Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony WH-ULT900N

Sonys nye er som en «1000XM5 light»

Bassfest til folket.

Sonys nye ULT-serie er rettet mot hiphop-segmentet, ifølge Sony selv. I tillegg til hodetelefonene består den foreløpig av tre bluetooth-høyttalere i ulike størrelser.
Stein Jarle Olsen / Tek.no
Stein Jarle Olsen

Sony lanserer i dag en helt ny produktserie kalt ULT, bestående av et sett hodetelefoner og bluetooth-høyttalere i tre størrelser og prisklasser.

Selskapet forteller at serien er rettet mot de mer bassglade av oss, og kanskje spesielt mot dem som liker å høre på rap og hiphop.

Felles for alle produktene er en ULT-knapp som brukes til å aktivere en eller flere lydinnstillinger som har spesielt fokus på nettopp bassen.

1000XM5 i billigversjon?

Dagens testprodukt er hodetelefonene ULT Wear (WH-ULT900N), som på mange måter er å anse som en direkte erstatter til XB910N – Sonys serie som ligger hakket under flaggskipene i 1000X-serien, og hvor XB-betegnelsen står for Xtra Bass.

Spesielt for ULT900N er imidlertid at den kommer med den samme støydempingsprosessoren (V1) som i toppmodellen WH-1000XM5, som bør borge for betydelig bedre støydemping enn hva XB910N kunne skilte med.

ULT Wear kommer med et fint bæreetui - og er i motsetning til 1000XM5 «ekte» sammenleggbare.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Ellers får du den samme batteritiden som i 1000XM5, altså 30 timer med støydempingen aktiv, du får multipoint-støtte og tøyposen fra XB900N er oppgradert til et langt mer påkostet etui som minner om det du får med 1000XM4.

De støtter også både AAC- og LDAC-kodekene, så det er i teorien ikke voldsomt store tap du må akseptere sammenliknet med flaggskipet.

Prisen? 2300 kroner veiledende, som plasserer dem rundt 1500 kroner under 1000XM5 og rundt 700 kroner under forgjengeren 1000XM4 (som Sony fortsatt både produserer og selger) der de er priset i dag.

Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Meget bra
Anbefalt

Sony ULT Wear (WH-ULT900N)

Meget bra
sitatSonys nest beste er en bassfest, men de har også mye annet å by på

Fordeler

  • +
    Fyldig, varm og basstung lyd
  • +
    Lette og behagelige å ha på
  • +
    God aktiv støydemping
  • +
    30 timers batteritid, multipoint
  • +
    Stort sett god samtalekvalitet
  • +
    Sammenleggbare, fint etui følger med

Ting å tenke på

  • Veldig langt fra nøytral og balansert lyd, ingen Aptx
  • Noe ivrig støydemping på mikrofonen
  • Andre har enda bedre batteritid

Velkjent Sony-design

Designet på ULT Wear vil være ganske gjenkjennelig om du har vært borti noen av Sonys hodetelefoner de siste årene. De minner mye om spesielt WH-1000XM4, selv om plasten som er brukt kanskje føles et lite hakk «billigere».

De veier 254 gram, og har i stor grad den samme gode komforten som de andre Sony-hodetelefonene, også om du bruker briller.

Ingen kan vel beskylde Sony for å ha gått designmessig amok med ULT Wear. Til venstre WH-1000XM5.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

De utvendige touchpanelene fra 1000X-serien er også på plass her, og fungerer akkurat på samme måte som før - inkludert volumjustering med sveip opp eller ned. Du får også en egen knapp for å bytte mellom støydemping og omgivelsesmodus, i tillegg til den nevnte ULT-knappen som bytter mellom bassmodusene.

De er heldigvis plassert såpass langt fra hverandre – og har også såpass ulik form – at det ikke bør være noe problem å kjenne forskjell. Trykker du en gang på på-knappen får du også en robotstemme som leser opp gjenværende batteri til nærmeste ti prosent.

Stein Jarle Olsen / Tek.no

Støydempingen: 1000XM5 light

Og la oss bare ta det først som sist: Støydempingen på ULT Wear står ikke mye tilbake for det beste Sony har å tilby - og er dermed også noe av den beste støydempingen du kan kjøpe for penger. Den er nok et par små hakk bak WH-1000XM5, men oppleves minst like god eller bedre enn tidligere 1000X-generasjoner.

Vi testet eksempelvis hjemme med vår vanlige flystøy-video fra Youtube, i tillegg til en ganske bråkete robotstøvsuger som produserer en mer høyfrekvent og hylende type sus i bakgrunnen. ULT Wear slipper gjennom litt mer av flystøyen og ørlite mer av støvsugeren, men gir likevel en god opplevelse av støydempingen.

Beveger du deg ut merker du imidlertid at noe mer av omgivelsene slipper gjennom - som biler som kjører forbi og liknende. På denne typen mer ujevn støy er nok ULT Wear enda litt mer bak 1000XM5.

De er også relativt gode til å unngå vindstøy, i alle fall så lenge det ikke blåser kuling rundt deg. Her er det nok flere av konkurrentene som har litt å lære av Sonys mikrofon-utforming.

Omgivelsesmodusen er helt ålreit. Den gir ikke et like naturlig inntrykk som Apple sin, men gjør nytten når du har behov for å høre hva som skjer rundt deg.

Funksjonen hvor du kan legge håndflata på det høyre touchpanelet og aktivere omgivelsesmodusen midlertidig er for øvrig også på plass her, en funksjon i alle fall undertegnede har brukt mye tidligere.

Myke puter omslutter ørene.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Lyden: For de bassglade

Jeg kan vel ikke hevde å være i nærheten av å være i hovedmålgruppa for Sonys ULT-hodetelefoner, siden hiphop ikke akkurat inngår i mine vanlige lyttevaner. ULT Wear låter helt ålreit ut av esken, ikke overraskende med et større fokus på bass enn tilfellet for eksempel er med 1000X-serien.

Dette er gøy og engasjerende også om du for eksempel er mer glad i pop enn hiphop, selv om det langt fra kan sies å være nøytralt eller ufarget - men det er nok heller ikke meningen.

Det er sjelden vi ender opp med å dra såpass mye i lydspakene på hodetelefoner - men selv med så mye ekstra diskant blir de aldri skjærende. Heldigvis er også Sony-appen enkel å bruke - selv om Sony nok kunne spart seg for et par funksjoner.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Skal man oppnå et resultat som minner mer om hva jeg vanligvis ser etter i hodetelefoner, så krever det ganske store justeringer i Sonys equalizer, og da primært hva gjelder å dra diskant og mellomtone lenger frem i lydbildet. Bassfokuset gir nemlig et litt innelukket og ullent preg.

Helt i mål kommer vi nok ikke, men resultatet blir faktisk rimelig bra - og noe jeg tror mange som ikke nødvendigvis vil beskrive seg som audiofile vil kunne like veldig godt.

Det er fortsatt ikke spesielt nøytralt, men litt mer balansert og utadvendt, og hvis du beholder den «punchy» og mest forsiktige ULT-modusen aktiv holdes fortsatt morofaktoren skyhøy, uten at bassen blir altfor heftig.

Litt rart er det imidlertid at ULT Wear glemmer alle equalizer-innstillinger og deaktiverer ULT-knappen når du kobler dem til med kabel. Dette blir dermed noe så sjelden som et par hodetelefoner som låter bedre trådløst enn med kabel.

Den nye ULT-knappen brukes til å bytte mellom bassmoduser. Mest en gimmick - og du har den samme kontrollen i appen.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Den andre ULT-modusen hevdes å skulle by på en dypere og mer brummende bass, men skrur i praksis bare bassen til hundre og gir slipp på alt som heter kontroll og fasthet. Du skal være et ganske mye av et basshode før dette er førstevalget.

Hvis du ikke er så stø på å stille inn lyden selv, så har Sony-appen for øvrig også en «Find Your Equalizer»-funksjon hvor du kan gå gjennom ulike forhåndsinnstillinger mens musikken din spilles i bakgrunnen, og så kan du velge hvilken du synes låter best. Etter et par trinn får du en foreslått equalizer-innstilling, og så kan du eventuelt gjøre ytterligere justeringer manuelt om du ønsker det. Smart!

Multipoint er støttet, men som tidligere kan du ikke ha LDAC-kodeken samtidig som multipoint.

30 timer virker også som en ganske god indikasjon på batteritiden, ut fra våre erfaringer i testperioden. Det er bra, men det finnes også konkurrenter som har det dobbelte av dette.

Samtalekvaliteten er også absolutt godkjent. ULT Wear har en ganske intens støydemping på mikrofonene, som i de fleste tilfeller vil bety at motparten ikke hører noe særlig av omgivelsene.

I utgangspunktet er det en god ting, men om det er veldig støyete eller mye vind rundt deg, kan det også bety at stemmen din forsvinner i viraken. Med andre ord: God samtalekvalitet, men i de aller mest utfordrende forholdene må ULT Wear gi tapt.

Konklusjon

Jeg liker ULT Wear. Kanskje mer enn jeg egentlig bør innrømme.

Er du lydpurist bør du åpenbart se til noe annet, men om du er en helt vanlig «casual» musikklytter som liker litt ekstra varme og bass i miksen har Sonys nye mye godt å by på.

Hadde dette vært en saus, hadde den sannsynligvis inneholdt mye smør og fløte, men heldigvis er det ikke like usunt at hodetelefonlyden er full av bass og moro.

Stein Jarle Olsen / Tek.no

Støydempingen er også bare noen små hakk under Sonys egen WH-1000XM5 og de andre støydempings-flaggskipene på markedet, som egentlig er ganske imponerende når disse koster ned mot halvparten.

Mange av funksjonene fra 1000XM5 er også bevart, batteritiden er god og samtalekvaliteten er også godkjent. I sum blir det derfor en god pakke - selv om mange nok må dypt inn i innstillingene for å få det meste ut av den lydmessig.

Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Meget bra
Anbefalt

Sony ULT Wear (WH-ULT900N)

Meget bra
sitatSonys nest beste er en bassfest, men de har også mye annet å by på

Fordeler

  • +
    Fyldig, varm og basstung lyd
  • +
    Lette og behagelige å ha på
  • +
    God aktiv støydemping
  • +
    30 timers batteritid, multipoint
  • +
    Stort sett god samtalekvalitet
  • +
    Sammenleggbare, fint etui følger med

Ting å tenke på

  • Veldig langt fra nøytral og balansert lyd, ingen Aptx
  • Noe ivrig støydemping på mikrofonen
  • Andre har enda bedre batteritid
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her