Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGardena Smart Sensor Control Set

Gardenas smart-vanning er utvilsomt smart, men trolig «overkill» for mange

Gardenas appstyrte og smarte vannkran til venstre, og den langt enklere Select-modellen til høyre. Det er den til venstre vi har hatt inne til test, som en del av deres «Sensor Control Set».
Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk

Smart vanning av plantene våre er ikke noe nytt her på Tek.no. Vi har allerede testet en god variant fra Gardena med en diger vanntank for å holde plantene på balkongen i live, og en annen enda enklere modell fra Autopot som vi likte godt.

Nå har vi også testet Gardena Smart vanningssett, som er en litt mer høyteknologisk løsning for å holde orden på vanningen i hagen. Det hele ble testet gjennom hele sesongen i 2023.

Settet består av tre ting: En smart vannkontroller du kobler til vannkranen din utendørs, en fuktsensor du putter i jorden for å sjekke om det trengs vann, samt en smarthub som får alle dingsene til å snakke sammen.

Den endelige konklusjonen kan vi ta til slutt, men kort fortalt så fungerer det. Og ikke minst er det stabilt og pålitelig, og det er egentlig det aller viktigste med et system som dette. Men å få alt satt opp, det er langt fra like gøy.

Gardena smart Sensor Control set
Meget bra
Anbefalt

Gardena smart Sensor Control set

Meget bra
sitatSmart, stabilt og enkelt, men det koster mye

Fordeler

  • +
    Enkelt og raskt oppsett
  • +
    Kan kobles opp uten ethernet-kabel
  • +
    Bruker vanlige AA-batterier
  • +
    Enkelt å sette opp tidsintervaller og rutiner
  • +
    Fungerte godt å pare fuktsensor med vannkranen
  • +
    Stort plante-bibliotek å velge fra i appen for smart vanning

Ting å tenke på

  • Veldig dyrt hvis du bare er ute etter smart vanning
  • Tåler ikke å stå ute over vinteren
  • Skulle faktisk helst ha fått flere varsler hvis noe har gått galt

Selv om dette er en test av Gardena Smart vanningssett, fikk vi også tilsendt en «microdrip»-samlepakke med rør, slanger, dyser og ulike fester, som Gardena selger i en rekke ulike varianter. Det finnes for eksempel pakker som er egnet for potteplanter på terrassen, noen for oppreiste hager og noen for hekker.

Felles for alle disse pakkene er at sammen med vannkontrolleren og fuktsensoren skal de kunne gi hver enkelt plante akkurat så mye vann som de trenger, og det hele kan gjøres helt automatisk.

Gardena Micro-Drip-System (Blomsterpotter)
Gardena Micro-Drip-System (Blomsterpotter)

Det er også disse pakkene som tar desidert lengst til å montere og sette opp, og som ga oss mest hodepine. Men la oss først snakke litt om de smarte tingene.

Oppsett av de smarte tingene: Enkelt og greit

Niklas Plikk, Tek.no

Det første vi pakker ut og kobler opp er smarthubben til Gardena, og det hele er såpass rett frem og smertefritt at vi kan konkludere med at «det funker». Det virkelige høydepunktet er faktisk at man ikke trenger å koble opp huben via ethernet, noe mange slike smarthjemssentraler vanligvis krever.

Det gjør det ekstra enkelt å finne en plass til den i hjemmet, siden du kan koble den til hvilken som helst ledige strømkontakt du har.

Niklas Plikk, Tek.no

Så fort du har koblet opp huben til hjemmenettverket ditt, kan du laste ned Gardena-appen og koble opp de andre dingsene også.

Det hele går udramatisk for seg, og består hovedsakelig av å putte inn noen AA-batterier, og sikre at huben finner de andre dingsene du vil bruke – i vårt tilfelle den smarte vannkrana og to fuktsensorer. Disse skal senere snakke sammen for å avgjøre når og hvor mye det skal vannes.

Vi anbefaler å koble opp alle dingsene i samme rom som huben, bare for å være sikker på at de faktisk finner hverandre.

Det tok ikke lang tid før hub, fuktsensorer og vannkrana var koblet opp og klare for å bli satt i arbeid!

De ulike måtene å bruke Gardena Smart på

For å teste hvordan systemet fungerte, prøvde vi et par ulike oppsett og tidsinnstillinger på Gardena-dingsene. Alle metodene ble testet over flere uker for å verifisere at de fungerte stabilt.

La oss ta det enkleste først.

1: Skru vannet av og på, på avstand

Nesten banalt enkelt, men dette kan være kjekt hvis vannkranen din står klønete til. I appen kan du enkelt skru av og på vannet, og basert på wifi-dekningen din er responsen særdeles rask.

Du kan også koble opp Gardena Smart til å snakke med enten Google Home, Alexa eller Apple HomeKit. Dermed kan du for eksempel sette opp din foretrukne taleassistent til å styre vannstyringen, så du bare trenger å rope ut «Siri, skru på vanningen i hagen!».

2: Enkel vanning med tidsintervall

Hvis du vil ha full kontroll over vanningen i hagen din er den smarte vannkranen til Gardena et godt valg, selv om det naturligvis er ganske «overkill» hvis dette er det eneste du trenger den til.

Du kobler enheten til vannkranen med medfølgende plastadaptere som passer til ulike kranstørrelser. Sørg for å skru dem godt på slik at det ikke lekker vann når kranen er på full styrke.

Du kan manuelt slippe vannet gjennom ved å trykke på den fysiske knappen på Gardena-dingsen, men ellers gjør du alt av styring og timeplanlegging i Gardena-appen.

I appen kan du sette opp flere daglige vanningsintervaller og bestemme varigheten på disse. Merk at du kun kan slå vanningen av og på, ikke justere styrken.

Selv om systemet fungerer godt hvis du bare trenger grunnleggende funksjonalitet, kan en enklere og billigere løsning som Gardena Select vanningskontroll, som koster rundt 700 kroner, være nok. Du finner også andre enda billigere alternativer.

3: Automatisk vanning med smarthjemmet ditt

Siden Gardena Smart kan kobles opp til smarthjem-dingser, kan du også bruke andre systemer for å trigge Gardenas vannkran. På sommeren kan du for eksempel sette opp til at den bare skal vanne hagen hvis den har informasjon fra overvåkningskameraet ditt om at ingen er i hagen, eller å droppe å vanne hagen hvis du ikke er hjemme (på ferie).

Vi prøvde et par ulike varianter her bare for å verifisere at det faktisk fungerte, og det gikk akkurat som forventet. Gardenas oppkobling til skyen er i hvert fall såpass stabil at vi aldri opplevde noen utfall på rutinene vi satte opp. Men akkurat hvor nyttig dette er, avhenger helt av hva slags rutiner du setter opp og hvor mange andre smartdingser som kan dra nytte av «smartheten» til Gardena-systemet.

4: Automatisk Vanning med data fra fuktsensoren

Ett hakk mer avansert enn tidsinnstilt vanning i hagen, er å bruke fuktsensoren som følger med i pakken for å bestemme når vanningen skal skje. Gardenas fuktsensorer har endret design over årene, og er nå en ganske stilig og slank sak, som føles mer robust og stabil enn tidligere modeller.

Via en grundig forklaring i appen som forteller oss hvordan fuktsensoren skal puttes i bakken, og hvordan det varierer fra om du bruker den på plenen, i blomsterrabatten eller i en potte, er vi klare for å teste.

Vi satte fuktsensoren i en potte med en paprikaplante, og kunne søke opp i appen hva slags forhold en paprikaplante foretrekker. Deretter kan man koble dem sammen, slik at man ikke trenger å være en gartner for å vite om en paprikaplante trenger lite, mye eller «sånn passe» med vann – det finner den ut av selv! (Men i tilfelle du lurte, så trenger den mellom «litt fuktig» og «fuktig» jord og mye sol!).

Deretter kan du sette opp en egen vanningsrutine som bruker informasjonen fra fuktsensoren for å bestemme når på døgnet vannkranen skal skru seg på, og hvor lenge.

Det er på dette tidspunktet det hele faktisk begynner å føles smart. For problemet med bare vanlig tidsinnstilling er at den ikke tar hensyn til alle uforutsette ting som kan påvirke hvor mye vann som trengs. Hvis det har regnet masse trenger man kanskje ikke vanning i det hele tatt, og dagene det er ekstra varmt trengs det kanskje ekstra mye. Det problemet løses med fuktsensoren. Og ja, i praksis fungerte det faktisk ganske godt.

«Problemet» er selvfølgelig at vanningen blir styrt av én sensor på én plante, og forholdene er ikke nødvendigvis like overalt der du trenger vanning. Men setter du for eksempel sensoren ned i gressplenen, og kobler en vannspreder til smartvannkranen, vil du kunne få perfekt vanning i hagen hele sesongen.

Den slitsomme delen: Å koble opp det fysiske anlegget

Som sagt fikk vi ikke bare tilsendt Gardena Smart til test, men også et sett av deres «Micro-Drip»-system. Det kommer en haug av ulike varianter av disse, men vi fikk prøve et sett som var tilpasset mange ulike krukker, som vi brukte for å seriekoble en lang vanningskran som ga vann til samtlige planter i et lite drivhus.

Det var altså denne pakken:

Gardena Micro-Drip-System (Blomsterpotter)
Gardena Micro-Drip-System (Blomsterpotter)

Og dette, kjære leser, er noe du må sette av litt tid til.

Gardena presenterer det som dette:

Men i realiteten er dette en ganske krøkkete og langtekkelig prosess. Og ikke minst vond. Alt må tross alt tilpasses akkurat dine behov for lengde av kabler og plassering av dyser. For å feste de ulike delene sammen dytter du inn kabeladaptere og kraner, og disse sitter så infernalsk hardt fast.

Spesielt er det kabelforlengerne til de tykke kablene som fikk oss til å banne mest. De er steinharde å dytte på plass skikkelig, og nåde deg om du er nødt til å ta dem av igjen, fordi du målte feil på kabelen.

Plasten i flere av delene er også såpass skjør at du må passe godt på når du setter dem på, eller tar dem av, for hvis ikke så vil du knekke dem. Kombinasjonen av behovet for mye kraft og skjøre deler, er veldig uheldig. Vi knakk minst tre av disse i løpet av installasjonen:

Denne delen var ekstra skjør, og vi knakk flere i løpet av testperioden. En 5-pakk selges for rundt 170 kroner.

Det ble altså mye banning og irritasjon da vi satte dette opp, men sant skal sies: Når det endelig var satt opp så fungerte det godt. Og det var også her vi satte virkelig pris på automatisk vanning, som kunne sjekke hele tiden at plantene var fuktige nok via fuktsensorene, og vanne ting jevnt og trutt da behovet oppsto.

For dårlige varslinger

Varslinger om lavt batterinivå fikk vi i hvert fall flere ganger!
Niklas Plikk, Tek.no

Generelt har vi vært fornøyde med Gardens Smart-system, og vanningen har gått som det skal. Det skyldes nok også at de separate dingsene «husker» innstillingene man satte opp via appen, skulle tilkoblingen til smarthuben noen gang falle ut. Så selv om nettet forsvinner, så vil rutinene fortsatt være lagret lokalt.

Det vi derimot savner er bedre varslinger, og gjerne flere varslinger. Det er sjeldent vi ønsker mer mas fra dingsene våre, men det gjør vi faktisk her. For det sendes bare én varsling ved utfall, og én varsling hvis noe spesielt skjer. Vi fikk for eksempel én varsling om at huben hadde koblet seg ut, men ingenting om at den hadde koblet seg tilbake. Og én påminnelse om at vinteren nærmet seg, og at smartkranen måtte tas inn.

Den tåler nemlig ikke kuldegrader, og kan bli permanent ødelagt. Med tanke på at en ny erstatning koster over 2000 kroner, hadde det vært fint med flere varsler.

Konklusjon

Gardena

Gardena Smart Sensor Control Set – trioen som inneholder både smarthubben, vannkrana og fuktsensorene – fungerer bra. Enkelt og greit. Det er relativt raskt å sette opp, det virker stabilt og godt, og beskrivelsene i oppsettet og appen er såpass god at jeg er sikker på at de fleste klarer å sette opp dette hjemme.

Men prisen er høy, for pakken koster godt over 3000 kroner. Og da bør du være ganske sikker på at dette er noe du faktisk trenger. Jeg har for eksempel god erfaring med Gardenas enklere (og dummere) variant Gardena Select vanningskontroll, og den koster en brøkdel. Men da går du jo også glipp av alt det som gjør Smart-settet faktisk smart og nyttig.

Så hvis du trenger fjernstyring av vannstyringen, muligheten til å skru vannet av og på på avstand, koble det til resten av smarthjemmet ditt eller tilpasse vannmengden og timingen basert på fuktsensoren ... Ja, da er smartsettet til Gardena noe for deg. For i praksis fungerer det godt.

Vi synes micro-drip-systemet til Gardena har litt å gå på når det gjelder installasjon, men også dét fungerer godt når det først er satt opp. Og det er ingen tvil om at vi har spart mange kjedelige timer med vanning i løpet av testperioden vår, takket være vanningsrutinene vi satte opp. Og tid er jo som kjent verdt mye penger!

Gardena smart Sensor Control set
Meget bra
Anbefalt

Gardena smart Sensor Control set

Meget bra
sitatSmart, stabilt og enkelt, men det koster mye

Fordeler

  • +
    Enkelt og raskt oppsett
  • +
    Kan kobles opp uten ethernet-kabel
  • +
    Bruker vanlige AA-batterier
  • +
    Enkelt å sette opp tidsintervaller og rutiner
  • +
    Fungerte godt å pare fuktsensor med vannkranen
  • +
    Stort plante-bibliotek å velge fra i appen for smart vanning

Ting å tenke på

  • Veldig dyrt hvis du bare er ute etter smart vanning
  • Tåler ikke å stå ute over vinteren
  • Skulle faktisk helst ha fått flere varsler hvis noe har gått galt
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her