Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBeste vannkoker (2024)

På tide å bytte ut den gamle vannkokeren?

De beste modellene gir deg mange temperaturer å velge mellom.

David Johansen Auby / Tek.no
mer

Å koke vann er noe de aller fleste har behov for å gjøre i løpet av en dag, enten det er for å lage en kopp te eller for å koke opp pastavannet litt kjappere. Noen har også behov for å varme vannet til en spesifikk temperatur. Grønn te, for eksempel, skal brygges på en temperatur mellom 70-80 grader, mens barnemat og bakst krever temperaturer helt ned mot kroppstemperatur.

Men hvorfor ikke bare koke opp vann i en kjele? Å bruke en vannkoker er raskere og ikke minst en mer energibesparende måte å koke vann. For sammenligningens skyld testet vi med en Le Creuset vannkjele på en gammel komfyr med støpejernsplater. Med den tok det over dobbelt så lang tid å koke opp vann sammenlignet med en gjennomsnittlig vannkoker.

Oppdatert april 2024 med tre nye modeller: Philips Kettle Eco Conscious, KitchenAid 5kek1701esx og Philips Double Walled Kettle.

Vi sammenlignet med en Le Creuset vannkoker. Med den tok det over dobbelt så lang tid å koke opp vannet.
David Johansen Auby / Tek.no

Vi har testet 12 ulike vannkokere som koster mellom 600 og 2500 kroner. Men hvorfor ikke bare sammenligne de aller billigste vannkokerne fra «Claser’n» eller Biltema? Det er en god innvending, og det er godt mulig vi kommer tilbake med en test av de aller billigste modellene ved en senere anledning.

De noe mer eksklusive modellene har imidlertid utvidet funksjonalitet og flere temperaturinnstillinger å velge mellom. Enkelte kommer sågar med utvidet produsentgaranti – ikke verst på et produkt som gjerne brukes daglig.

Tre modeller skilte seg ut

Før vi gikk i gang med testingen trodde vi at skillet på de gode og mindre gode vannkokerne kom til å «koke ned» til tiden det tok å koke opp vann. Her tok vi grundig feil. Oppkokstiden var nemlig ganske jevn og lå mellom tre og fire minutter på samtlige modeller.

Det var andre egenskaper som design og brukervennlighet som utgjorde forskjellene og vi satte spesielt pris på tre modeller, nemlig testvinner Russell Hobbs, modellen med det stiligste designet – nemlig Aarke Kettle – og «Godt kjøp»-modellen Wilfa Svart Format. Under kan se styrker og svakheter på de ulike modellene:

Brukervennlighet
Varmeinnstillinger
Hold varm-funksjon
Kapasitet
Lydnivå
Form og design
Utvendig varme
Kabelopprulling (skjule ledning)
Tid på oppkok (1 liter)
Garanti
9
Russell Hobbs Attentiv (RHK800)
8.5
Aarke Kettle
8.5
Wilfa Svart Format (sort)
8
KitchenAid 1,7 liter
8
Philips Double Wallet Kettle
8
Smeg vannkoker (KLF04PBEU)
7.5
KitchenAid (5kek1701esx)
7.5
Point Electric Kettle
7.5
Electrolux Explore 7 (E7K1-6BP)
7.5
Bosch vannkoker 1,7 l (TWK7203)
7
Sage vannkoker (SKE825BSS)
6.5
Philips Eco Consious

Best i test: Russell Hobbs Attentiv

Det er noe barnslig gøy å se vannet fosskoke i en gjennomsiktig vannkoker. Men det er ikke bare kombinasjonen av glass og rustfritt stål som heiser Russell Hobbs helt til toppen i vår test. Det må også sies at selv om gjennomsiktig kanne av glass unektelig er kult, har det sine nedsider også - som for eksempel at kalk og annet grums blir dobbelt så synlig. Attentiv må man regelmessig tørke innvendig for at den skal se presentabel ut på kjøkkenbenken.

Russell Hobbs koker vannet i en gjennomsiktig glasskanne.
David Johansen Auby / Tek.no

Nei, det som gjør Russell Hobbs til testvinner er noe så kjedelig som «totalpakken». Vannkokeren har et veldig godt temperaturspenn på 40-100 grader og muligheten for å stille temperatur på hver femte grad - til sammen 13 valgmuligheter, med andre ord. Det gir total kontroll på alt fra tilberedning av barnemat til te- eller kaffebrygging.

Vi liker også at den hele tiden - helt ned til graden - viser temperaturen inne i kannen. Modellen har også testens smarteste hold varm-funksjon. Her kan man både velge temperatur og hvor lenge vannkokeren skal holde temperaturen (opptil 40 minutter).

Vannkokeren viser hele tiden hvilken temperatur det er på vannet.
David Johansen Auby / Tek.no

Som eneste modell i testen har vannkokeren også oppsett for å brygge te. Vi synes ikke dette revolusjonerer brygging av te på noen måte, men at det er mulig å gjøre det direkte i vannkokeren er sikkert nyttig for noen. Rengjøringen etter tebryggingen er også ganske enkel. Her tar man bare ut tesilen og skyller kannen. Vi opplevde heller ikke at vannet hadde bismak når vi kokte opp på nytt.

Hvis det er en ting vi gjerne vil sette fingeren på så er det konstruksjonskvaliteten. Den er ikke dårlig, men vi kunne gjerne ønsket oss at den var enda litt bedre. Kannen står for eksempel litt ustødig på basen og knappen og lokket har ikke den høyeste kvaliteten. Vannkokeren er heller ikke perfekt å helle fra. Litt liten tur gjør at man må helle ganske sakte sammenlignet med flere andre modeller.

Hvis du er på utkikk etter en mindre vannkoker med bedre garanti, så vil vi anbefale Wilfa sin modell som vi har gitt utmerkelsen «Godt kjøp». Russell Hobbs modell har to års garanti, men man kan få ett ekstra år hvis man registrerer seg.

Når det er sagt så gir også denne modellen mye for pengene. Til litt over 1000 kroner får man her en stilig vannkoker med mange valgmuligheter.

Russell Hobbs Attentiv RHK800
Imponerende
Best i test

Russell Hobbs Attentiv RHK800

Imponerende
sitatEn stilig vannkoker med glasskanne og med stort temperaturspenn.

Fordeler

  • +
    God kapasitet på 1,7 liter
  • +
    Hold varm-funksjon som fungerer som den skal
  • +
    Temperaturer mellom 40-100 grader
  • +
    Stilig design med glasskanne
  • +
    Mulighet for brygging av te
  • +
    Veldig god brukervennlighet

Ting å tenke på

  • Blir veldig varm utenpå
  • Kunne hatt enda bedre konstruksjonskvalitet

Anbefalt: Aarke Kettle

For mange er en vannkoker kun for kjapt oppkok av vann, og for dem vil det holde med en rimeligere variant plukket opp på nærmeste Biltema. Ikke et vondt ord om hverken Biltema eller rimelige vannkokere, de gjør susen (og etter hvert kommer det kanskje en test av dem også), men Aarke viser med sin modell at en vannkoker også kan være noe som virkelig komplimenterer en kjedelig kjøkkenbenk.

I motsetning til mange andre produkter fra Aarke kommer denne kun i én utgave, nemlig polert rustfritt stål. Fingeravtrykk og andre fettete merker setter seg lett på den speilblanke overflaten, men heldigvis følger det med en fin liten pusseklut i ekte Aarke-stil.

Når det er sagt så er ikke bare vannkokeren pen, men også god i bruk. Her kan man velge mellom fem ulike temperaturer mellom 40-100 grader. Perfekt til barnemat eller andre formål som krever kroppstemperert vann. Det eneste vi egentlig savner her er en hold varm-funksjon, og dette er den eneste modellen i testen uten dette. Til gjengjeld har den en minnefunksjon som gjør at den husker temperaturinnstillingen du brukte sist gang. Hvor nyttig akkurat det er kan diskuteres, men den er nå der.

Mangelen på hold varm-funksjon veies uansett opp av flere smarte finesser som at det for eksempel er mulig å skru av og på kokerens signallyder. En annen detalj er lokket som åpner seg sakte, istedenfor å sprette opp, som det har en tendens til å gjøre på mange andre modeller. Vannkokeren har også doble vegger, noe som er med på å holde utsiden noenlunde avkjølt. Vi synes allikevel at den blir litt i varmeste laget på utsiden, men heldigvis blir hverken hanken eller lokket varmt.

Aarke reklamerer også med at vannkokeren er spesielt stillegående. Ifølge vår måling stemmer ikke det helt. Med 57 db som toppunktet under oppkokningen er den helt på det jevne. Generelt sett har vi ikke opplevd vannkokere som spesielt støyende, så dette er egentlig et ikke-problem.

Hva gjelder basen så er denne også smart utformet med én enkelt knapp som brukes til å velge temperatur og sette i gang vannkokingen med. Et lite pulserende LED-lys viser at prosessen er i gang. Kokeren har ikke mengdeanvisning hverken på innsiden eller utsiden av kannen, noe vi fint synes at den kunne hatt. I likhet med modellen fra Point har den kun markering for maksimum og minimum mengde, og det holder ikke helt til alle formål.

Kapasiteten på 1,2 liter er blant testens laveste, men vi tror allikevel det vil holde til de fleste formål. For noen vil det kanskje allikevel bli i snaueste laget.

Som de fleste av Aarkes produkter er denne vannkokeren utrolig flott designet. Men den er også temmelig dyr: Prisen, som i skrivende stund ligger på rundt 2500 kr, vil nok avskrekke mange. Men ønsker du en stilig og god vannkoker kan vi trygt anbefale Aarke Kettle. Det hjelper også at produktet har hele fem års garanti ved registrering på Aarkes nettsider.

Aarke Kettle (A1240)
Meget bra
Anbefalt

Aarke Kettle (A1240)

Meget bra
sitatEn spesielt lekker - men noe dyr - vannkoker med flere flotte designdetaljer

Fordeler

  • +
    Stilig design med mange finesser
  • +
    Veldig god brukervennlighet
  • +
    Dobbel isoleringsvegg, men kunne vært enda kjøligere
  • +
    Mulighet for å deaktivere signallyder
  • +
    Temperaturspenn mellom 40-100 grader
  • +
    5 års garanti ved registrering av produkt
  • +
    Spesielt god tørrkokingssikring

Ting å tenke på

  • Har ikke hold-varm funksjon
  • Har ikke mengdeanvisning
  • 1,2 liter kan være for lav kapasitet for noen
  • Ganske dyr
  • Kan bli fettete, men har poleringsklut

Godt kjøp: Wilfa Svart Format

Wilfa har tidligere imponert oss med både kaffekverner og kaffetraktere til gode priser. Derfor var vi nysgjerrige på om denne ganske rimelige vannkokeren kunne holde like høyt nivå.

Førsteinntrykket er godt. Dette er en slank og liten modell i helt perfekt størrelse. Kapasiteten er på 1,25 liter, noe som er mer enn nok for de fleste formål. Noen vil kanskje synes at det er for lite, og for dem finnes det mange modeller med 1,7 liters kapasitet. Vi synes imidlertid at Wilfa har truffet helt riktig. Dette er en sjelden modell som plasserer seg perfekt mellom små og store vannkokere. Det setter vi pris på.

Designet er det heller ingenting å utsette på. Selve basen er ganske tynn og tar ikke opp særlig mye plass på kjøkkenbenken. Den har én knapp for temperaturvalg og en start-knapp. Temperaturen kan stilles på enten 40, 70, 80, 90 eller 100 grader, noe som gir god fleksibilitet både til gjærbakst eller barnemat, ulike typer te og kaffe. Enkelte vil kanskje savne temperaturvalg på 95 grader siden dette av noen regnes som det ideelle ved brygging av kaffe (ulike meninger om dette), men det er ikke verre enn å la vannet stå et minutt før det brukes.

Wilfa har fem ulike temperaturvalg.
David Johansen Auby / Tek.no

Brukervennligheten er god. Vi setter spesielt pris på at vannkokeren har doble vegger. Det hjelper på isolasjonen, og gjør at vannkokeren ikke blir så varm utenpå. Her står man aldri i fare for å brenne seg på lankene. Smart!

Det eneste vi ikke synes fungerer optimalt er hold varm-funksjonen. Den aktiveres ved hjelp av Wilfa-knappen (som også er start-knappen), men har en tendens til å deaktivere seg etter kort tid. Da må den aktiveres på nytt igjen, og noe av poenget med hold varm-funksjonen forsvinner. Her hadde vi heller foretrukket en egen dedikert knapp som man finner på en del andre modeller.

Hold varm-funksjon er kanskje viktig for noen, men vi tror garanti er enda viktigere - og på dette punktet er Wilfa overlegen testens andre modeller. Wilfa gir hele fem års garanti, der testens andre modeller kun gir to. Det er imponerende på et produkt som av mange brukes flere ganger om dagen.

Til en pris på rundt 800 kroner vil vi derfor si at dette absolutt er et godt kjøp.

Wilfa Svart Format (sort)
Meget bra
Godt kjøp

Wilfa Svart Format (sort)

Meget bra
sitatEn liten og god vannkoker med utvidet garanti.

Fordeler

  • +
    Temperaturer mellom 40-100 grader
  • +
    Passer til barnemat og bakst
  • +
    5 års garanti fra produsent
  • +
    Doble vegger gir god isolering og kjølig kanne
  • +
    Slankt design, liten base
  • +
    Relativt rimelig

Ting å tenke på

  • Har hold varm-funksjon, men denne er uklar i bruk
  • Litt lav kapasitet på 1,25 liter

KitchenAid 1,7 liter

Fra første stund vi plugger i denne vannkokeren fra KitchenAid er det klart at den er en av de mest brukervennlige modellene i testen - ja, kanskje den mest brukervennlige. Her er det umulig å misforstå bruken av hold varm-funksjonen eller valg av temperatur. Det høres kanskje utrolig ut, men på noen modeller kan dette faktisk være forvirrende.

Knappene og displayet som viser temperatur er plassert på toppen av hanken. Det er et smart valg synes vi. På selve kjelekroppen er det et avlangt vindu med mengdeanvisning. Denne er konstruert med dobbel vegg slik at den er lett å lese av. Ellers har kokeren kun enkeltvegg, noe som gjør at den blir ganske så varm utenpå. Heldigvis blir hverken hanken eller lokket like varmt.

KitchenAid har knappene plassert på toppen og har testens kanskje beste brukervennlighet.
David Johansen Auby / Tek.no

Når det gjelder sensoren så måler den temperaturen helt ned til enkeltgrader. Det er veldig bra, men vi savner muligheten for å velge temperaturer under 50 grader. Her kan man velge enten 50, 60, 70, 80, 90 eller 100 grader, mens valget av 40 grader ville vært ideelt til for eksempel barnemat eller bakst.

Ellers fungerer kokeren godt, synes vi. Kapasiteten er på hele 1,7 liter og oppkokningstiden på 3 minutter og 24 sekunder på én liter vann er helt på det jevne. Her var det for øvrig små forskjeller i testen.

Denne modellen fra KitchenAid er et trygt og godt valg. Vi savner et bredere temperaturspenn og kjelen blir noe varm utenpå, men ellers er det lite å utsette. Vi har testet den røde varianten, men modellen kommer også i sort, rustfritt stål og crème.

KitchenAid KEK1722 1.7L
Meget bra

KitchenAid KEK1722 1.7L

Meget bra
sitatEn smart og god vannkoker fra KitchenAid

Fordeler

  • +
    God kapasitet på 1,7 liter
  • +
    Veldig god og intuitiv brukervennlighet
  • +
    Display som viser temperatur helt ned til enkeltgraden
  • +
    Har hold varm-funksjon

Ting å tenke på

  • Kunne hatt enda bedre temperaturspenn
  • Blir veldig varm på utsiden

Philips Double Walled Kettle

Philips Double Walled Kettle er en tilsynelatende enkel vannkoker - en base med en kjele på topp. Imidlertid er touchpanelet for å slå på kokeren og justere temperaturen plassert på toppen av hanken. Det er et smart designvalg som gir et rent design - og noe man også finner på KitchenAids KEK1722 som også er med i denne testen.

Modellen kan i tillegg skilte med en av testens beste temperatursensorer. På displayet vises temperaturen nemlig nøyaktig helt ned til enkeltgrader, så om man heller i kaldt vann som holder syv grader, så viser displayet nettopp det. Den laveste temperaturvalget er 40 grader, men at temperaturen vises hele tiden gjør at man i praksis kan varme til lavere - hvis man løfter den av basen i tide. En stor fordel er også at modellen har doble vegger. Dette bidrar til god isolasjon og begrenser varme på utsiden av vannkokeren.

Her kan klemme og ta på vannkokeren så mye vann vil uten fare for å brenne seg.
David Johansen Auby / Tek.no

Den eneste ulempen er at det kan være litt komplisert å endre temperaturen når den allerede er innstilt. La oss si at man varmer opp til 60 grader, heller av litt vann og så ønsker å koke opp resten. Da kan man ikke bare trykke på knappen for temperatur, men man må slå kokeren av og på, for så å velge temperatur på nytt. Lukkemekanismen for lokket kan også oppleves litt enkel og ikke av den beste kvaliteten.

Tross noen små irritasjoner, har denne modellen mange smarte funksjoner til en overkommelig pris.

Philips HD9396
Meget bra

Philips HD9396

Meget bra
sitatEn rimelig dobbeltisolert vannkoker med mye funksjonalitet

Fordeler

  • +
    Temperaturvalg mellom 40-100 grader
  • +
    Dobbelt isolert, blir knapt lunken på utsiden
  • +
    Har hold varm-funksjon
  • +
    Spesielt god temperatursensor
  • +
    Mye for pengene

Ting å tenke på

  • Må slå av og på for å endre temperaturvalg
  • Litt stor
  • Lukkemekanisme kunne vært bedre
  • Signallyd som ikke kan slås av

Smeg KLF04PBEU

Mange elsker designet på kjøkkendingsene til italienske Smeg. Det kan vi godt forstå. Denne vannkokeren ser unektelig flott ut og kommer i en rekke farger. Vi har testet den lyseblå utgaven.

Vi er imidlertid litt usikker på den korte, lystige melodien som spiller hver gang man setter i støpselet og når vannet er ferdig kokt. Noen vil nok synes det er koselig, andre vil bare oppleve det som irriterende. Uansett er det fint at Smeg har gått for signallyd som matcher det retro designet.

I bruk er vannkokeren fra Smeg god. Den er enkel i bruk og har noen små finesser man ikke finner på andre modeller - blant annet at man styrer temperaturvalget med en liten spak. Den både føles god i hånden og fungerer som et skudd. En annen fin detalj er lokket som åpner seg sakte. Det gjør at man aldri står i fare for å få dråper av kokvarmt vann på seg. Smeg har dessuten testens tynneste vannstråle og er kjempegod når man skal brygge håndlaget kaffe.

Med såpass mange gjennomtenkte detaljer synes vi det er merkelig at den svikter på andre områder. Vi reagerer spesielt på at kannen blir veldig varm når vi koker vann. Dette gjelder også til dels lokket. Med den klassiske lakkerte overflaten man finner på nesten alle Smeg-produkter så er det heller ikke merkelig at det blir varmt, og derfor hadde nettopp denne modellen hatt godt av isolerende dobbelvegg som blant annet modellen fra Wilfa har.

Den andre tingen vi stusser på er at temperaturvalget går fra 50-100 grader. Hvorfor ikke inkludere 40-grader, som er vanlig å bruke til barnemat og bakst? Når vi måler temperaturen etter å ha helt vannet over i en annen beholder så måler det 45 grader, så det er ikke verre enn å la vannet stå et minutt eller to, men allikevel.

Vi liker modellen fra Smeg, men et par enkle justeringer kunne fort gjort den enda bedre.

Smeg vannkoker (KLF04PBEU)
Meget bra

Smeg vannkoker (KLF04PBEU)

Meget bra
sitatSmeg leverer en god vannkoker i flott retro-design.

Fordeler

  • +
    God kapasitet på 1,7 liter
  • +
    Hold varm-funksjon som fungerer som den skal
  • +
    Flott retro-design
  • +
    Lokket åpner seg sakte

Ting å tenke på

  • Blir veldig varm utenpå, også lokket blir ganske varmt
  • Mangler temperaturvalg på 40 grader
  • Kunne hatt enda bedre temperaturspenn

KitchenAid 5kek1701esx

Børstet stål og flotte designdetaljer som blant annet skyvespak for valg av temperatur. KitchenAids modell utstråler kvalitet. Men til en pris på nesten 2500 kroner er den også blant de dyreste i denne testen.

Til tross for mange kvaliteter kan man heller ikke si at dette er en vannkoker uten lyter. Den største ulempen er at den kun er enkeltisolert, noe som vil si at den blir ekstremt varm på utsiden - bare slått av Smeg sin modell. Her er det en reell fare for å brenne seg, men heldigvis blir hverken håndtaket eller lokket spesielt varmt. Uansett, utsidetemperaturen kan være verdt å merke seg hvis man har små barn i husholdningen. Vi er heller ikke så glad i at den både har signallyd når den settes i gang og når den er ferdig. Vi synes generelt sett det er en uting med signallyder på vannkokere, men det er naturligvis smak og behag.

Det beste med KitchenAids modell er at den ser bra ut med en solid byggekvalitet, i tillegg til at det er mulig å velge temperaturer mellom 50-100 grader. Lokket er også godt konstruert med en trykknapp som aldri fusker - et problem på mange modeller. Designet i børstet stål ser også flott ut, selv om ulempen er at det lett danner seg fingermerker.

En siste ting vi har lyst til å fremheve er at modellen har en forbilledlig tørrkokingsmekanisme. Her slås varmen av lenge før det blir tomt, noe som gjør at den ikke danner seg flekkete vannmerker i bunnen av kjelen. I det hele tatt oppleves KitchenAids modell som et solid premiumprodukt - men det koster.

Modellen kommer også i rød og beige.

Point Electric Kettle

KitchenAid 5KEK1701 1.7L
Bra

KitchenAid 5KEK1701 1.7L

Bra
sitatEn dyr, men god vannkoker med noen irritasjonsmomenter

Fordeler

  • +
    Flott design i børstet stål
  • +
    Temperaturvalg mellom 50-100 grader
  • +
    Stilig spak for valg av temperatur
  • +
    God lukkemekanisme på lokket
  • +
    Spesielt god tørrkokingsmekanisme

Ting å tenke på

  • Blir veldig varm på utsiden
  • Signallyd som ikke kan slås av
  • Har ikke hold varm-funksjon
  • Danner seg lett fettflekker på overflaten
  • Litt dyr
David Johansen Auby / Tek.no

God brukervennlighet legger man ikke alltid så godt merke til. Dårlig brukervennlighet, derimot, føles som småstein i skoen - eller kanskje mer passende her: som kokende vann nedover ryggen? Nei, så ille er det heldigvis ikke å bruke denne vannkokeren fra Point.

Allikevel var den såpass vanskelig å forstå seg på at vi ble nødt til å inspisere bruksanvisningen underveis - noe som strengt talt ikke burde være nødvendig for å ta i bruk en vannkoker. Mye av forvirringen her ligger i av/på-knappen som i realiteten ikke er en av/på-knapp, men heller en av to start-knapper. Kokeren har nemlig også en temperatur-knapp som kan brukes for å igangsette. Hvilken knapp man velger for å sette i gang kokeren bestemmer så hvilken av de to hold varm-funksjonene som kan tas i bruk.

Vannkokeren fra Point hadde displayet plassert rett på kannen, men vi ble litt forvirret over bruken av den.
David Johansen Auby / Tek.no

Uansett, når vi først har blitt kjent med kokerens mange luner viser det seg at modellen også har flere gode kvaliteter. Det viktigste er at den har et bredt temperaturspenn på 40-100 grader. Det gjør at man fint kan bruke den til å tilberede for eksempel barnemat.

Den har også en veldig nøyaktig gradsanvisning der man kan se hvor mange grader vannet holder underveis under oppkokning. Modellen har også et spesielt design som skiller seg ut. At knappene og visningen av temperatur er plassert direkte på selve kjelen gir kannen et mer eksklusivt design enn det prisen kanskje kunne tilsi. Det hjelper også at produktet har hele 5 års garanti.

Designet er altså flott, men vi savner mengdeanvisning enten på utsiden eller innsiden av kannen. Denne har kun markering for maksimum og minimum mengde. På-knappen oppfører seg dessuten merkelig. Vi trodde først den var lite responsiv, men det viser seg bare at den ikke aktiveres før vi tar vekk fingeren fra knappen. Ikke et stort problem akkurat, men uvant.

Point Pro vannkoker er en stilig og designmessig unik vannkoker med et godt temperaturspenn. Dessverre har den litt knotete brukervennlighet som trekker noe ned.

Point Electric Kettle (POKED6015E)
Bra

Point Electric Kettle (POKED6015E)

Bra
sitatDesign som skiller seg ut, men brukervennlighet under pari

Fordeler

  • +
    Display direkte på kjelen. Design som skiller seg ut
  • +
    Temperaturer mellom 40-100 grader
  • +
    Passer til barnemat og bakst
  • +
    Har hold varm-funksjon
  • +
    Doble vegger gir kjøligere overflate
  • +
    5 års garanti

Ting å tenke på

  • Rotete brukervennlighet
  • Knapper og display som ikke er intuitive
  • Har ikke mengdeanvising

Electrolux Explore 7

Hva som ser pent ut eller ikke forblir en smakssak. Allikevel er det ikke til å stikke under en stol at denne modellen fra Electrolux ser ganske gammeldags ut - og det gjelder ikke bare formen på kannen, men også basen. Gammeldags trenger ikke nødvendigvis være feil, men vi kunne ønske at basen var tynnere og tok noe mindre plass.

Electrolux har et noe gammeldags design, men brukervennligheten var allikevel god.
David Johansen Auby / Tek.no

Modellen kommer med syv ulike varmeinnstillinger fra 40-100 grader, så her har man gode alternativer for alt fra grønn te, kaffe eller barnemat. Fremfor å ha berøringspanel har Explore 7 fysiske knapper. Vi synes at det fungerer godt og vannkokeren er enkel å ta i bruk og lett å helle med. Kannen blir ganske varm etter oppkok, men lokket forblir lunkent.

Modellen har også hold-varm funksjon som kan holde vannet på valgt temperatur i inntil 40 minutter. Funksjonen er enkel å aktivere og fungerte som tiltenkt.

Oppsummert er Explore 7 et trygt valg som vil fungere for mange. Samtidig finnes det enda bedre modeller til omtrent samme pris.

Electrolux Explore 7  (E7K1-6BP)
Bra

Electrolux Explore 7 (E7K1-6BP)

Bra

Fordeler

  • +
    God kapasitet på 1,7 liter
  • +
    Hold varm-funksjon som fungerer som den skal
  • +
    Temperaturer mellom 40-100 grader
  • +
    Passer til barnemat og bakst

Ting å tenke på

  • Ganske stor beholder og base, gammeldags design
  • Blir veldig varm utenpå

Bosch TWK7203

Bosch TWK7203 er en stilren vannkoker i klassisk sylinderformet stil. Designet minner om vannkokeren fra Wilfa, bare en anelse større - ikke unaturlig, siden kapasiteten på 1,7 liter også er mer enn Wilfas 1,25 liter. Basen derimot, er tykkere, og her foretrekker vi definitivt Wilfas design siden det tar mindre plass på benken.

Det er to hovedgrunner til at vannkokeren fra Bosch ikke når helt opp. Det første er at den kun har et varmespenn mellom 70-100 grader. Det er bedre enn på noen andre modeller, men vi savner muligheten til å tilberede lunkent vann på 40 grader til barnemat eller bakst.

Den andre grunnen er berøringspanelet. Knappene er responsive og gode, men lysnivået er altfor svakt. Her må vi myse for å se hvilke innstillinger vi har aktivert.

Vi synes godt berøringspanelet på Bosch sin modell kunne hatt bedre lys.
David Johansen Auby / Tek.no

Det er synd siden berøringspanelet ellers fungerer som det skal. Vannkokeren har også hold-varm funksjon som kan holde temperaturen i opptil 30 minutter.

Ellers fungerer vannkokeren fint til det den skal. Et pluss er at kannen - i likhet med Wilfa - er dobbeltisolert og derfor ikke blir så varm utvendig. Det er også verdt å merke seg at den lager en signallyd når den er ferdig: irriterende for noen, nyttig for andre.

Bosch TWK7203 1.7L
Bra

Bosch TWK7203 1.7L

Bra
sitatEn god vannkoker med altfor dårlig lysnivå på berøringspanelet.

Fordeler

  • +
    God kapasitet på 1,7 liter
  • +
    Hold varm-funksjon som fungerer som den skal
  • +
    Doble vegger gir god isolering og kjølig kanne

Ting å tenke på

  • Kun temperatur mellom 70-100 grader
  • Svakt lysnivå på berøringspanel

Sage SKE825BSS

Velkommen til fremtiden! Med sitt spesielle design er vannkokeren fra Sage den mest «duppeditt»-aktige i testen. Vi liker spesielt knappene med lysrand. Det både ser bra ut og hjelper på brukervennligheten. Her er man aldri i tvil om hvilken temperatur som er valgt eller om hold varm-funksjonen er aktivert. Vannkokeren har - i likhet med modellen fra Smeg - lokk som åpner seg sakte. Det er fint, men ikke noe vi anser som ytterst nødvendig.

Sage har dobbel vegg på vannmåleren. Det gjør at den aldri blir vanskelig å avlese på grunn av vanndråper. Det er smart, men vi synes godt at selve kannen også kunne hatt dobbel isolering. Denne blir ekstremt varm på utsiden.

Men det er ikke derfor denne vannkokeren ikke når helt opp i vår test. Nei, det er alle signallydene. Vannkokeren gir fra seg lyd både når den settes i strømmen, er ferdig med å koke opp vannet eller tas av eller settes tilbake på basen. Til slutt blir det for mye av det gode. Da vi bestemte oss for å lage håndbrygget kaffe ble det såpass mye pipelyd at vi egentlig bare hadde lyst til å pakke hele vannkokeren bort for godt. Det er synd, fordi modellen har mye annet positivt gående for seg.

Alt i alt leverer Sage en god og pent designet vannkoker. Men vi savner sårt muligheten for å slå av alle signallydene. Vi savner også muligheten til å varme vannet opp til 40 grader som på en del andre modeller.

Sage vannkoker (SKE825BSS)
Bra

Sage vannkoker (SKE825BSS)

Bra
sitatEn ganske dyr vannkoker med alt for mye signallyd.

Fordeler

  • +
    God kapasitet på 1,7 liter
  • +
    Hold varm-funksjon som fungerer som den skal
  • +
    Lokket åpner seg sakte

Ting å tenke på

  • Ganske dyr
  • Har altfor mye signallyder
  • Kun temperaturvalg mellom 70-100 grader

Philips Kettle Eco Conscious

Plast er et veldig vanlig materialvalg på kjøkkenprodukter - spesielt av det rimelige slaget. Så at noen lanserer en produktserie for kjøkkenet i miljøvennlig plast er egentlig ikke noen stor overraskelse. Plasten som er brukt er biobasert, mer spesifikt utvunnet av brukt matolje. Den er også såkalt ISCC-sertifisert, som garanterer at plasten er fossilfri. Eco Conscious-serien inkluderer også en brødrister, kaffetrakter og en blender.

Med sine rundt 700 gram er Philips Eco Conscious den letteste modellen i testen - og det til tross for at kapasiteten er svært god på 1,7 liter. Fargen - beige med små grå prikker - minner litt om fargen på Diplom-Is sin vanilje- og sjokoladeis, for de som husker den. På toppen av lokket har kokeren en plekterformet treskive som er med på å gi modellen et naturlig utseende. Vi liker det! Om det finnes en vannkoker som passer rett inn på hytta du eier langt inne i skogen, så er det denne.

Ellers er dette en ganske standard vannkoker uten ekstra attributter som «hold-varm»-funksjon eller ulike temperaturinnstillinger. Så om du er på utkikk etter en modell til å blande sammen barnemat eller få perfekt temperatur til tebryggingen, så finnes det langt bedre alternativ. Her kan man koke opp vann, og det er det.

På Philips Eco Conscious må man ta av lokket for å fylle på vann.
David Johansen Auby / Tek.no

Selv om vannkokeren er av det enkle slaget, er den unødvendig vanskelig på ett punkt: nemlig påfylling av vann. I stedet for å trykke på en knapp for å åpne - som er det vanlige - må man her ta av hele lokket. Og det hjelper heller ikke at lokket ikke føles spesielt ergonomisk. Når man bruker en vannkoker vil man jo gjerne at det skal gå fort og automatisert, men her endte vi opp med å fylle på vann gjennom tuten. Det trekker også noe ned at selve kannen sitter litt ustødig på basen når den ikke er fylt med vann.

Allikevel synes vi at Eco Conscious er en enkel og liketil vannkoker med et rent og pent design - et fint alternativ for de som er opptatt av å ta gode miljøvalg.

Priser og spesifikasjoner

Philips HD9365 1.7L
Helt greit

Philips HD9365 1.7L

Helt greit
sitatEn miljøvennlig og pen vannkoker uten ekstra funksjonalitet

Fordeler

  • +
    Laget i miljøvennlig plast
  • +
    Pent design, ikke stor med tanke på kapasitet
  • +
    Letteste vekt i testen
  • +
    Rimelig

Ting å tenke på

  • Ikke mulighet for ulike temperaturvalg
  • Har ikke hold varm-funksjon
  • Blir noe varm på utsiden, men bedre enn mange andre modeller
  • Må ta av lokket for å helle i vann
  • Står litt ustødig på basen når den er tom
ProductPhilips Eco ConsciousKitchenAid (5kek1701esx)Philips Double Walled KettleKitchenAid 1,7LAarke KettlePoint Electric KettleWilfa Svart Format (sort)Electrolux Explore 7 (E7K1-6BP)Smeg vannkoker (KLF04PBEU)Bosch vannkoker 1,7 l (TWK7203)Sage vannkoker (SKE825BSS)Russell Hobbs Attentiv (RHK800)
annonsePris634,-2 295,-799,-1 427,-2 499,-798,-890,-990,-2 053,-1 085,-1 712,-1 090,-
Ca. pris ved test650 kr2400 kr850 kr1400 kr2500 kr700 kr800 kr1000 kr1400 kr1050 kr2000 kr1100 kr
Kapasitet, min maks0,25 - 1,7 liter0,5 - 1,7 liter0,5 - 1,7 liter0,25 - 1,7 liter0,5 - 1,2 liter0,5 - 1,5 liter0,25 - 1,25 liter0,6 - 1,7 liter0,5 - 1,7 liter0,3 - 1,7 liter0,6 - 1,7 liter0,5 - 1,7 liter
Wattstyrke2200W2400W2200W2400W1850-2200W1850-2200W2200W2400W2400W2400W3000W2400W
Høyde25 cm25,5 cm27 cm23 cm26 cm23,5 cm21,5 cm22 cm21 cm26 cm23 cm25 cm
Vekt (uten base)742 gram908 gram1035 gram1137 gram1289 gram980 gram980 gram848 gram1207 gram1045 gram969 gram945 gram
360-graders baseKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
MaterialeMiljøvennlig plastRustfritt (børstet) stålHardplast, rustfritt stål innvendigRustfritt stålPolert rustfritt stålHardplast, rustfritt stålRustfritt stål inne, hardplast utenpåRustfritt stål inne, hardplast utenpåRustfritt stål, lakkert utenpåRustfritt stålRustfritt stålGlass og rustfritt stål
KalkfilterKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avJa, grovmasketJa, grovmasketKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Overoppheting- og tørrkokingsvernKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avJa,Krysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
SignallyderByttJa, ved oppstart og ferdig oppkokJa, ved oppstart og ferdig oppkokJa, ved ferdig oppkokJa, kan slås avJa, ved ferdig oppkokByttJa, ved ferdig oppkokJa, ved oppstart og ferdig oppkokJa, ved ferdig oppkokJa, av og på base og ved oppkokJa, ved oppkok
EkstrautstyrByttByttByttByttPusseklutByttByttByttByttByttEn pose med avkalkingsmiddelTe-sil

Slik testet vi

En vannkoker har i utgangspunktet bare én funksjon, nemlig å koke vann. Og noe av poenget med en vannkoker er at det skal gå raskere enn å koke vannet i en kjele. Derfor har vi sjekket tiden det tar å koke opp én liter vann. Utgangspunktet vårt var det kaldeste vannet fra springen, som hos oss målte ganske nøyaktig ti grader.

I tillegg til det har vi testet de ulike modellenes temperaturspenn og antall varmeinnstillinger. Som kontroll har vi sjekket temperaturen med eget termometer når vi har vært usikre. Temperaturspennet er viktig siden ulike typer te skal brygges på lavere temperatur enn koketemperatur, samt at gjærbakst og barnemat krever vanntemperatur helt ned mot kroppstemperatur.

Brukervennlighet har også vært viktig. Her inngår valg av temperatur og hvor behagelig det er helle vann fra vannkokeren. Vi har også sjekket utsidetemperaturen på modellene - noe som gjerne henger sammen med om kannen er dobbeltisolert eller ikke.

Lydnivået har vi sjekket ved å måle lyden under oppkok. Desibelnivåene som er oppgitt er det høyeste vi målte i løpet av tiden det tok å koke opp vannet. Signallyder er også vurdert, selv om vi vet at det er veldig individuelt om man liker dette eller ikke.

Til slutt har vi også testet sikkerheten på de ulike modellen ved å la vannet koke helt ned - såkalt tørrkoking. Garantitiden på de forskjellige modellene er også oppgitt.

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

9 / 10Russell Hobbs Attentiv RHK800
Russell Hobbs Attentiv RHK800
8.5 / 10Aarke Kettle (A1240)
Aarke Kettle (A1240)
8.5 / 10Wilfa Svart Format (sort)
Wilfa Svart Format (sort)
8 / 10KitchenAid KEK1722 1.7L
KitchenAid KEK1722 1.7L
8 / 10Philips HD9396
Philips HD9396
8 / 10Smeg vannkoker (KLF04PBEU)
Smeg vannkoker (KLF04PBEU)
7.5 / 10KitchenAid 5KEK1701 1.7L
KitchenAid 5KEK1701 1.7L
7.5 / 10Point Electric Kettle (POKED6015E)
Point Electric Kettle (POKED6015E)
7.5 / 10Electrolux Explore 7  (E7K1-6BP)
Electrolux Explore 7 (E7K1-6BP)
7.5 / 10Bosch TWK7203 1.7L
Bosch TWK7203 1.7L
7 / 10Sage vannkoker (SKE825BSS)
Sage vannkoker (SKE825BSS)
6.5 / 10Philips HD9365 1.7L
Philips HD9365 1.7L
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her