.

– Men nå har vi jo vært gjennom et veldig spesielt kvartal med perlesnormaneter, som da snur helt opp ned på det. Plutselig ligger det masse informasjon der.

Vindheim sier at folk med slik informasjon kan se hvilken andel av superiorfisksuperiorfiskfisk av høyeste kvalitet de skal selge fremover, og at det kan påvirke prisene.

– Man kan ikke være for åpen, legger han til.

Les på E24+

Sitter på pengesekken til oppdretterne: – Sjefen for de gode tider

– Ingenting å skjule

Problemene i oppdrettsbransjen har ført til at flere har tatt til orde for mer åpenhet.

– Da er det jo rar timing, når dere alltid har rapportert kvalitetsandelen før?

– Vi har jo allerede vært åpne ved å fortelle at det har vært et biologisk vanskelig kvartal. Så vi er fullstendig åpne og transparente.

– Men du ser at det ser litt merkelig ut, når det ikke har vært konkurransemessig sensitivt før, men først når tallene er historisk dårlige?

– Igjen, vi har vært krystallklare på problemene våre i år. Det eneste vi ikke oppgir er selve superior-tallene.

Disse publiseres nå først i årsrapporten på vårparten i 2025.

– Men du er enig i at det er viktigere å være åpen nå med de problemene som dere står i?

– Absolutt, jeg tror det alltid er viktig å være åpen så langt som mulig. Jeg vil også driste meg til å påstå at ingen er mer åpen i denne næringen enn det vi er. Vi har ingenting å skjule.

Selv om Mowi er Norges største oppdretter, selger selskapet ikke fisken her i landet. Alt blir eksportert.

Hvor mye frisk fisk?

Offentlig statistikk viser rekordhøy dødelighet samlet sett for lakseoppdrettsnæringen i fjor. Samtidig er det stadig satt nye rekorder i andelen såret og skadet fisk (såkalt produksjonsfisk) i år. På det verste hadde Mowi en andel på 48 prosent produksjonsfisk på ukebasis, ifølge Mattilsynet.

– Av den laksen som er slaktet i kvartalet, hvor mye fisk er igjen som ikke er skadet, full av sår eller død før slakting?

– Det er tall vi ikke kan oppgi. Men samtidig vil jeg minne om at det i hovedsak er perlesnormaneten som har ført til denne situasjonen. Det er et naturfenomen som jeg ber om forståelse for.

Det er 20 år siden forrige gang perlesnormaneter strømmet til kysten i like stor skala som i vinter.

– Av og til skjer det helt uforutsette ting. Du kan gjøre masse forberedelse, men av og til slår lynet ned, sier Vindheim.

Mowi-sjefen regner ikke med at et slikt manetangrep skjer igjen med det første, men er uansett mer forberedt nå. Overvåkning og muligheter til skjerming er blant tiltakene som i så fall står klare.

– Våre kollegaer har jobbet døgnet rundt for å gjøre alt som står i sin makt for å ta vare på fisken, verdier og arbeidsplasser. De synes det har vært kjempetøft. Det tror jeg er viktig at folk også viser litt forståelse for.

– At ikke noen sitter med et inntrykk av at dette er noe som vi påfører selv.

Mer polarisert

Vindheim etterlyser mer sympati med oppdretterne når uforutsette ting skjer. Han har også merket en klar endring i folks holdninger de siste årene. Da alger førte til massiv laksedød i 2019 var situasjonen en annen.

– Tror du debatten rundt grunnrenteskatten har medvirket til det?

– Ja, det polariserte hele Norge, det tror jeg de fleste er enige i.

– Tar du selvkritikk for den retorikken som ble brukt i den debatten?

– Jeg tror alle bør gå litt i seg selv i forhold til den prosessen der. Også vi. Og jeg er helt sikker på at skulle vi gjort det en gang til, så hadde alle gjort det mye bedre nå.

Han tror problemet var at de kom «skjevt ut fra hoppkanten», slik at det ble veldig polarisert fra starten av. Her etterlyser han en grundigere prosess i forkant.

Nå har Vindheim tiltro til at den nye fiskeriministeren tar tak i en ordning med miljøfleksibilitet, slik at det virkelig vil lønne seg å investere i ny teknologi for å gjøre næringen mer bærekraftig.

Les også

Mowis søksmål om grunnrenteskatten avvises

Les også

Oppdrettskjempene uenige om laksedødelighet: – Må ta et lite magadrag

Les også

Lakseoppdrettere vil ta produksjonskutt til retten på nytt

Les også

Witzøe om laksedødelighet: – Det gjør noe med hele deg

Publisert: