Toppleder etter varslingssak: – Ikke et enkelttilfelle

Hilde Widerøe Wibe og Isabelle Ringnes mener saken om Sofie viser at tek-bransjen har en lang vei å gå når det gjelder seksuell trakassering og varslingsrutiner.

Tidligere Abelia-topp og nå sjef for Norske Trevarer, Hilde Widerøe Wibe, mener vi muligens trenger et nytt metoo-oppgjør.
Publisert: Publisert:

– Det kan virke som om den massive oppvasken og bevisstgjøringen etter metoo ble glemt under coronapandemien, sier Hilde Widerøe Wibe.

I helgen leste hun saken om Sofie – en mangeårig ansatt i app-selskapet Shortcut, som opplevde uønsket seksuell oppmerksomhet fra en leder under en jobbfest i 2019.

Sofie beskriver de neste fire årene som en kamp for å bli trodd, og var sykmeldt i flere perioder under granskingen som fulgte.

Etter E24s sak har Shortcut bestemt seg for å endre sine varslingsrutiner.

– Jeg tror ikke dette er et enkelttilfelle. Jeg tror kanskje vi må ha en ny metoo-bevegelse, sier Wibe.

Les også

Sofie varslet – da startet marerittet

Preget av fest og guttastemning

Wibe var i flere år leder for Abelia, fagforeningen for teknologibedrifter i NHO.

Hun var også en av initiativtagerne bak et opprop som ba IT-topper om å synliggjøre sitt arbeid mot seksuell trakassering og vold i 2017.

Nå jobber hun i byggebransjen, som sjef for Norske Trevarer, hvor hun opplever at de samme problemstillingene ikke er like sterke.

Hun mener byggebransjen har hatt et særskilt behov for å tiltrekke seg kvinner, og på den måten lagt vekt på å tilrettelegge for kvinner på en god måte.

Wibe tror det er lettere at ukultur og guttastemning blomstrer i tek-bransjen, hvor det er vanskeligere å skille mellom jobb og fritid, og hvor hun opplever at ettermiddager glir over i fester og det er mer snakk om å «være en familie».

– Jeg har definitivt sett det i IT-bransjen, men jeg har ikke opplevd det selv.

– Må ta grep

Wibe får støtte av gründer og tek-profil Isabelle Ringnes, som også sto bak oppropet i 2017.

– Sofies tilfelle er definitivt ikke et enkelttilfelle.

Hun viser til fjorårets Trakasseringsbarometer, som viser at 1 av 5 opplever uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb.

– At nesten 20 prosent av kvinner opplever denne typen oppførsel på jobb må adresseres umiddelbart, og det er tydelig at det er flere arbeidsplasser som må ta grep, sier Ringnes.

Isabelle Ringnes står blant annet bak TENK, et nettverk som inspirerer kvinner innen teknologi.

Hun mener i likhet med Wibe at tek-bransjen, som er mannsdominert, kan innebære en type kultur som ikke oppleves som inkluderende for kvinner.

– Mange arbeidsplasser i tek-bransjen er veldig var på dette og sørger for at slik ekskluderende ukultur ikke får grobunn.

Andre må jobbe hardere for å sørge for at arbeidsplassen oppleves trygg og inkluderende for alle, understreker Ringnes.

– Jeg kjenner mange kvinner i bransjen som har opplevd å bli tiltalt nedlatende, bli undervurdert eller omtalt på en lite respektfull måte. Andre har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet og ikke turt å varsle i frykt for konsekvenser senere.

Mener ledere må være tydelige

Ringnes forteller at hun selv har opplevd ukultur i bransjen. Dette inkluderer å bli introdusert som «hele Norges teknologi-babe» på en scene foran dresskledde menn.

– Jeg har fått høre at den eneste grunnen til at jeg lykkes er fordi jeg er søt å se på.

Ringnes sier at situasjonen til Sofie er «fullstendig uakseptabel» og at hun bare kan forestille seg hvor mye styrke det har krevd av henne å ta et oppgjør med tidligere arbeidsgiver.

Wibe sier at saken om Sofie gjør henne «trist inn i sjelen» og mener at det nå er viktig å sette seksuell trakassering på dagsordenen igjen.

Både Ringnes og Wibe mener det må være ledernes ansvar som kulturbærere å uttrykke tydelig hva som ikke er greit på en arbeidsplass.

– Det er leders ansvar å tilrettelegge for en kultur som har nulltoleranse for trakassering og diskriminering, sier Ringnes.

Wibe mener ikke at en mulig løsning er å kutte det sosiale livet med kollegaer etter jobb. Men hun mener det må være tydelige konsekvenser for dem det varsles om.

Begge er enige om at tydelige retningslinjer og solide varslingsrutiner er viktig.

– En trygg arbeidskultur for kvinner kommer ikke av seg selv. Vi må kontinuerlig jobbe med det, sier Wibe.

Les også

Vipps tar avstand fra Shortcut: – Ønsker ikke å bli assosiert med denne typen ledelseskultur

Publisert:

Her kan du lese mer om