Utbygger konkurs: – Rett og slett på grunn av markedssituasjonen

Tømrerbedriften Avans entreprenør er konkurs: – Nå har vi bare sett pengene brenne opp på konto, sier styreleder.

HJELP: Styreleder i Avans, Marius Johannessen i rød hjelm, mener de har etterlyst hjelp.
Publisert:

Tømrerbedriften hadde en omsetning på nesten 60 millioner i 2022 og endte med et driftsresultat på 1,4 millioner kroner.

– Dette var et ekstremt stabilt selskap i fjor sommer. Vi hadde mange millioner i egenkapital, men nå har vi bare sett pengene brenne opp på konto, sier styreleder Marius Johannessen.

I midten av april meldte styret oppbud i selskapet.

– Har slitt

– Det er rett og slett på grunn av markedssituasjonen, sier Johannessen.

– Byggenæringen har slitt siden i høst, og vi begynte permitteringsrunden allerede i oktober for å prøve å ligge i forkant av manglende oppdrag og nedgang i markedet.

Byggebransjen har vært gjennom tøffe tider det siste året. Flere store selskaper har gått konkurs. Flere har pekt på vanskelige økonomiske tider i samfunnet generelt.

– Frustrasjonen har vært stor i en lang periode, selv om vi har vært ekstremt sparsommelige underveis, sier Johannessen i Avans.

Høye priser, lave investeringer og svak kronekurs har gjort det vanskelig for byggebransjen å holde seg lønnsom.

Les også

Nyboligsalget falt med 14 prosent i mars

– Lukket dør

Johannessen mener Avans ikke er noe unntak. Nå etterlyser han hjelp fra politisk hold.

– Vi har hatt på det meste rundt 40 ansatte, og har hatt medlemskap i NHO og Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA), både på arbeidsgiversiden og som tilbud for de ansatte, dette for å holde oss oppdaterte og søke den kompetansen vi ikke selv har hatt, sier Johannessen.

– Tilbakemeldingene de siste seks månedene fra både NHO og EBA er at de har prøvd å få gjennomslag politisk for å hjelpe selskapet som oss, men at de kommer til lukket dør.

– Ingen pågående prosjekter

Bostyrer Ellen Schult Ulriksen i advokatfirmaet Haavind er bostyrer i konkursen. Hun sier de ennå ikke har oversikt over all gjelden i selskapet, men at selskapet i sin oppbudsbegjæring har anslått at gjelden er på 300.000 kroner.

I tillegg skal det være noen krav om feriepenger, men bostyrer Ulriksen har ikke full kontroll på hvor mye dette er ennå.

– Selskapet har en del utstyr vi har sikret, dette blir fortløpende realisert, sier hun.

– Styret forsøkte en ordinær avvikling av selskapet og hadde innstilt driften før oppbud ble begjært. Det var på dette tidspunktet ingen pågående prosjekter, sier Ulriksen.

– Årsverk forsvinner

– Jeg frykter nå at store deler av kompetansen som er i Norge blant utførende entreprenører forsvinner. Enten ut av landet, eller over til andre næringer, fordi det ikke lenger er jobb å få, sier Johannessen.

Styrelederen kommer med to bønner til politikerne:

  • Handlekraft.

– Det er kraftig nedgang i byggebransjen, og tusenvis av årsverk forsvinner. Politikerne bør støtte arbeidsgivere som nå roper om hjelp.

  • Regelendring.

– Lønnsplikten som tikker inn på de permitterte etter 24 til 26 uker må endres, samt en dialog må opprettes i større grad for de utførende entreprenørene som ønsker å delta i verdiskapningen i samfunnet. Selskap som Avans er det leddet som utfører det fysiske arbeidet på en byggeplass.

Publisert: