Tar grep for å kunne reise: – Vi har prøvd å stramme inn

Det meste er dyrere, men familien Pakdel Bjerkeli har tatt grep for å kunne reise.

Pakdel Bjerkeli-familien på tur i Bangkok. Til høyre er Thomas Pakdel Bjerkeli sammen med partner Sha Pakdel Bjerkeli, hans far Terje Christian Bjerkeli, og barna.
Publisert:

– Etter min første tur i Asia tenkte jeg at dette skal jeg gjøre for alltid. Det er veldig mye av verden vi ikke har sett, sier Thomas Pakdel Bjerkeli.

Han og familien reiser regelmessig til land i Asia som Thailand og Vietnam. Det til tross for en kraftig renteoppgang, svakere krone og sterk prisvekst.

– Det mye å hente ved å tørre å spise litt gatemat som koster 20 kroner, i stedet for 200 kroner retten. Er du der i tre uker, og skal fôre fem personer så blir det ganske mye penger, sier Bjerkeli som legger til at familien er glad i matkultur.

Les på E24+

Reise, bonus og kredittkort: Dette vet vi om SAS’ alliansebytte

De siste fem årene har den norske kronen svekket seg med rundt 19 prosent mot vietnamesiske dong. De siste seks månedene har imidlertid kronen styrket seg med 4,4 prosent.

Familien nyter lokal mat i Chiang mai. De mener mat knytter kultur og religion, og gjør det lettere å bli kjent på tvers.

Tidligere reiste familien på charterturer, gjerne i Europa. Dette er også omtalt i Drammens Tidende.

– Hvis du skulle ha et litt finere hotell den gang da, så var det 80.000 kroner for vår familie, som da bare var fire, i to uker. Du kan reise til Thailand og Vietnam for det samme, men med mye bedre standard, og mulighet til å ikke bare være på et hotell i to uker, sier han til E24.

Strammer inn

Det reiseglade paret merker at det er mindre penger til overs enn tidligere.

– Vi bor i et hus med lån som de aller fleste andre, så det er klart at de kostnadene har blitt massive, på toppen av bensinpriser og strømpriser og alt som er, sier han.

Norges Bank har hevet styringsrenten fra 0 til 4,5 prosent på rundt 2,5 år. Prisveksten har kommet et godt stykke ned fra toppen på 7,5 prosent i 2022, til 3,9 prosent forrige måned. Det er fortsatt et stykke over Norges Banks mål om to prosent prisvekst over tid. Kronen har også svekket seg kraftig.

– Har dere gjort noen grep?

– Vi har også vært nødt til å stramme inn. Men med det sagt, så har vi prøvd å stramme inn på andre områder enn reiser, for det er noe vi har prioritert veldig høyt. Vi har heller valgt å stramme inn matbudsjettet, prøve å kjøre mindre bil, kutte strømmekostnader, også videre, sier han.

I tillegg reiser familien noe sjeldnere enn de gjorde før.

– Når vi først skal til andre siden av verden, så vil vi heller kutte to småturer i året enn å redusere varigheten på en tur i Asia.

– Brukt sinnssykt mye tid

Bak familieturene, som blir dokumentert på deres egen blogg, ligger en stor planleggingsjobb.

– Det vi har brukt sinnssykt mye tid på er å legge en reiseplan. For det å dra til et helt ukjent sted uten å ha en dagsplan, det er dårlig idé med barn, sier han.

– Vi har et Google Sheet-ark på sikkert 40 faner.

En del av prosessen er også å holde et øye med flyprisene. Bjerkli har satt opp overvåkning med Google Flights der han blir varslet ved prisendringer.

Han sier at flybillettene kostet 50 prosent mer tre måneder før reisen enn da de bestilte rundt åtte til ni måneder i forveien.

– Det er utrolig mye å spare på å være tidlig ute, sier Bjerkli.

– Har dere begynt å planlegge neste tur?

– Vi holder på å planlegge. Det er ikke før i 2026, så vi er jo ute i veldig god tid. Da blir det sannsynligvis Malaysia, Indonesia og Thailand, sier han.

– Alle er gründere

Familiefaren sier det er viktig for dem at barna får oppleve nye steder og kulturer. Kontrastene blir ofte store sammenlignet med livet hjemme i Norge.

I favorittlandet Vietnam så finnes det fortsatt en god del fattige, men den økonomiske veksten har tatt seg kraftig opp i flere årtier, ifølge verdensbanken. De økonomiske forutsetningene har bedret seg etter at landet gikk over til en markedsøkonomi.

4,2 prosent lever under den absolutte fattigdomsgrensen på 3,65 dollar dagen. En nedgang fra 14 prosent i 2010, viser verdensbankens oversikt.

– Det er mye fattigdom, og det går inn på deg, sier Pakdel Bjerkeli.

Etter en tuk-tuk tur gjennom Bangkoks gater smakte familien på den berømte gatematen.

Likevel sier han at han blir mer berørt av store forskjeller i San Francisco i USA.

– Det er noe med å gå ut av et gullbelagt Hilton-hotell, også ligger det en mann på utsiden og holder på å dø, sammenlignet med å dra til Vietnam hvor det er en mer generell fattigdom i befolkningen.

Erfaringer står høyt i kurs hos Pakdel Bjerkeli-familien.

– Dette med levekår er interessant for oss, og så tror vi oppriktig at barna, kanskje er de litt unge ennå, men spesielt 16-åringen da, tror jeg har godt av å se at vi er utrolig heldige som bor i et trygt og godt land som Norge.

Han lar seg også inspireres av den kulturen, spesielt i Vietnam hvor han mener viljen til å løse utfordringer står sterkt.

– Alle er jo gründere. Har du wok og et eller annet du kan putte opp i den woken, så lager du en butikk du kan sette opp på fortauet, sier han.

Publisert: