Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSennheiser Momentum Sport

Momentum Sport er topp både til trening og hverdags

Men du betaler dyrt for fornøyelsen.

Sennheisers nye sportspropper er multikunstnere som kan det meste - inkludert å måle puls og temperatur.
Stein Jarle Olsen / Tek.no
Stein Jarle Olsen

Sennheiser puster nytt liv inn i en produktkategori vi trodde døde med Jabras Elite Sport for flere år siden, nemlig konseptet «ørepropper med innebygde sensorer».

Dagens testprodukt er nemlig nye Sennheiser Momentum Sport, som i tillegg til «alle» moderne ørepropp-funksjoner også kommer med sensorer for puls og kroppstemperatur.

Sennheiser har attpåtil inngått et samarbeid med Polar, så proppene kommer også med full integrasjon i Polars Flow-økosystem, som det første ikke-Polar-produktet.

Øret skal for øvrig være et godt egnet sted for å måle både puls og temperatur - mer nøyaktig for puls enn de fleste treningsklokker på håndleddet, men mindre nøyaktig enn et pulsbelte, fortalte Sennheisers produktsjef David Holm ved lanseringen på CES-messen i januar.

Etuiet er litt større enn mange av konkurrentene. Det gir deg tre ekstra fulladinger av batteriet.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Sitter veldig godt fast

Sammenliknet med Sennheisers vanlige Momentum-propper er sportsversjonen litt mindre i volum, og de har ikke den tydelige touchflata utvendig.

De kommer også med tydeligere «vinger» som festes i den lille viken over øregangen og sørger for å holde dem bedre på plass (selv om det også følger med et vanlig gummibånd uten vinge hvis du klarer deg uten).

Sennheiser Momentum Sport Wireless In-ear
Meget bra

Sennheiser Momentum Sport Wireless In-ear

Meget bra
sitatSupre sportspropper med både puls- og temperaturmåler - og mange andre kvaliteter

Fordeler

  • +
    Balansert, veloppløst og engasjerende lyd
  • +
    Vingene gjør at de sitter veldig godt på plass
  • +
    Ganske god støydemping, egen vindmodus
  • +
    Kurant samtalekvalitet
  • +
    Grei batteritid, tre ekstra ladinger i etuiet
  • +
    IP55, multipoint og Aptx Adaptive
  • +
    Tilsynelatende nøyaktig pulsmåler

Ting å tenke på

  • Ingen Aptx Lossless
  • Pulsmåleren falt ut noen ganger
  • Litt frustrerende touch/tapp-kontrollere
  • Høy prisklasse

Hos meg er det kombinasjonen av den minste vingen og den minste gummituppen som passer best, men da sitter proppene til gjengjeld meget godt på plass. Større gummitupp eller vinge gir for meg raskt følelsen av propper som ikke sitter helt der de skal, mens den minste kombinasjonen sitter veldig stabilt og godt.

Fire størrelser vinger og tre størrelser gummitupp følger for øvrig med. Vingene er naturligvis et lite minus for komforten over lengre lytteøkter, men de sørger i alle fall for meg for at jeg kan bevege meg fritt uten å tenke på om proppene blir sittende på plass eller ei.

At proppene ikke har en tydelig touchflate er imidlertid irriterende, for de reagerer på langt flere berøringer enn jeg skulle ønske. Små justeringer fører gjerne til at lyden pauses, og prøver du å ta dem ut av øret går de fort amok.

Funksjonen som skal pause lyden når du tar dem ut av ørene er også ganske dårlig, med det resultat at halve podcasten gjerne har gått forbi når du plukker dem opp igjen.

Vingene gjør i alle fall for testeren at Momentum Sport sitter veldig godt fast. Men bruk tid på å finne den riktige.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Litt frustrerende tapp-kontroll

Sennheiser har lagt til en funksjon hvor du kan tappe på området mellom kinnbeinet og øret for å utføre visse kommandoer. Det fungerer greit, men avhenger av at du treffer akkurat på det området hvor proppen klarer å registrere tappet. Det hadde nok vært enklere å oppnå høyere treffprosent om du kunne tappe rett på kinnbeinet.

Etuiet er litt særegent, med en myk hengsel, silikonbelegg og åpning for en liten, medfølgende bærestropp. Det føles ganske påkostet, men kanskje på en litt annen måte enn Sennheisers vanlige Momentum-etuier.

Slitestyrken til hengselen er også litt vanskelig å avgjøre i løpet av testperioden, så vi får sette et ørlite spørsmålstegn der. Hengselen er elastisk, men ganske tynn, og det er ikke vanskelig å se for seg at det kan bli problemer om det oppstår en liten rift her etter hvert - selv om materialet i utgangspunktet skal være slitesterkt.

Ladeporten sitter gjemt bak en liten flapp for å sørge for at ikke vann trenger inn, og både propper og etui skal tåle svette og vannsprut (IP55). Trådløs lading er også støttet.

Stein Jarle Olsen / Tek.no

Knall-lyd igjen

Sennheiser har de siste årene vært synonymt med noe av den beste lyden du får fra trådløse ørepropper, og det gjelder i høyeste grad også sportsversjonen.

De 10 millimeter store elementene leverer særdeles veloppløst, balansert og engasjerende lyd som ikke står noe særlig tilbake for de «vanlige» Momentum 4 TW. Dette er detaljrikt og luftig, men har samtidig et godt bassfundament å lene seg på.

Da vi sniklyttet i Las Vegas i januar var førsteinntrykket at de hadde en hakket varmere, mykere og mer bassfokusert lyd enn Momentum 4, men her virker det som om Sennheiser har skrudd litt på spakene frem til produksjonsversjonen, for det virker ikke å være tilfelle nå.

Pulsmåleren sitter i den venstre øreproppen, og viser seg til vanlig som et lite grønt blinkende lys. Så lenge du har proppen i øret vil pulsmåleren være aktiv.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

De er nok ørlite mykere i diskanten enn Momentum 4 og AirPods Pro er, men dette er likevel flott å lytte til.

Momentum Sport støtter for øvrig høyoppløst lyd (24-bit/96 kHz) gjennom Aptx Adaptive, men du får ikke Aptx Lossless-støtten du får på Momentum 4.

Om du hører forskjell er naturligvis en annen sak, og dette gjelder naturligvis heller ikke iPhone-brukere, som må nøye seg med AAC.

Sennheiser-appen gir deg god styring over de fleste aspekter ved øreproppene - om enn med litt dårligere kontrollmuligheter enn de vanlige Momentum-proppene.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

God støydemping

Støydempingen er også god, og står ikke mye tilbake for Sennheisers «vanlige» Momentum-propper - som igjen bare er et lite hakk bak Apple, Sony og Bose.

Momentum Sport tar seg godt av typisk jevn, lavfrekvent støy, og demper også stemmer og annen mer sporadisk omgivelsesstøy greit - selv om vår flystøy-test tydelig viser at for eksempel Apples AirPods Pro er mer effektiv til å fjerne denne typen drønning.

Du kan også aktivere en egen vindmodus som skrur ned kraften på støydempingen en god del for å unngå at vinden hjaller i mikrofonene, og det fungerer godt.

Lokket og hengselen til etuiet er laget i silikon, som gjør det litt ekstra føyelig.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Det vil nok fort være den mest aktuelle modusen for trening, siden du da også vil høre noe mer av omgivelsene. Litt rart er det at det ikke finnes en «av»-modus, kun støydemping, anti-vind og omgivelsesmodus, men sistnevnte kan du i alle fall justere styrken på etter eget ønske.

Den laveste styrken er nesten identisk med vanlig støydemping, et sted litt under midten gir det mest naturlige inntrykket og maks er som å ha på seg et slags høreapparat som forsterker alle lyder rundt deg.

Stort sett god pulsmåler

Pulsmåleren virker å være både nøyaktig og ganske responsiv når pulsen øker eller synker kjapt - innenfor et par slag av hva du ville fått med et pulsbelte og godt nok for de fleste av oss.

I Polar Flow-appen virket den også stabil og pålitelig, mens vi opplevde flere ganger i Runkeeper (som er undertegnedes vanlige løpe-app) at «signalet» fra pulsmåleren bare kuttet ut halvveis - uten at du egentlig får noen annen indikasjon enn at du slutter å få puls-opplesing i øret.

Vi er litt usikker på grunnen, for proppene sitter tilsynelatende veldig godt fast, og målingen fungerer igjen om vi starter en ny økt. Forhåpentligvis er dette noe Sennheiser kan fikse med en fastvareoppdatering.

En HIIT-økt i Polar Flow-appen til venstre, to løpeøkter hvor pulsmåleren stoppet halvveis i Runkeeper-appen i midten og til høyre.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

For øvrig kan man pare pulsmåleren med det meste av apper og utstyr, både fra Polar og annet. Man kan kanskje spørre seg hva man egentlig skal med pulsmåling i øret, men det kan jo potensielt være mer nøyaktig enn en typisk pulsklokke eller aktivitetsarmbånd, i tillegg til at det å ha ting i øret er ganske forenlig med de fleste typer trening og sporter. Jeg spiller for eksempel mye volleyball, hvor det å spille med klokke eller belte er upraktisk.

Du får som nevnt i starten også temperaturmåler (som kun fungerer med Sennheisers egen app og Polar Flow), men den er jeg rett og slett litt i stuss over hva jeg skal bruke til. Jeg blir varmere mens jeg løper, men det klarer jeg også å finne ut av selv. Mulig større atleter enn meg finner et bruksområde for den, men jeg har i alle fall lært at jeg til vanlig har en litt lavere kroppstemperatur enn 37 grader. Det er da noe.

Proppene fås også blant annet i denne duse grønnfargen.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Seks timers batteri

Batteritiden er ellers oppgitt til seks timer på en lading, som virker å stemme ganske nøyaktig -jeg tok dem eksempelvis på meg rundt klokken 15 ved en anledning og brukte dem kontinuerlig utover kvelden. Rundt 20.30 begynte de å klage over lite batteri. Du får ellers ytterligere tre ladinger i etuiet, som gir rundt 24 timer totalt.

Ellers får du multipoint (to enheter) og det vi opplever som ganske god samtalekvalitet. Mikrofonene på Sennheiser-proppene har ikke all verden av fylde og dynamikk, men motparten hører oss stort sett greit selv om det er noe støy rundt.

De har imidlertid en ganske intens støydemping på mikrofonene som normalt sett er ganske flink til å fokusere på stemmen din, men samtidig forsvinner både stemme og omgivelser om det er veldig bråkete. I sum er dette likevel ganske ålreit.

Konklusjon

Stein Jarle Olsen / Tek.no

Sennheisers Momentum Sport bør være aktuelle for flere enn bare treningsfantastene, for dette er virkelig et godt sammensatt par med ørepropper.

Vingene gjør at de sitter bedre på plass enn de fleste andre ørepropper, de står ikke mye tilbake for de øvrige Momentum-proppene i lydkvalitet og støydempingen er også god nok til å fungere for meg i det daglige (og jeg er veldig glad i støydemping).

Batteritiden er godt innenfor det akseptable, samtalekvaliteten er stort sett god og du får multipoint og Aptx Adaptive-støtte. Nytten av puls- og temperaturmåler i øreproppene kan vi kanskje diskutere, men vi noterer i alle fall at i alle fall førstnevnte skal fungere med det meste av apper og utstyr på markedet, og ikke minst at den er pålitelig i avlesningene.

Den største ulempen med Momentum Sport er prisen. 3690 kroner ligger de på i skrivende stund, som er mye penger for ørepropper. Men du får i alle fall et meget godt sett allroundpropper som også kan måle puls og temperatur - og sistnevnte er det for tiden ingen andre ørepropper på markedet som kan.

Sennheiser Momentum Sport Wireless In-ear
Meget bra

Sennheiser Momentum Sport Wireless In-ear

Meget bra
sitatSupre sportspropper med både puls- og temperaturmåler - og mange andre kvaliteter

Fordeler

  • +
    Balansert, veloppløst og engasjerende lyd
  • +
    Vingene gjør at de sitter veldig godt på plass
  • +
    Ganske god støydemping, egen vindmodus
  • +
    Kurant samtalekvalitet
  • +
    Grei batteritid, tre ekstra ladinger i etuiet
  • +
    IP55, multipoint og Aptx Adaptive
  • +
    Tilsynelatende nøyaktig pulsmåler

Ting å tenke på

  • Ingen Aptx Lossless
  • Pulsmåleren falt ut noen ganger
  • Litt frustrerende touch/tapp-kontrollere
  • Høy prisklasse
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her