Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Den beste OLED-en vi har testet

LG sin nye G-serie blir den nye målepinnen for TV-er.

Tek.no
Ole Henrik Johansen

De siste par årene har konkurransen om å lage den beste OLED-teknologien tilspisset seg. Det har resultert i at denne typen TV-er har tatt store sprang på blant annet forbedret lysstyrke. Og kappløpet virker på ingen måte å være over.

I år klemmer LG enda mer ut av sitronen på dette feltet, samtidig som de lar kunstig intelligens (AI) få mer spillerom til å gi deg bedre bildekvalitet.

Det beste selskapet har å tilby er derfor klemt inn i G-serien – som lenge har vært den grommeste av de vanlige OLED-seriene fra LG – om vi ser bort fra den nye M-serien som har trådløs overføring av signalene, men som ellers er lik G-serien annet enn prisen.

LG OLED G3 var en av de beste TV-ene vi testet i fjor, og det er altså årets G4-modell vi nå har fått inn til test i 65-tommers størrelse.

LG OLED65G4 65'' 4K
Imponerende
Anbefalt

LG OLED65G4 65'' 4K

Imponerende
sitatDen beste OLED-en vi har testet hittil

Fordeler

  • +
    Gnistrende bildekvalitet
  • +
    AI gir nå langt mer nytteverdi
  • +
    Gnallgod på HDR-innhold
  • +
    Meget god på gjenskinn
  • +
    Meget god på innsynsvinkel
  • +
    Meget god til gaming
  • +
    Enkel å bruke
  • +
    Fås som både fot- og veggversjon i 55 og 65 tommer

Ting å tenke på

  • Kostbar
  • Mangler støtte for HDR10+
  • Fjernkontrollen er litt "kjedelig"
  • De største modellene er fortsatt "bare" veggmodeller.
Foten har to høydejusteringer.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

To utgaver av 55- og 65-tommeren

Frem til nå har G-serien blitt levert med kun mulighet for å henges på vegg. Ville du ha TV-en stående på stereobenken, måtte du kjøpe foten utenom.

I år kan du velge om du vil ha fot eller veggfeste på 55- og 65- tommers utgavene. De to, større variantene av skjermen vil fortsatt kun leveres som veggmonterte. Måten du ser forskjell på om det er fot eller veggfeste som følger med i esken, er om TV-en er merket med S (stand) eller W (wallmount).

Foten som følger har en hendig mulighet som mange vil sette pris på. Du kan nemlig velge mellom to ulike høydejusteringer når du monterer den sammen. Enten kan du feste bakplaten slik at TV-en blir stående rett over foten, eller så kan du montere den noen centimeter høyere så det er plass til en lydplanke mellom foten og TV-en.

Utover det er foten veldig enkel i design, og det passer godt med resten av TV-en. Her er det bildet som står i fokus, og det er minimalt med rammer og andre krumspring utover dette. Foten har heller ingen mulighet for å svinges.

Bildekvaliteten gnistrende god. Og vanskelig å ta skikkelig bilde av.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Gnistrende bildekvalitet – og AI gir mer mening enn før

En av tingene som gjorde G3 til en av de beste TV-ene i fjor var introduksjonen av MLA (micro lens array), som ga blant betydelig mer lys enn tidligere. Og nettopp dette var et kjærkomment tilskudd for OLED-teknologien, som lenge hadde vært et godt stykke bak LCD-TV-ene på dette området. Resultatet var at OLED ikke taklet rom med mye lys like godt.

I år har MLA-teknologien tatt enda et sprang, og det resulterer i enda et knepp mer lysstyrke. På maks lysstyrke måler vi rundt 1600 nits i et 10 prosent vindu, noe som er rundt 100 nits mer enn hva fjorårets G3-skjerm kunne.

Men det er ikke den ytterligere økningen i lysstyrke som er den eneste forbedringen.

LG har nå kommet til versjon 11 av sin Alpha-prosessor, og noe av det som skiller denne fra forrige utgave er introduksjonen av langt mer bruk av AI. Prosessorkraften er betydelig kraftigere, og vi må si at mye av det AI får til er imponerende. Blant annet fjerner den mye støy og oppskalerer dårlige innhold bedre enn noen gang.

Selv Fleksnes ser skarp ut på G4.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

AI-funksjonen er av typen som lærer fortløpende å finjustere ettersom hva du liker å se på. For folk flest vil dette være noe du slipper å tenke på, men som bare fungerer i bakgrunnen.

Likevel har ikke LG glemt puristene heller. Er du opptatt av å se inneholde så nært som filmskaperne ville det, har du også fulle muligheter til det. Samtidig kan du sette på det LG kaller Cinematic Movement i menyene, som hjelper å holde skarpheten under raskere bevegelser, uten at du mister følelsen av «kinoflimringen» som 24 bilder i sekundet gir. Rett og slett imponerende av LG.

I tillegg har de lagt ved noe de kaller AI Director. En løsning som manipulerer kontrast og lysstyrke for å bedre skarpheten, uten at du aktiverer bildeprosesser som kantforbedring og eller øker skarpheten via menyene. Også en smart og hendig løsning.

Når du ser innhold i HDR så kan du i tillegg bruke noe som heter Dynamic Tone Maping i menyen, som lar deg justere når bildet skal klippe ut i lyse partier. Og du kan justere for innhold som er såkalt mastret i 1000 nits, 4000 nits og 10000 nits. Ikke noe folk flest kommer til å bevege seg inn i, men en fin funksjon for deg som er mer enn gjennomsnittet interessert i å få med selv de minste detaljene i lyse partier.

Hva gjelder bildekvalitet så setter LG standarden som konkurrentene må slå i år. Det er veldig lite vi har å sette fingeren på her.

Moviemaker er en sikker vinner om du ikke vil kalibrere skjermen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Fargene er helt knallgode, og selv ut av esken vil Moviemaker-modusen være et knallbra valg om du jakter det mest presise og nøytrale bildet. Du kan velge å få denne skjermen kalibrert, men det er ikke mye mer du kan tyne ut av den – om vi ser bort fra at du kan få to ulike moduser for når rommet er mørkt og lyst.

Bevegelse og skarphet er også helt enestående. Her kommer faktisk AI til sin rett, og vi vil nok si at dette er den beste bildeprosesseringen vi har testet hittil. Her blir det spennende å se hva konkurrentenes tilsvarende nye prosessorer klarer sammenlignet med Alpha 11-løsningen som LG nå kan friste med.

Det er omtrent bare savnet av HDR10+-støtte vi kan nevne, som skjermen ikke har. Men på den andre siden har den god støtte for resten av standardene, inkludert Dolby Vision.

Hva gjelder gjenskinn så er denne TV-en så bra som du forventer fra en toppmodell. Samtidig er innsynsvinkelen helt på topp. Noe OLED har hatt gode tradisjoner for å ha.

Menyen er enkel og ryddig på G4. AI hjelper deg å sile ut hva du liker å se på. Her er en nyoppstartet variant der TV-en ikke kjenner bruksmønsteret ditt ennå.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Knallgod brukeropplevelse

LG har benyttet WebOS-plattformen i sine TV-er i mange år. Og årets utgave, WebOS23, er den beste hittil – av flere grunner.

Også her brukes AI til å hente inn og «skreddersy» menyen for den brukeren som er aktiv. Og du kan legge til flere brukere, slik at mor får sine anbefalinger, mens ungene får andre. Og det virker enkelt å skifte mellom brukerne.

Slike anbefalinger er ikke noe nytt, men vi merker samtidig at introduksjonen av AI gjør dette langt mer presist.

En annen ting som nok mange kan sette pris på er at LG har lagt til Chatbot i menyen.

Det gjør at du enkelt kan hente opp tjenesten, og klikke deg videre fra seks hovedmenyknapper til undermenyer med problemstillinger du trenger hjelp med. Klikker du for eksempel på Bilde, så videre til «Bildet er for mørkt», vil tjenesten hente frem den spesifikke valget i menyen hvor du kan endre dette.

Vi synes løsningen fungerte ganske godt, og er trolig noe som kan være nyttig for alle som ikke liker å utforske hver eneste undermeny på TV-en.

Video av hvordan det fungerer ser du nedenfor.

LG fortsetter å ha en Magic Remote-løsning på denne TV-en. En løsning som vi over flere år har gitt gode skussmål. Du kan peke rett mot TV-en og dermed få opp en musepeker på skjermen som du styrer ved å bevege kontrollen i luften.

Fjernkontrollen er enkel å bruke, men er litt kjedelig i plast for en så bra TV?
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Men, til en såpass dyr TV, har de andre konkurrentene ofte en mer gjennomført kontroll i metall og gjerne med lys i tastene.

Denne kontrollen fra LG har ingen av delene, og begynner å bli litt «kjedelig» sammenlignet med konkurrentenes alternativer. Et litt mer eksklusivt materialvalg og kanskje en litt mer kompakt utfordring med lys i tastene hadde gjort seg.

Her ser du Avatar i  Dolby Vision. Det samme kan du nå spille spill opp til 120 Hz med.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Fortsatt en vinner til gaming

LG var fremme i skoene da det kom til gaming med sin G3, og årets arvtager bringer denne stafettpinnen videre med glans.

Nytt av året er at panelet nå kan tynes opp til 144 bilder i sekundet med en oppløsning på 4K. Så en PC-bruker kan altså få ytterligere noen ekstra bilder i sekundet sammenlignet med en konsoll. I tillegg kan du spille med Dolby Vision påskrudd, og fortsatt holde 120 bilder i sekundet.

Alt av støtte for konsoller er også på plass. Det er neppe noe du vil savne her. I tillegg leveres denne skjermen med fire HDMI-porter med versjon 2.1.

Målinger vi gjør viser at inputlagen er marginalt bedre enn i fjor, altså vil du få rundt 11,5 millisekuders lag ved en oppløsning på 1080p og 60 bilder i sekundet.

Rammene er rene og enkle. Det betyr også at det ikke nødvendigvis er veldig mye plass til høyttalere.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Lyden er helt på det jevne

Når man snakker om god lyd så er det sjeldent en TV blir tatt frem som eksempel. LG OLED G4 er heller ingen råtass her, selv om talekvaliteten er ganske så god. Det er ikke spesielt vanskelig å høre hva som sies selv i ganske heftige actionscener. Men, igjen, lydkvaliteten er ikke kraftig og massiv nok til at filmkvelden blir komplett.

LG har lagt godt til rette for å bruke selskapets egne lydplanker sammen med TV-en, så vil du ha det enkelt så vil denne kombinasjonen gjøre en langt bedre jobb enn om TV-en overlates til seg selv.

Er du en av mange som liker å se mye film vil det vel ikke overraske oss spesielt mye om du har et skikkelig hjemmekino-anlegg stående klart til å bistå. Og det er den løsningen som kler bildekvaliteten denne TV-en tross alt gir fra seg aller best.

Konklusjon

LG OLED G4 er den beste TV-en vi har testet hittil. Her lykkes LG rett og slett med å lage en meget gjennomført TV med en AI-løsning som gir mening for de aller fleste.

Men bør du løpe i butikken og skifte ut din G3 fra i fjor av den grunn? Vi hadde ikke gjort det. Selv om G4 er bedre på en del ting, er fortsatt G3 også en meget bra TV. Sitter du på en eldre TV, enten det er OLED eller LCD, vil du derimot få en skikkelig oppgradering.

LG har lagt mye fokus på AI i sin nye Alpha-prosessor, og det fungerer meget bra til en rekke ting. Når man kombinerer det med et nytt panel som har tatt ytterligere steg i riktig retning med enda bedre lysstyrke og farger, får du en total som er helt av ypperste klasse når det kommer til bildekvalitet.

Vi liker at AI-delen kan hjelpe deg med alt fra innholdsanbefalinger til å justere og behandle dårligere signaler til noe langt bedre enn utgangspunktet. Samtidig har ikke LG glemt puristene som ikke vil ha mer innblanding av bildebehandling enn høyst nødvendig.

Det er ikke mye vi kan sette fingeren på her. Noe vil vel savne HDR10+-muligheter når man skal se HDR, samt at fjernkontrollen begynner å bli litt kjip og kjedelig til en såpass grom TV, men annet enn det er det lite annet vi har å utsette annet enn at prisen naturlig nok er ganske sviende.

Men at dette er en TV vi kan anbefale deg, er det ingen tvil om.

LG OLED65G4 65'' 4K
Imponerende
Anbefalt

LG OLED65G4 65'' 4K

Imponerende
sitatDen beste OLED-en vi har testet hittil

Fordeler

  • +
    Gnistrende bildekvalitet
  • +
    AI gir nå langt mer nytteverdi
  • +
    Gnallgod på HDR-innhold
  • +
    Meget god på gjenskinn
  • +
    Meget god på innsynsvinkel
  • +
    Meget god til gaming
  • +
    Enkel å bruke
  • +
    Fås som både fot- og veggversjon i 55 og 65 tommer

Ting å tenke på

  • Kostbar
  • Mangler støtte for HDR10+
  • Fjernkontrollen er litt "kjedelig"
  • De største modellene er fortsatt "bare" veggmodeller.
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her