Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gaming

SamletestBeste mekaniske tastatur (2024)

Vi har funnet det beste mekaniske tastaturet

Oppdatert med flere knallgode modeller.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud
mer

Enten du hamrer ut tusener av tegn mens du jobber, eller alt handler om å sikre «Chicken Dinner» i Fortnite, kan du få en skikkelig «boost» av det rette tastaturet.

Her har vi testet mekaniske tastaturer fra tusenlappen og oppover, som egner seg til gaming og skriving. Vi finner både multikunstnere og «spesialister» i testen.

Det siste året har det vært en enorm utvikling for ferdigbygde tastaturer. Kanskje som svar på det utmerkede Asus ROG Azoth fra tidlig i 2023, og selvbyggetrenden før det igjen.

Derfor er testen oppdatert med åtte modeller. Mange holder så høy kvalitet at vi har måtte justere ned karakteren til tidligere testdeltagere som fortsatt er i salg.

Tastaturene er vurdert på skrivefølelse, byggekvalitet, tilpasningsmuligheter, lydprofil, funksjonalitet og pris. Der tastaturene leveres med alternative brytere har vi lagt noe mindre vekt på disse, ettersom brytere ofte er en smakssak.

Om du er på jakt etter et godt tastatur, og ikke vil bygge selv, er det store muligheter for å finne et du liker!

TastaturAsus ROG AzothCorsair Gaming K65 Plus WirelessEndgame Gear KB65HEAsus ROG Falchion RXGlorious GMMK ProSteelSeries Apex ProCorsair K65 Pro MiniDucky One 3 AuraRazer BlackWidow V4Logitech G915 LightspeedSteelSeries Apex 7SteelSeries Apex 5Corsair K100 AirLogitech G513 CarbonLogitech G Pro X Lightspeed
annonsePris2 490,-1 890,-1 899,-2 213,-3 799,-1 899,-1 779,-1 699,-2 599,-2 290,-1 790,--2 799,-1 490,-2 589,-
Pris ved test3100,-1900,-1900,-2200,-3800,-2300,-1750,-2000,-2600,-1900,-1600,-1400,-3000,-1500,-2600,-
TilkoblingTrådløs (1000 Hz), BT, USB-CTrådløs (1000 Hz), BT, USB-CUSB-CTrådløs (1000 Hz), BT, USB-CUSB-CUSB-AUSB-CUSB-CUSB-CTrådløs (1000 Hz), BT, Micro-USBUSB-AUSB-ATrådløs (2000 Hz), BT, USB-CUSB-ATrådløs (1000 Hz), BT, USB-C
BryterROG NX Red linear (testet), Brown tactile, Blue clicky, "Snow" linear, "Storm" clicky, diverse brytere med MX Cherry-profilCorsair MLX Red linear (testet), diverse brytere med MX Cherry-profilGateron KS-37B Magnetic (testet), enkelte brytere med MX Cherry-profilROG RX Red optical (testet), Blue clickyGlorious Fox Linear (testet), diverse brytere med MX Cherry-profilSteelSeries OmniPoint linearCorsair OPX linearCherry Red linear (testet), diverse brytere med MX Cherry-profilRazer Orange tactile (testet), yellow linear, green clicky, diverse brytere med MX Cherry-profilLogitech GL tactile (testet), linear, clickySteelSeries Red linear (testet), Blue clicky, Brown tactileSteelSeries Blue hybridCherry MX ULP clicky (testet), ULP tactileGX Brown tactile (testet), Red linear, Blue clickyGX Brown tactile (testet), Red linear
Smurte brytereKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avByttByttByttByttByttByttByttByttByttBytt
«Hot Swap»Krysse avKrysse avKrysse avByttKrysse avByttByttKrysse avKrysse avByttByttByttByttByttBytt
SkuminnleggKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avByttKrysse avKrysse avKrysse avByttByttByttByttByttBytt
TastematerialePBT Double ShotPBT (Dye Sub)PBT Double ShotABS (UV-behandlet)PBT Double ShotABSPBT Double ShotPBT Double ShotABS Double ShotABSABSABSABSABSPBT Double Shot
Formfaktor75%75%65%65%, lavprofil75%100%65%TKL75%110%, lavprofil100%100%100%, lavprofil100%TKL

Best i test: Asus ROG Azoth

Med ROG Azoth satte Asus en ny standard for ferdigbygde tastatur fra store produsenter. SteelSeries, Razer, Corsair og Logitech hadde ingen ting å stille opp med da det kom, og selv om flere har skjerpet seg siden, er Azoth fortsatt et bunnsolid kjøp.

For her har Asus hentet masse inspirasjon fra «DIY-scenen», og resultatet er at Azoth bærer preg av å ha blitt satt sammen av folk som er lidenskapelig opptatt av tastatur, eller i alle fall tar dem på alvor.

For å nevne noe, byr Azoth på utskiftbare, fabrikksmurte og ekstra stabiliserte brytere for silkemyk og stabil skrivefølelse. Tastehettene er tykke og laget av solid PBT-plast som ikke får fettmerker eller slites ned. Tastaturet veier nesten 1,2 kilo, og har fire forskjellige lag med demping som eliminerer resonansstøy, «caseping» og øker komforten.

Sammen skaper alt en skrive- og gamingopplevelse som er støysvak og behagelig, og som har gitt alle prøvekaninene i redaksjonen et vanvittig ansiktsuttrykk.

En lynrask RF-sender sikrer høy trådløs ytelse og lav forsinkelse, mens blåtann er hendig når du bare skal skrive. Batteritiden er god, med to-tre uker med RGB-lyset på maks, eller fire måneder uten lys (men da er tegnene vanskelige å se!).

75%-størrelsen er perfekt for spillere ved at det gir god plass til musen ved siden av.

Vi har testet tastaturet med røde lineære ROG NX-brytere, men det kan også leveres med blå «clicky» eller brune taktile brytere. Og ettersom de er utskiftbare kan du erstatte dem med andre brytere fra andre produsenter enn Asus. Det samme gjelder selvfølgelig tastehettene.

OLED-skjermen kan tilpasses med egne animasjoner eller bilder, og gir tilgang til de viktigste innstillingene, mens Armoury Crate gir tilgang til resten, som å lage nye lyseffekter eller programmere makroer.

Den eneste grunnen til at det ikke blir toppscore er at Armoury Crate er tungt og ustabilt. Ofte finner ikke programvaren tastaturet i det hele tatt, og fastvareoppdateringer må gjerne forsøkes installeres flere ganger.

Vi skulle også ønske kontrollknotten ved skjermen hadde litt flere muligheter. Det er tungvint å hoppe frem eller tilbake i en spilleliste, for eksempel, der du i dag må bruke makroer for å komme i mål. Dessuten kan du ikke velge farge på individuelle taster. Asus kunne ellers spandert på seg dedikerte Ø og Æ-tastehetter i pakken og glass over skjermen fremfor mer utsatt plast.

Om du vil lese mer om Asus ROG Azoth har vi kostet på oss å lage en mer detaljert gjennomgang av det her.

Selv med mange nye konkurrenter er Azoth et godt valg om du veksler på å skrive og spille. Men, med flere sterke rivaler, som tastaturet nedenfor, bør fullpris unngås. Du finner ofte Azoth til rundt 2500 kroner.

PS: tastaturet finnes også i en hvit modell der lineære «Snow»-brytere er standard.

Asus ROG Azoth
Imponerende
Best i test

Asus ROG Azoth

Imponerende
sitatEt fantastisk gamingtastatur. Men Armory Crate stinker.

Fordeler

  • +
    Topp tasteopplevelse (og lyd!)
  • +
    Fabrikksmurte, utskiftbare brytere
  • +
    God byggekvalitet
  • +
    Tungt, stabilt og godt dempet
  • +
    Tastehetter i PBT-plast
  • +
    Lang batteritid
  • +
    Pent RGB-lys
  • +
    PC- og Mac-profil i ett
  • +
    Rask trådløs spillytelse, og blåtann

Ting å tenke på

  • Programvaren er ustabil
  • Ikke helnorske taster
  • Plastbelegg over skjermen
  • Underside av plast

Best i test: Corsair K65 Plus Wireless

Til en mye lavere pris enn ROG Azoth får du her et virkelig gjennomført tastatur med alt det viktigste som forventes i 2024.

Fabrikksmurte, superjevne brytere, skuminnlegg i basen som eliminerer ulyder og øker skrivekomforten, mulighet til å skifte brytere, tykke PBT-tastehetter som ikke blir fettete eller slitt, og rask trådløs gamingytelse.

Dessuten husker K65 Plus tre blåtanntilkoblinger, som du raskt kan veksle mellom.

Når det kommer til byggekvaliteten vinner Azoth, blant annet fordi basen bare er av plast her. Men solid plast, og med god nok vekt på 950 gram til at det oppleves som stabilt.

Du får heller ingen OLED-skjerm, og kan bare kjøpe tastaturet med Corsairs egne lineære MLX Red-brytere. Men selvsagt kan du skifte til andre Cherry-type brytere senere.

Vi liker uansett MLX Red-bryterne veldig godt.

De gjør seg ekstra godt til skriving, da de gir mer motstand og kan føles litt tregere enn Azoths raskere og lette MX Red – uten at det trenger å være negativt! Bryterne gir en dypere, «thocky» og dempet lyd enn de røde «clacky» Azoth-bryterne, og vi digger at mellomromstasten, «backspace» og enter-tasten er godt dempet med omtrent samme lydsignatur som de øvrige tastene.

Om du vil ha et stille, mekanisk tastatur som ikke er lavprofil, er dette en sikker vinner.

Tegnene på tastehettene er ikke gjennomsiktige, men den hvite teksten gjør at du fortsatt ser dem greit i mørke. Du får – blant annet – med helnorske Ø/Æ-tastehetter.

RGB-en er pen nok, og du kan lage en million ulike effekter, men vi har sett sterkere lys også.

Undertegnede er ingen fan av iCue. Appen er lite intuitivt lagt opp, men byr på justering av hurtigtaster, RGB, profiler og tilpasning av kontrollknotten om du orker å prøve og feile litt. Kontrollknotten kan brukes til volumkontroll, rulling nedover eller bortover, zoom og lysstyrkejustering.

Ved å holde Fn-tasten nede kan du raskt endre hovedfunksjon for kontrollknotten med piltastene. Det er også kjekt med en dedikert knapp for å skru av og på baklyset.

Vi savner muligheten til å bruke F-raden som mediekontroller og diverse uten å måtte holde inne Fn-tasten også.

Om du har siklet på et ROG Azoth, men ikke helt har budsjettet, er K65 Plus Wireless en gave sendt fra gudene. Det gir mer verdi for pengene og er en grunn til at Asus bør være veldig forsiktig med å selge sin toppmodell til lanseringsprisen på 3000 kroner igjen.

Ellers er det et veldig godt kjøp om du vil ha super skrivefølelse, med mer «thocky»-taster.

Corsair K65 Plus Wireless
Imponerende
Best i test

Corsair K65 Plus Wireless

Imponerende
sitatYpperlig for både skriving og gaming. Mye for pengene.

Fordeler

  • +
    Fin pris
  • +
    God, "thocky" støysvak lydprofil
  • +
    Fabrikksmurte, utskiftbare brytere
  • +
    Stabilt og svært godt dempet
  • +
    Tastehetter i PBT-plast
  • +
    God batteritid
  • +
    PC- og Mac-profil i ett
  • +
    Helnorske taster
  • +
    Rask trådløs spillytelse, og tre blåtannprofiler

Ting å tenke på

  • iCue er tungt og lite intuitivt
  • Kun plastkonstruksjon

Anbefalt: Endgame Gear KB65HE

Tastaturkandidaten fra Endgame er virkelig sterk og bør vurderes av gamere som vil bli bedre i kompetitive titler.

KB65HE har magnetiske «hall effect»-brytere som lar deg velge når de skal registrere trykket ditt. Fra 0,1 millimeter trykk til 4, der de bunner ut.

De kan dessuten «nullstille» seg straks du slipper dem oppover igjen takket være noe som heter «rapid trigger». Det lar deg hive en ny granat eller bruke en «spell» bare du slipper bryteren 0,1 millimeter opp, og så presser ned. Mekaniske brytere må opp til en utløserposisjon før de blir nyttige igjen, og i raske spill er dette supernyttig. Det gir også jevnere bevegelse i FPS-spill.

Bryterne er lineære, og den magnetiske konstruksjonen – sammen med fabrikksmurningen – sikrer den jevneste bevegelsen vi har opplevd for et tastatur. Under bryterne finner vi to lag silikonmateriale som gir lite fleks, men eliminerer case-ping. Tastene er ikke stille, men lyden er i alle fall ikke plagsom.

Du kan velge mellom 40 følsomhetsnivåer for hver bryter. Ved å gjøre noen brytere veldig sensitive, og la andre nesten bunne ut og kreve at de når helt opp igjen før de kan gis en ny kommando, er det bare «skilsa» dine det vil stå på.

Ut av boksen er tastene så fintfølende at du ikke kan hvile hånden din over dem uten at de reagerer på masse trykk. Det er plagsomt, men en smal sak å fikse i programvaren ved å sette «pressed threshold» litt nærmere midten av skalaen.

Du må for øvrig slå på rapid trigger-funksjonen ved å sette «release threshold» til 1/«high», eller i alle fall noe nær denne verdien.

Basen er frest ut av en blokk aluminium, og anodisert i en stilig sortfarge. Det veier nesten 1,1 kilogram, og ved siden av å bidra til stabilitet gir det unektelig en viss premium følelse. Til under 2000 kroner er dette det best konstruerte tastaturet vi har brukt.

RGB-en er kraftig, og byr på noen stilige, unike effekter vi ikke har sett hos andre.

Selv om du kan gjøre de fleste innstillinger – unntatt makroprogrammering – rett fra tastaturet, anbefaler vi appen. Den gjør lite ut av seg og er enkel. Endringer kan sendes til tastaturets innebygde profil så appen ikke må kjøre i bakgrunnen.

Det litt kjedelige er at det mangler dedikerte medietaster. Tastaturet har riktig nok innebygde snarveistaster, men disse er hardprogrammerte for det amerikanske ANSI-oppsettet. Slik blir snarveien for volumjustering for eksempel «Fn» + «Å»/ «Fn» + «^¨» for ned/opp. Det gir lite mening, men altså, du venner deg jo til det. Bare lagre manualen et smart sted.

Selv om tastaturet er inspirert av Wooting 60HE, som var det første med rapid trigger-teknologi, er dette lettere tilgjengelig fra Norge og mye rimeligere.

Kompetitive gamere bør definitivt vurdere KB65HE, som også er godt å skrive på. Det sagt ville vi valgt noe annet for primært skriving.

Endgame Gear KB65HE
Imponerende
Anbefalt

Endgame Gear KB65HE

Imponerende
sitatSpilltastatur med rå byggekvalitet som gir deg superkrefter i spill.

Fordeler

  • +
    Rå byggekvalitet - "en tanks"
  • +
    Superjevne, unike rapid trigger-brytere
  • +
    Stilig design
  • +
    Flott RGB
  • +
    Fokusert app
  • +
    Utskiftbare brytere
  • +
    Tungt, stabilt og godt dempet
  • +
    PBT-taster

Ting å tenke på

  • Lite intuitive snarveitaster
  • Ikke helnorske taster

Anbefalt: Asus ROG Falchion RX

Selv om vi aldri elsket dem var vi fornøyde med de andre lavprofiltastaturene i testen.

Nå elsker vi bare nye Asus ROG Falchion RX.

Sidekvinnen i redaksjonen ville stikke av med det, og var klar til å pensjonere sitt jobbtastatur på flekken etter å ha brukt Falchion i fem sekunder. Men dette er vanedannende greier, jeg rappet det tilbake. At et lavprofiltastatur kan være så godt å skrive på!

Her har Asus tatt alt de lærte fra utviklingen av Azoth og gitt samme behandling til et lavprofiltastatur. Slik at de som er mer på farten, eller bare fortrekker «laptop»-følelsen når de skriver, også kan kjenne seg som konger eller dronninger ved datamaskinen.

Tastene minner om de du finner på bærbare PC-er, bare med lengre vandring. De er også mye jevnere å trykke ned takket være smurte, lineære brytere. Og de har overlegen demping med skum under. Tastene oppleves dessuten som dønn stabile, i motsetning til Logitechs «skjelvende» lavprofiltaster.

Dette er det stilleste mekaniske tastaturet vi har skrevet på med god margin, og vil være ypperlig for kontorfellesskap. Det danker alle andre lavprofiltastaturer, inkludert Logitechs MX Mechanical som vi skrev om i testen av kontortastaturer.

ROG Falchion er imidlertid et gamingtastatur også. Det snakker med PC-en 1000 ganger i sekundet, og med ett millisekund forsinkelse står det ikke på ytelsen.

RGB-lysene er sterke og klare, og du kan tilpasse med mange flotte effekter. Vi er usikre på batteritiden med, men uten lys skal tastaturet klare 400 timer per opplading. Som vil si et par måneders bruk.

En berøringsstripe bak, som reagerer på sveipebevegelser og tapping, gjør det enkelt å justere volum, medieavspilling, lysstyrke eller en selvvalgt funksjon. Skift mellom funksjonene med den dedikerte knappen like ved, eller styr det samme fra andre taster via kombinasjon med Fn-tasten.

Byggekvaliteten er veldig god, og vi liker aluminiumrammen som løper rundt kantene. Tastehettene er av ABS-plast. UV-behandling gjør dem en god del mindre glinsende enn vanlige ABS-hetter, men noe må du leve med. Du får med et deksel for å beskytte tastaturet mot støv og transportskader.

Du må klare deg uten mulighet for å skifte brytere, men det blir detaljer. Vårt stalltips er de røde bryterne, som passer til det meste.

Den eneste grunnen til at dette ikke får tilnærmet full pott, er Asus’ Armoury Crate-app. Den er ustabil. Noen ganger forsvinner tastaturet helt fra den, oppdateringer dukker ikke opp eller vil ikke installeres. Asus’ programvareteam har vært ute å kjøre lenge, så vi holder ikke pusten for at situasjonen skal bedre seg.

For deg som foretrekker et tastatur som er kompakt, lett å ta med seg og støyer lite, er dette tastaturet du har ventet på.

Asus ROG Falchion RX
Meget bra
Anbefalt

Asus ROG Falchion RX

Meget bra
sitatDritdeilige taster. Gjør skamme på lavprofilrivalene.

Fordeler

  • +
    Imponerende jevne og stabile brytere
  • +
    God demping/svært støysvakt
  • +
    God trådløs gamingytelse og blåtann
  • +
    Pene lyssterke RGB-effekter
  • +
    Nyttig berøringsstripe
  • +
    Solid byggekvalitet og pent design

Ting å tenke på

  • Programvaren er ustabil
  • Ikke helnorske taster
  • Ikke utskiftbare brytere
  • Blir noe fettmerker på tastene

Anbefalt: Glorious GMMK Pro

GMMK Pro er en ferdig sammensatt pakke basert på Glorious sin 75%-base, med smurte Fox Linear-brytere, smurte «Goat»-stabilisatorer og hvite GPBT-tastehetter av PTB-plast.

GMMK Pro er det tastaturet i testen som føles mest premium. Basen er frest ut fra en blokk aluminium og veier inn på 1,75 kilogram. Det er bygget som en tanks, og står altså med føttene godt plantet på pulten. Anodiseringen i sort er tøff, og vi digger designet. Det ser «voksent» og elegant ut.

Det har en utrolig god skrivefølelse, og om du har budsjettet kan vi definitivt forstå det om du fristes. De fleste tastene føles som smør når de trykkes ned, og gir en tilfredsstillende klakkelyd som gir deg lyst til å skrive mer, og lenger.

Vi prøvde også med Glorious Panda taktile brytere, og kan absolutt se at noen fortrekker disse for skriving, men vi holder en knapp på Fox linears. Disse er jevnere og stillere. Du kan uansett erstatte dem med nesten hvilke som helst andre brytere.

Det er godt med dempemateriale i basen, men dette er bare der for å forbedre lyden. Skriveopplevelsen er veldig fast.

Til gaming opplever vi de lineære Fox-bryterne som litt trege, og et dedikert spilltastatur er veien å gå for deg som ønsker mer umiddelbar respons. Gamere tipper vi også vil finne RGB-belysningen litt kjedelig fordi tastehettene ikke har gjennomsiktige tegn.

Vi digger metallknotten i høyrehjørnet, som gjør det lett å justere volum. Via den fokuserte programvaren er det lett å reprogrammere noen av de mindre brukte tastene til å fungere som mediekontroller.

Håndleddsstøtten som følger med er behagelig og kledd i et mykt stoffmateriale.

Kabelen er kveilet og har en spesiell skjøt i metall midt på. Den skiller seg ut, men vi syntes den ble i veien og metalldelen laget skrapelyder når vi flyttet på tastaturet eller ting kom borti kabelen. Vi ville erstattet den om vi skulle bruke dette fast.

Men det er også lov. GMMK Pro er ment å være en enkel måte å komme inn i verdenen av «custom» premiumtastaturer på, og det er naturlig at du vil gjøre endringer etter hvert. Her er alle muligheter åpne, være seg om du vil skifte brytere, stabilisatorer, dempemateriale, pakninger eller tastehetter.

GMMK Pro er klart dyrest i testen og vi synes prisen blir vel stiv. Særlig fordi Glorious fortsatt har litt jobb å gjøre på stabilisatorer. Enkelte taster – som backspace – gir en litt ujevn følelse, som om tasten er i ferd med å sette seg litt fast før den løsner igjen. Småpirk, men vi føler vi har lov til prisen.

Om du skriver masse hver dag, og er ute etter en god plattform å bygge videre på, er dette er godt kjøp. Om du uansett planlegger å slå deg til ro med «ut av esken»-opplevelsen vil Corsairs K65 Plus være et flott og ikke minst mer budsjettvennlig alternativ.

For gaming bør du heller se til tastaturet fra Endgame, eller ROG Azoth.

Glorious GMMK Pro
Meget bra
Anbefalt

Glorious GMMK Pro

Meget bra
sitatRå byggekvalitet og skrivefølelse. Vel dyrt.

Fordeler

  • +
    Vanedannende å skrive med
  • +
    Solid konstruksjon
  • +
    Elegant design
  • +
    "Alt" er utsikftbart
  • +
    God håndleddstøtte
  • +
    PBT-taster
  • +
    Godt dempet

Ting å tenke på

  • Høy pris
  • Ikke et utpreget gaming-tastatur
  • Ikke helnorske tastehetter
  • Enkelte taster føles litt "off"

SteelSeries Apex Pro

Det mest unike med Apex Pro skjuler seg under tastehettene.

De lineære «OmniPoint»-bryterne er både fjærlette og har en responstid på lave 0,7 millisekunder. Men også magneter.

Og de lar deg justere aktueringspunktet i hver av tastene fordelt på 10 nivåer. Dermed kan du aktivere tasten når du nesten ikke er nær den (0,4 millimeter) eller når du for eksempel bunner den helt ut (på 3,4 millimeter).

Vi brukte den muligheten til å senke følsomheten til taster vi ikke ville komme borti når vi spilte, som «Caps Lock», og øke sensitiviteten til «WASD»-tastene.

Det er verdt å nevne av OmniPoint-bryteren kun brukes under hovedtastene (60 %)-oppsettet. Resten er SteelSeries Red-brytere som mangler justering av aktueringspunkt. Uansett er de relativt støysvake og gode til både spilling og skriving.

SteelSeries toppmodell skilter ellers med et stilrent design og all right byggekvalitet, selv om vi savner finesser nyere tastaturet har, som skuminnlegg for bedre demping og lydsignatur.

OLED-skjermen lar deg justere aktueringspunkt, makroer, lysstyrke og bytte profiler mens du er inne i et spill, uten programvare. Mulighetene er likevel mange flere i den lettbetjente SteelSeries Engine. Blant annet er det lett å lage stilige lystema derfra, og ekstra poeng gis for lyssterk og pen RGB som er lett å sette opp på «per tast»-basis.

Det var morsomt å mate inn en Tek-logo på skjermen. I programvaren kan du også sette opp skjermen til å vise systeminformasjon, låtinfo (men bare fra Tidal?!), samt fra CS: GO og DOTA2, Discord og enkelte andre apper.

Flere taster kan programmeres med makro, og mediefunksjoner styres via volumhjulet eller multifunksjonsknappen ved skjermen. Den pauser eller hopper frem eller tilbake basert på hvor mange ganger du trykker på den.

Den magnetiske håndleddsstøtten med gummibelegg er smart, og vi har sans for den opplyste USB-porten bak tastaturet samt flere kabelgater under det.

Vi savner tastehetter av PBT-plast som ikke blir fettete.

Totalt sett er Apex Pro et stilig og raskt spilltastatur som kan tilpasses på mange måter i programvaren. Det begynner likevel å dra på årene, og Endgame Gear KB65HE er et nyere alternativ de fleste vil bli mer fornøyd med.

SteelSeries Apex Pro
Bra

SteelSeries Apex Pro

Bra
sitatLynraskt spilltastatur med unike brytere og flott RGB.

Fordeler

  • +
    Unike brytere med tilpasset aktuering
  • +
    Stilig design
  • +
    Smart og behagelig håndleddstøtte
  • +
    USB-port og kabelgate i tastaturet
  • +
    Støysvake og raske brytere
  • +
    Funksjonsrik og brukervennlig programvare
  • +
    Veldig pen RGB

Ting å tenke på

  • ABS-tastehettene blir glinsete
  • Ingen skuminnlegg
  • Kan ikke skrifte brytere
  • Ikke trådløst

Corsair K65 Pro Mini

Er du på jakt etter et superkompakt tastatur, som fortsatt har piltastene i behold, er Corsairs K65 Pro Mini en heit kandidat.

Det fokuserer på lite fotavtrykk, topp gamingytelse og gamingestetikk.

Det kommuniserer med PC-en 8000 ganger i sekundet og har optiske «OPX»-brytere som oppleves responsive og «lette» å trykke ned. Ettersom de er optiske har de ingen mekanisk utløser, som bidrar til at de føles så jevne. Selv uten at de er fabrikksmurte.

Til forskjell fra hos Endgames KB65HE eller SteelSeries Apex Pro, med magnetiske brytere, kan du ikke tilpasse når bryterne skal slå ut.

Vi synes stabilisatorene gjør en fin jobb, og dobbelt dempemateriale i basen bidrar til en god skrive- og gamingopplevelse, uten smellelyder når taster bunner ut. Noe resonans blir det imidlertid i metallbasen, men denne er ikke fryktelig plagsom.

Tastehettene av PBT-plast er teksturerte for godt grep, og blir aldri glinsende.

Basen er av plast, men en topplate av riflet aluminium løfter det ellers enkle designet. Det gjør også lyssterk og jevn RGB-belysning med omfattende tilpasningsmuligheter om du gidder å fikle med iCue, som vi synes er litt tungvint i bruk.

Derfra kan du også sette opp makroer til minst fire taster. Det er lett å justere medieavspilling og volum med «Fn»- og piltastene.

Det eneste som trekker ned er at Endgames KB65HE oppleves som et bedre valg for de fleste i prisklassen, og at bryterne ikke kan skiftes ut.

Kanskje finner du imidlertid dette på tilbud under 1500 kroner en dag, og da er det i alle fall et godt kjøp.

Corsair K65 Pro Mini
Bra

Corsair K65 Pro Mini

Bra
sitatKompakt og raskt gamingtastatur.

Fordeler

  • +
    Oppleves lynraskt
  • +
    Kompakt
  • +
    Jevne brytere, selv uten smøring
  • +
    Flott RGB-belysning med mange muligheter
  • +
    PBT-taster
  • +
    Smarte mediekontroller i piltaster

Ting å tenke på

  • Andre tilbyr mer for pengene i prisklassen
  • Ikke utskiftbare brytere
  • Noe resonans fra basen

Ducky One 3 TKL Aura

Duckys tastatur er blant annet kjent for sine mange artige design – ofte inspirert av asiatisk kultur – kompatibilitet med de fleste bryteralternativer, ok pris og... mangel på dedikert programvare.

For å ta sistnevnte først. Her skjer all tilpasning, som RGB-justering og macro-programmering, direkte på tastaturet. Det krever tilvenning, og du bør ha manualen i nærheten.

Slik slipper du unna at et program må kjøre i bakgrunnen, men vi skulle gjerne hatt valget. Det er kronglete at alt av hurtigtaster, som mediekontroll, må programmeres inn før bruk. Kunne ikke dette vært på plass som standard? Manualen foreslår jo allerede hvilke taster du bør binde.

Om du kan leve med dette valget, er Duckys «DKON2187ST» et helt allright tastatur som vi først og fremst ville valgt om du digget designet.

Mens designet utvilsomt er en «hit or miss», tilbyr selskapet så mange varianter at du nesten er garantert å finne et du liker og som skiller seg ut. Vårt hvite tastatur, med delvis gjennomsiktige taster og base synes vi er stilig, men hvit tekst på hvite brytere er litt slitsomt også.

Det følger med flere tastehetter med annet design, som en dekorert mellomromstast, og røde kontrasttaster.

De røde, lineære Cherry MX-bryterne er fine for både gaming og skriving, men de er ikke smurte og det merker vi, med både følbar og hørbar friksjon. Dette overrasker oss litt, da vi hadde forventet bedre.

Basen er solid, og dempingen løfter det opp over typiske budsjettastatur. Hot swap-mulighet og solide PBT-taster gjør dette til en fin kandidat for deg som vil tilpasse det med andre brytere senere. Ellers kanskje bare smøre de som følger med.

Ut av boksen får du imidlertid en bedre opplevelse med Corsair K65 Plus, eller Endgame KB65HE om du primært gamer.

Ducky One 3 Aura/White
Bra

Ducky One 3 Aura/White

Bra
sitatSpenstig designtastatur.

Fordeler

  • +
    Unikt design
  • +
    Bryterne passer for både gaming og skriving
  • +
    Solide PBT-hetter
  • +
    Utskiftbare brytere
  • +
    God demping i basen
  • +
    God byggekvalitet

Ting å tenke på

  • Ikke smurte brytere - og det merkes
  • Ingen programvare
  • Ikke helnorske taster

Razer BlackWidow V4

Razers BlackWidow V4 når ikke opp til de aller beste, men kan nok finne seg noen fans med funksjoner som dempemateriale, utskiftbare brytere og smurte stabilisatorer.

Bryterne er Razers egne, og vi har testet med både de taktile oransje og lineære gule. Vi ville valgt de lineære for gaming, men de taktile er vanedannende om du skriver mye. De gir veldig god tilbakemelding, og selv om de lager en del lyd er det mer snakk om en slags «raskere, raskere, vi heier på deg»-lyd.

Bryterne er ikke smurte, og vi tipper særlig de lineære ville blitt enda bedre av en liten pensling. Med mindre raspende lyd, som du kan ane litt av.

Tastehettene er laget av solid ABS-plast. Hettene er fortsatt «double shot», og har en behagelig lett teksturert overflate. Vi ser ikke tegn til fettmerker.

Basen har en topplate av aluminium, og bunn av plast. Andre har høyere byggekvalitet, men det er ingenting å finne frem pisken for her.

Håndleddsstøtten er veldig god, og akkurat passe høy og myk. Den holdes på plass magnetisk, og vi liker å bruke den når vi skriver. For gaming kan den oppleves litt restriktiv.

Det er dedikerte medietaster og volumhjul, og via programvaren kan du sette opp makroer. RGB-lyset er sterkt og klart, men masse pene effekter du kan veksle mellom.

Vi synes prisen blir vel høy. Særlig for et kablet tastatur som ikke står ut på noe vis. Du får flere funksjoner og bedre tastefølelse i ROG Azoth på tilbud. Corsairs K65 Plus er vesentlig rimeligere og bedre å skrive på, mens for hovedsakelig gaming er Endgames modell overlegen.

Det er teit at Razer bare selger tastaturet med de taktile oransje bryterne som standard (rart valg for et gamingtastatur!), slik at du må kjøpe de lineære bryterne som dyrt tilbehør. Og hvor er de norske tastehettene?

Razer BlackWidow V4
Bra

Razer BlackWidow V4

Bra
sitatHalvveis suksess fra Razer, som gir lite for pengene.

Fordeler

  • +
    Veldig artig skriveopplevelse med taktile brytere
  • +
    God byggekvalitet og pent design
  • +
    Veldig behagelig håndleddstøtte
  • +
    Flott RGB-belysning
  • +
    Utskiftbare brytere
  • +
    Godt dempet
  • +
    Slitesterke, fettresistente tastehetter
  • +
    Nyttige mediekontroller

Ting å tenke på

  • Kan bare kjøpes med taktile brytere
  • Ikke engang nordiske tastehetter
  • Ikke smurte brytere
  • Dyrt

Logitech G915 Lightspeed

G915 Lightspeed er identisk med G815, men trådløst.

Det er stilrent og har en pen aluminiumfinish. Og det er beregnet på deg som skal skrive og spille, og ønsker deg den samme tastefølelsen du får på mange bærbare PC-er.

Den trådløse gamingytelsen er upåklagelig, mens blåtann-forbindelsen bør forbeholdes kontorarbeid, da den er mye tregere.

Under tastehettene finner vi Logitechs brune GL-brytere. Disse er taktile slik at du kjenner et tydelig innslagspunkt, men mangler det distinkte klikket til modellen med blå brytere slik at vi fint kan skrive på dette på kontoret.

Vi ville valgt modellen med røde lineære brytere om vi spilte mest. Vandringen er god på begge.

Med blant annet medietaster, profilhurtigtaster, dedikerte macro-taster og en knapp som lar deg spille inn makroer på farten, er det lite å utsette på funksjonaliteten.

I G Hub kan du enkelt justere lyseffekter, sette opp mer avanserte makroer og laste ned profiler som er laget av andre med samme tastatur. Genialt for å få nye tøffe lyseffekter uten å bruke egne kalorier.

G915 skal fungere trådløst i inntil 12 dager ved 8 timers bruk med lys på, eller 135 dager uten lys. Ettersom skriften på tastene er gjennomsiktig må du ha på tastelyset for å se tegnene bra. Det er greit, for RGB-en og lyseffektene er veldig pene.

Vi skulle helst hatt USB-C-lading, og særlig tastehetter av PBT-plast som ikke blir fettete. Disse ABS-tastene glinser det i på få minutter.

Sammenlignet med testens to andre lavprofiltastatur har G915 langt mer «mushy» taster som oppleves litt «skjelvende». Corsair-tastaturet føles helt annerledes, med kontante og direkte taster. Vi ville uansett gått for Asus’ ROG Falchion RX i lavprofilsegmentet, da dette både er overlegent de andre på skrivefølelse og billigere.

Logitech G915 Lightspeed
Bra

Logitech G915 Lightspeed

Bra
sitatPent og funksjonsrikt trådløst lavprofiltastatur.

Fordeler

  • +
    Rask trådløs spillytelse, og blåtann
  • +
    Dedikerte medie- og makrotaster
  • +
    Enkel og funksjonsrik programvare
  • +
    God byggekvalitet og minimalistisk design
  • +
    God batteritid
  • +
    Pen RGB

Ting å tenke på

  • Lades med gammeldagse Micro-USB
  • ABS-tastehettene blir glinsete
  • Tastene er vaglete
  • Ikke utskiftbare brytere
  • Ikke smurte brytere

SteelSeries Apex 7

Steelseries Apex 7 er en blåkopi av Apex Pro, uten OmniPoint-bryterne.

Ved lansering var det et greit kompromiss. Nå skiller det nesten ingen ting opp til Apex Pro. Den eneste fordelen er at du kan velge blant ulike brytere på Apex 7.

Vi testet med røde, lineære brytere som er basert på mekanisk kontakt og dermed høres litt bedre enn de optiske til Pro-modellen. Du får ingen tilpasningsmulighet for aktueringen her, men fortsatt en jevn og rask tilbakemelding.

De seks «M»-taster over piltastene kan låses i en egen makro-modus for gangene du trenger automatiseringshjelp.

Håndleddsstøtten er behagelig gummiert og magnetisk festet. Bak tastaturet finner du en ekstra USB-port samt en kabelgate der du kan trekke ledningen til hodetelefonene dine.

OLED-skjermen er den samme som hos Apex Pro, og det samme gjelder for multifunksjonsknappen like over den, som gjør en grei jobb for menystyring eller mediestyring.

Om du fortsatt vurderer et SteelSeries-tastatur i 2024 bør du velge Pro-modellen til et par hundrelapper ekstra. Men generelt er Corsairs K65 Plus Wireless eller Endgame Gear KB65HE mer moderne og bedre valg.

SteelSeries Apex 7
Helt greit

SteelSeries Apex 7

Helt greit
sitatRaskt og funksjonsrikt, men litt utdatert spilltastatur.

Fordeler

  • +
    Fin byggekvalitet og stilig design
  • +
    Smart og behagelig håndleddstøtte
  • +
    Kompakt for formfaktoren
  • +
    USB-port og kabelgate i tastaturet
  • +
    Raske brytere
  • +
    Funksjonsrik og brukervennlig programvare
  • +
    Flott RGB-belysning og nyttig OLED-skjerm

Ting å tenke på

  • Lager en del lyd
  • ABS-tastehettene blir glinsete
  • Ingen demping i basen
  • Ikke smurte eller utskiftbare brytere
  • Ikke helnorske tastehetter

SteelSeries Apex 5

Apex 5 er basert på samme støpeform og har omtrent samme funksjonalitet som Apex 7, med den samme gode og omfangsrike programvaren, RGB-belysningen og lignende.

Til rundt 1400 kroner er det mest av alt et all right budsjettvalg. For her mister du den hendige USB-porten bak tastaturet og muligheten for å velge mellom ulike brytere.

Apex 5 kommer bare med SteelSeries blå «hybrid»-bryter. Det kan være negativt, men vi synes hybridbryteren er ganske avhengighetsskapende.

Motstanden i tastene er akkurat stor nok til at vi aldri står i fare for å skyve dem ned ved uhell, men gir etter raskt når de treffes direkte. Aktueringen utløser et følbart og hørbart raskt klikk. Disse er ikke for støyallergikeren, men tilbakemeldingen er skikkelig tilfredsstillende og vi synes det er interessant å skrive på.

Om du liker litt knepping og klimpring fra tastene, og er mer opptatt av god tilpasning via programvare enn fysiske endringer, kan Apex 5 fortsatt være en budsjettkandidat.

Klarer du å strekke deg opp til et Corsair K65 Plus, får du likevel et langt mer raffinert tastatur.

SteelSeries Apex 5
Helt greit

SteelSeries Apex 5

Helt greit
sitatStilig budsjetttastatur for blandet bruk.

Fordeler

  • +
    Passer både for spill og skriving
  • +
    Stabile og raske taster med god tilbakemelding
  • +
    Fin byggekvalitet og stilig design
  • +
    Smart og behagelig håndleddstøtte
  • +
    Kabelgate i tastaturet
  • +
    Funksjonsrik og brukervennlig programvare
  • +
    Flott RGB-belysning

Ting å tenke på

  • Ingen ekstra USB-port
  • «Kneppene» fra de blå hybridbrytene høres godt
  • ABS-tastehettene blir glinsete
  • Ikke utskiftbare eller smurte brytere
  • Ingen demping i basen
  • Ikke helnorske tastehetter

Corsair K100 Air

Den riflede anodiserte aluminiumtopplaten, elegante tegn på tastehettene og kraftig RGB-belysning sikrer at Corsairs K100 Air gjør seg godt på pulten.

Gamingytelsen er det heller ikke noe å si på, med en pollingrate på 2000 Hz i trådløs modus. Det er det dobbelte av Logitechs G915 og ROG Falchion RX. Men er det nødvendig? Vel, vi merket ingen forskjell selv da vi spilte med kabel og pollingrate på 8000 Hz.

Med sine 17 millimeter er K100 Air det slankeste gamingtastaturet på markedet. Likevel oppleves tastene som ganske dype.

Her bruker Cosair Cherrys Ultra Low Profile-bryter. Vandringen er på 1,8 millimeter. Bryterne krever en del trykk for å slå ut og er veldig «kontante», så enten trykker du dem ned eller så gjør du det ikke. De er ekstremt stabile og den rake motsetningene til de vaglete tastene på G915. De mangler imidlertid den gode dempingen til ROG Falchion RX.

Vi testet med den taktile, «clicky» bryteren som lager et distinkt klikk i tillegg til lyden du får når tasten bunner helt ut, som er umulig å unngå.

Vi er ikke er fan av lydsignaturen. Det distinkte klikket blander seg med de mye høyere «smellene» av at tastene bunner ut. Blandingen er ikke særlig sjarmerende.

Vi ville gitt utgaven uten clicky bryter et forsøk om vi skulle ha dette selv, men støysvakt blir K100 Air aldri.

Det er en klar ulempe at tastehettene ikke anbefales å tas av. Selv om de kan, er de ekstremt skjøre. Det vil gjøre rengjøring vanskeligere. Bryterne kan ikke byttes, heller.

Hettene av ABS-plast blir raskt fettete og glinsende. Den anodiserte metallplaten også.

Den store skjermen har bare et plastbelegg, så mikroriper og støv vil ødelegge noe av inntrykket med tiden. Det skjer lite på den, og vi skulle heller hatt en OLED-skjerm med mulighet til å vise mer info.

Vi liker imidlertid medieknappene og det praktiske volumhjulet.

Via iCue kan du programmere inn makroer og bygge lag på lag med lyseffekter. Men vi synes det er tungvint å bruke.

Batteritiden er ganske middelmådig. 50 timer oppgis av Corsair, og det virker optimistisk med RGB-en på.

K100 Air har sine gode sider, men er altfor dyrt. Om det dipper ned under 2000 kroner kan det bli et annerledes alternativ til Logitechs G915 for deg som vil ha talltastatur i lavprofildrakt. ROG Falchion RX er uansett et uendelig mye bedre valg enn begge disse, endog mer kompakt uten de samme tastene.

Corsair K100 Air
Helt greit

Corsair K100 Air

Helt greit
sitatFunksjonsrikt og lynraskt. Men også svindyrt og støyende.

Fordeler

  • +
    Elegant og stramt design
  • +
    Stabile taster
  • +
    Imponerende RGB-belysning
  • +
    Lynrask og stabil trådløs spillytelse
  • +
    Utallige funksjoner i appen
  • +
    Nyttige medieknapper
  • +
    Blåtann

Ting å tenke på

  • Svært dyrt
  • Middelmådig batteritid
  • ABS-tastehettene er skjøre og blir glinsete
  • Støyer
  • Bredt! Finnes ingen TKL-versjon
  • Tungvinn og forvirrende app
  • Ingenting kan byttes

Logitech G513 Carbon

Logitechs G513 er solid bygget med en blank plate riflet aluminium for syns skyld. Det er relativt kompakt til et 100%-tastatur å være, men har ingen dedikerte medieknapper, som heller aktiveres med Fn-tasten.

G-Hub-programvaren byr på mange tilpasningsmuligheter for RGB-belysning og programmering av hurtigtaster på en lettfattelig måte.

Håndstøtten av mykt, imitert skinn er behagelig, og det er ellers kjekt å ha tilgang til en ekstra USB-port fra tastaturet og grøft for hodetelefonledning under.

Tastene gir imidlertid en lyd som henger igjen etter seg. Det er en svak resonans i basen, og i tillegg virker det som den stammer fra fjæringen i de usmurte bryterne. Det gjør noe med kvalitetsinntrykket.

De brune taktile tastene skal passe for både spilling og skriving, men vi opplever dem som for faste til lange skriveøkter, og som litt tunge og seige å spille med. Kanskje er tastaturet bedre med røde taster.

Prøv å strekke budsjettet opp mot et Ducky One 3 TKL Aura, SteelSeries Apex 7 eller eventuelt et Corsair K65 Pro Mini.

Logitech G513 Carbon
Middelmådig

Logitech G513 Carbon

Middelmådig
sitatKjedelig, utdatert tastatur som aldri vekker godfølelsen.

Fordeler

  • +
    Solid konstruksjon
  • +
    Pent design
  • +
    Ekstra USB-port i tastaturet
  • +
    Enkel programvare
  • +
    Behagelig håndleddstøtte
  • +
    Rimelig

Ting å tenke på

  • Verken dedikerte makro- eller medieknapper
  • Resonans i basen, ingen dempemateriale
  • Litt «seige» taster uten smørning
  • ABS-tastehettene blir glinsete
  • Ikke utskiftbare brytere

Logitech G Pro X Lightspeed

Sammenlignet med andre tastatur vi har tatt inn for den oppdaterte 2024-testen vår, mangler dette de fleste egenskapene vi forventer.

Ingen smurte brytere som kan skiftes, ingen demping, og som resultat en tastefølelse og lyd vi ikke liker.

Skrivefølelsen er...røff. Vi vet det ikke er en god beskrivelse, men bryterne - brune taktile - krever en del kraft å skyve ned og «rasper» seg på vei mot bunnen. Når de bunner ut høres det plastaktig og hult ut. Som et billig mekanisk tastatur uten demping man har plukket fra en tilbudskurv.

Og det er klistremerker på flere av tastene!

Det positive er at designet er tøft nok og medieknappene kjekke å ha. RGB-lysene er flotte, og til tross for å være bygget i plast virker konstruksjonene god. At Logitech har gjort tastaturet trådløst og gitt det PBT-taster (med norske tegn!) er flott.

De to siste tingene manglet forgjengeren Pro X. Men, sistnevnte kom for over fire år siden og hadde ikke hevdet seg i dag, til tross for at det hadde utskiftbare brytere - som dette nye ikke har.

Her tar altså Logitech et par skritt frem, og flere tilbake.

Kanskje Logitech kan få noen av esportsutøverene sine til å elske dette, men å få deg til å betale 2600 kroner ønsker vi dem lykke til med.

Velg heller ROG Azoth (på tilbud) eller Corsair K65 Plus som er i en helt annen klasse.

Logitech G Pro X Lightspeed
Svakt

Logitech G Pro X Lightspeed

Svakt
sitatHøylytt og brutalt, uten finesse. Overpriset.

Fordeler

  • +
    Flott og lyssterk RGB
  • +
    Solid plastkonstruksjon
  • +
    Tøff design
  • +
    Dedikerte medieknapper
  • +
    Helnorske PBT-tastehetter
  • +
    God trådløs gamingytelse. Blåtann.

Ting å tenke på

  • Dyrt
  • Ikke smurte brytere
  • Ingen demping i basen
  • Ikke utskiftbare brytere
  • Støyer veldig - ingen behagelig lyd
  • Klistremerker på tastene

Utgåtte modeller

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

9 / 10Asus ROG Azoth
Asus ROG Azoth
9 / 10Corsair K65 Plus Wireless
Corsair K65 Plus Wireless
9 / 10Endgame Gear KB65HE
Endgame Gear KB65HE
8.5 / 10Asus ROG Falchion RX
Asus ROG Falchion RX
8 / 10Glorious GMMK Pro
Glorious GMMK Pro
7.5 / 10SteelSeries Apex Pro
SteelSeries Apex Pro
7.5 / 10Corsair K65 Pro Mini
Corsair K65 Pro Mini
7 / 10Ducky One 3 Aura/White
Ducky One 3 Aura/White
7 / 10Razer BlackWidow V4
Razer BlackWidow V4
7 / 10Logitech G915 Lightspeed
Logitech G915 Lightspeed
6 / 10SteelSeries Apex 7
SteelSeries Apex 7
6 / 10SteelSeries Apex 5
SteelSeries Apex 5
6 / 10Corsair K100 Air
Corsair K100 Air
5 / 10Logitech G513 Carbon
Logitech G513 Carbon
4.5 / 10Logitech G Pro X Lightspeed
Logitech G Pro X Lightspeed
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her