Små bedrifter er AI-bekymret: – Bygde vårt eget system

En fersk medlemsundersøkelse fra Virke viser tydelige forskjeller på hva små og store bedrifter tenker om kunstig intelligens.

Bryn Aarflot kunne ikke stole på de åpne AI-systemene, så de bygde sitt eget, forteller Sebastian Stigar. Her sammen med toppsjef Kristine Aarflot.
Publisert:

Mens over halvparten av store bedrifter er mer begeistret enn bekymret for kunstig intelligens (AI), gjelder dette for kun 17 prosent av små bedrifter.

Konsulentfirmaet Bryn Aarflot, som med sine 65 ansatte regnes som en mellomstor bedrift, ser først og fremst positivt på den nye teknologien.

– Men vi holder to tanker i hodet samtidig og ser helt klart også utfordringer. Det er i dag mange som er bekymret, med rette, sier partner Sebastian Stigar.

Han leder AI-arbeidet i Bryn Aarflot. Det har blitt en klar satsing for bedriften som bistår i saker som angår temaer som patent, varemerke og opphavsrett.

– Vi har jobbet med dette i en eller annen form siden ChatGPT kom på markedet for litt over et år siden.

Les på E24+

Lønnen din kan avsløre hvor utsatt du er for AI-bølgen

Står igjen på perrongen

Sjefanalytiker Runar Wiksnes i Virke forteller at en relativt stor andel av norske bedrifter nå oppgir at de tror AI vil være viktig for fremtidig vekst og konkurranseevne.

Samtidig svarer én av tre at de har et udekket kompetansebehov innen IKT. Under der igjen ligger kunstig intelligens-feltet på topp.

Det var feil tall i en tidligere variant av grafikken over. Feilen ble rettet lørdag 4. mai klokken 23:11.

Wiksnes knytter denne kompetansemangelen til bekymringen mange mindre bedrifter rapporterer om.

– Man ser at noe vil være viktig, men har ikke ressursene til å komme i gang ennå. I denne fasen er det lett å skjønne at små bedrifter føler de blir stående igjen på perrongen.

Trøsten er at utviklingen går veldig fort, sier han.

– Etter hvert vil det komme tilpassede verktøy som er mer brukervennlige og krever mindre utviklingsmiljøer internt.

– Samtidig er ingen ulempe å være tidlig ute, legger sjefanalytikeren til.

Runar Wiksnes

Sjefanalytiker i Virke

Bygget selv

Det er dette Bryn Aarflot har satset på.

Det siste året har de besluttet å legge betydelige ressurser i forskning og utvikling – og lage egne løsninger.

– Vi har bygget vårt eget system med generativ AI som forhåpentligvis gjør oss bedre og mer effektive, sier Stigar.

Hva systemet går ut på, ønsker han av konkurransehensyn ikke å gå inn på.

– Vi er ikke i tvil om at generativ AI kommer med enormt med muligheter. Men ser man på de åpne systemene og tjenestetilbyderne, så er det utfordringer med konfidensialitet, opphavsrett og personvern. Dette er blant grunnene til at vi sammen med Frend Digital og Bakken og Bæck bygde vårt eget system.

Det har krevd investeringer.

– Jeg forstår at mange synes det er vanskelig. Vi landet, etter grundige vurderinger, på at dette var det riktige å gjøre for å ha kontroll på dataen vår.

Les på E24+

Bytte bransje? Slik øker du sjansene for å lykkes

Den store oppsiden

I Bryn Aarflot er omtrent halvparten av rådgiverne jurister, mens den andre halvparten har teknisk bakgrunn.

Wiksnes i Virke mener at slike yrker, med høye krav til kompetanse, kommer til å bli forsterket – ikke erstattet – av kunstig intelligens. Stigar støtter den analysen.

– I vår bransje tror jeg at effektiviteten og kravene til leveranser vil stige. Jeg tenker at flere kommer til å få tilgang til juridiske tjenester og at disse vil være enda bedre og mer gjennomarbeidet, sier han.

Det er to hovedveier man kan ta teknologien, påpeker Wiksnes.

– Det ene er hva man kan gjøre i dag, som kan gjøres av AI. Og så er det hva man kan gjøre nå som kan ikke kunne gjøre før. Det vil skape merverdi, det er der den store oppsiden ligger.

Les på E24+

Kjøper bolig uten budrunde: – En av veldig få muligheter

Publisert:

Her kan du lese mer om