Tror matprisene steg etter påske: – Store svingninger

April byr på mye usikkerhet for prisveksten, mener økonomer. Tidlig påske kan ha gitt oppgang på for mat og drikke.

Matprisene falt både i februar og påskemåneden mars, men april kan ha bydd på oppgang.
Publisert: Publisert:

Selv om rentemøtet forrige uke kunne tyde på at rentekuttene lar vente på seg, har prisveksten gitt Norges Bank oppløftende nyheter i det siste.

I mars var inflasjonen igjen lavere enn ventet.

Mat og drikke har vært med på å trekke ned prisveksten. Det var et uvanlig prisfall i februar på månedsbasis, og nedgangen fortsatte i påskemåneden mars.

Når inflasjonstallene for april kommer på fredag vil de ikke å vise noe videre prisfall for mat og drikke, tror flere økonomer.

– April er en måned med veldig store svingninger i matprisene. Siden påsken var tidlig, venter vi å få en tydelig oppgang i april, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets.

Les på E24+

Dette er renten du burde ha nå

Påsketilbud på en rekke varer ble trukket frem som noe av forklaringen på prisfallet i mars, og en normalisering av prisene etter påske vil bidra til oppgang.

– Matprisene kommer nok til å stige i april, men det ser ut som matinflasjonen er på vei ned. Produsentprisene, som er leddet før det kommer i butikkene, gir også indikasjoner på at det er den retning det går, sier Kjetil Martinsen, sjeføkonom i Swedbank.

Prisveksten på mat og drikke på årsbasis har roet seg siden nyttår, og var i mars på det laveste nivået på nesten to år.

Flybilletter og hagemøbler

Transport er en annen kategori Martinsen er spent på. Flybilletter utgjør mye av denne, og Swedbank-økonomen trekker frem at «ganske svake» passasjertall fra Norwegian åpner for en nedsiderisiko.

Flybilletter og transport påvirkes også av hvordan påsken faller.

– Mat og transport er store kategorier med mye usikkerhet, sier Martinsen.

Kyrre Aamdal trekker på sin side frem møbler og klær som varekategorier som kan svinge mye i april. Overgang til vår gjør eksempelvis at hagemøbler kommer ut på markedet.

– Er veldig spent

Martinsen og Aamdal understreker at april generelt er en måned med mye usikkerhet for prisveksten. Begge tror likevel at trenden med at inflasjonen roer seg skal fortsette.

– Jeg er veldig spent på dette tallet. Med mine modeller får jeg for første gang under fire prosent på kjerneinflasjonen, med 3,9 prosent, sier Martinsen.

Samlet venter økonomene at den generelle inflasjonen skal fortsette nedover til 3,5 prosent, ifølge estimater Bloomberg har hentet inn. KjerneinflasjonenKjerneinflasjonenPrisveksten sett bort fra energivarer og avgiftsendringer., som Norges Bank er mest opptatt av, er ventet å roe seg videre til 4,2 prosent.

Dette vil i så fall være klart under Norges Banks anslag om inflasjon på 3,9 prosent og kjerneinflasjon på 4,5 prosent i april. Likevel er det et godt stykke igjen til inflasjonsmålet på to prosent.

SPENT: Kjetil Martinsen, sjeføkonom i Swedbank, tror det er en mulighet for at vi kan se kjerneinflasjon på under fire prosent i april.

Martinsen i Swedbank mener det ser ut som vi har samme utvikling som andre europeiske land, bare at vi henger etter.

– Svak krone gjør at inflasjonen faller saktere enn i Europa. Vi er litt tregere, rundt 3–6 måneder etter, men tendensen er lik.

Høy lønnsvekst og svak krone

Norges Bank påpekte på rentemøtet i forrige uke prisvekten hadde vært lavere enn ventet. Samtidig understreket banken at den økonomiske aktiviteten var høyere enn ventet, at lønnsveksten ligger an til å bli høyere enn anslått og at kronen var svak.

Sentralbanken mener det kan bli behov for å holde renten oppe noe lenger enn de tidligere så for seg.

– Vi har sett et tydelig fall med lavere prisvekt på mange varer og tjenester. Men snart har vi kanskje tømt det potensialet, og begynner i større grad å merke effekten av at lønnsveksten er høy og kronen er svak, sier Aamdal i DNB Markets.

Kyrre Aamdal er seniorøkonom i DNB Markets.

Lønnsveksten ligger an til å bli over fem prosent for andre året på rad, etter at frontfagsoppgjøret kom inn på 5,2 prosent. Mange venter at det blir reallønnsvekst i år, som innebærer at folk vil få mer penger å handle for.

Kronekursen har vært svak lenge.

Det gjør blant annet at importerte varer blir dyrere. Den kan sånn sett trekke opp prisveksten, og spiller inn på hva Norges Bank gjør med renten. Selv om kronen er viktig for den norske prisveksten, reduseres effekten på prisveksten om kronen holder seg stabil et år frem i tid, påpeker Martinsen.

– Importert inflasjon har allerede begynt å falle betydelig.

Publisert:

Her kan du lese mer om