Til hovedinnhold
SniktittXpeng G6

Her er Xpengs Tesla Model Y-konkurrent

G6 med norgespremiere.

Se bort fra frontlyktene, så er Xpengs G6 tilnærmet identisk med Tesla Model Y. Xpeng lokker imidlertid med mye utstyr og lynrask lading.
Stein Jarle Olsen / Tek.no
Stein Jarle Olsen

Oslo Spektrum/Tek.no: Xpengs nye modell har fått navnet G6, og er i praksis en relativt tro kopi av Tesla Model Y - helt ned til den identiske lengden på 4,75 meter.

Dette er med andre ord en mellomstor coupé-SUV i segmentet hvor vi også finner Volkswagen ID.4/ID.5, Skoda Enyaq Coupé, Nissan Ariya, Toyota bZ4X, Hyundai Ioniq 5 og en rekke andre - kort fortalt det aller mest populære bilsegmentet i Norge for tiden.

I likhet med storebroren G9 får G6 såkalt 800 volts-arkitektur, som blant annet gir svært høy ladehastighet på inntil 280 kilowatt og 10–80 prosent på rundt 20 minutter. Tesla Model Y har til sammenlikning inntil 250 kilowatt fra selskapets egne Supercharger-stolper.

Stein Jarle Olsen / Tek.no

Bak- eller firehjulstrekk

Bilen kommer i to varianter, henholdsvis RWD Standard Range (bakhjulstrekk) og AWD Performance (firehjulstrekk).

Disse får også ulike batteristørrelser. RWD får et batteri på 66 kilowattimer og en WLTP-rekkevidde på 435 kilometer, mens AWD får 87,5 kilowattimer og rekkevidde på 550 kilometer.

Det er - igjen - tall som minner om Tesla Model Y, som har 565 kilometer som Long Range AWD og 455 kilometer som bakhjulsdrevet.

Innstegsmodellen har ellers 258 hestekrefter, mens den firehjulsdrevne varianten får 476 hestekrefter og 0–100 på 4,1 sekunder.

G6 er en vri på den populære coupé-SUV-formen.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Glasstak som standard

Begge modellene kommer i kjent Xpeng-stil med en heftig utstyrsliste. Varmepumpe er standard, og det er også 20-tommers felger, panoramaglasstak, oppvarmede seter både foran og bak (forsetene har i tillegg ventilasjon), varme i ratt, to trådløse ladeplater (50 watt) og et heftig lydanlegg med 18 høyttalere, for å nevne noe.

Eneste tilvalg er ifølge Xpeng tilhengerfeste (1500 kg) og eventuell annen lakk enn standard hvit metallic.

To ladeplater i Xpeng G6 - med inntil 50 watt.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Vi benyttet selvfølgelig anledningen til å prøvesitte, og kan konstatere at både bakseteplass og bagasjerom står til mer enn godkjent i dette segmentet.

Akselavstanden er først og fremst på 2,89 meter, og Xpeng hevder at måten de integrerer batteriet som en del av karosseriet både gjør bilen mer vridningsstabil og sparer plass.

God plass i baksetet på Xpeng G6.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Romslig innvendig

I baksetet er det utmerket beinplass (hjulpet av god plass til å stikke beina inn under forsetene) og også imponerende god plass rundt hodet til at bilen har den sedvanlige kupéformen som ofte gjør det litt trangt rundt topplokket.

Baksetene har også muligheten til å justere vinkelen på ryggen ned, slik at du kan sitte enda litt mer avslappet om ønskelig.

Stein Jarle Olsen / Tek.no

Bagasjerommet måler 571 liter, som er helt der oppe med Skoda Enyaqs 585 liter - selv om en god del av literne er skjult i to avdelte rom under bagasjeromsgulvet.

Model Y oppgir for øvrig 854 liter, men det er til taket, ikke til toppen av setene, slik Xpeng og andre oppgir bagasjeromsvolum. G6 kan også bære 75 kg på taket, og nyttelasten skal være på mellom 420 og 450 kg etter at du har trukket fra 75 kg fører.

Mangelen på skiluke vil nok imidlertid kunne være et visst minus for mange.

Stein Jarle Olsen / Tek.no

Noe hardplast

Kvalitetsfølelsen innvendig er ålreit - kanskje ikke luksuriøst eller ekstravagant som en del andre kinesiske elbiler, men tilsynelatende med relativt høy kvalitet på materialene sammenliknet med en del av konkurrentene.

En del hul hardplast er det imidlertid fortsatt, så noen steder har også Xpeng spart inn. Foran finner du en infotainmentskjerm på snaut 15 tommer, men her vil det være en helt ny versjon av operativsystemet som gjelder når bilen kommer på norske veier, opplyser selskapet.

Foreløpig kun kinesisk infotainmentsystem i G6. Her skal det bli store endringer frem til norgeslanseringen senere i år.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Her vil det blant annet bli muligheter for å installere apper, blant annet for film- og underholdningstjenester. Forsetene kan også legges nesten flatt ned, i tilfelle man vil ligge ekstra avslappet mens man for eksempel lader - ikke ulikt Hyundais Ioniq 5 og 6.

Bilen har den samme sensorpakken og selvkjøringsegenskapene som storebror G9, men bilene som leveres i Europa vil til forskjell fra bilene i Kina ikke leveres med lidar.

Du kan også velge mellom sort, grå og beige interiør uten ekstra kostnad.

Stein Jarle Olsen / Tek.no

Prisen: – Ekstremt aggressiv

Salget skal starte rundt starten av mai, ifølge Xpeng - og inntil da holder de også lokk på prisen.

«Ekstremt aggressivt prissatt og veldig konkurransedyktig mot konkurrentene i samme segment», var alt Xpengs norgessjef Claes Persson ville si om den saken torsdag.

Xpengs norgessjef Claes Persson før avdukingen av G6.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

I den forbindelse kan vi kanskje nevne at Model Y med bakhjulsdrift starter på drøyt 450.000 kroner, så Xpeng må nok legge seg godt under det tallet - spesielt om de skal nå sitt eget ganske hårete mål om å firedoble salget i Norge fra i fjor til i år.

I fjor ble det registrert 777 nye Xpeng-biler i Norge, som betyr at selskapet håper å runde 3000 biler i år. Halvparten av disse ventes å bli G6, ifølge Persson.

Bilen, som i Kina starter på rundt 300.000 kroner i skrivende stund, skal leveres fra og med tredje kvartal, opplyser Xpeng. Etter opptredenen på SHE-konferansen i Oslo Spektrum skal den de neste ukene på «turné» til Xpeng-forhandlere over hele landet.

Xpeng og Polestar var de to bilprodusentene som hadde betalt for utstillingsplass på bærekrafts- og mangfoldskonferansen SHE Conference. Xpeng burde muligens ha lånt lysriggen til Polestar for selve lanseringen.
Stein Jarle Olsen / Tek.no
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her