Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Book4 Pro 14

Samsungs beste: dyr og svak

Men for en skjerm, da!

Samsung Galaxy Book4 Pro 14.
Anders Brattensborg Smedsrud / Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Selv om det finnes mange ulike smarttelefoner er det stort sett Apples iPhone eller Samsungs Galaxy S-telefoner valget står mellom når vi i Norden skal oppgradere.

Når det kommer til PC-fronten er det minst like mange merker og modeller å velge mellom, men folk velger mye mer forskjellig.

Selv om Samsung har hatt flere gode bærbare gjennom årene har de ikke klart å lage en serie så god at den har markert seg som et innlysende alternativ til Apples MacBook, eller engang som det «beste» Windows-valget.

Med Galaxy Book4 Pro prøver Samsung uten tvil å gi Apple og de andre rivalene kamp om PC-kundene igjen.

Og den har solid byggekvalitet, superslankt design, en helt rå skjerm, nye systembrikker, alt av tilkoblinger og lang batteritid for å nevne noe.

Men den koster også det samme som en MacBook Pro 14, altså rundt 23.000 kroner.

Da har den ikke råd til å levere halvgode løsninger og kompromiss.

Som er grunnen til at den mest av alt blir et godt alternativ den dagen prisen senkes. Ganske kraftig. Les videre om du vil vente på den dagen.

Samsung Galaxy Book4 Pro 14" (2024)
Bra

Samsung Galaxy Book4 Pro 14" (2024)

Bra
sitatFlott, men overpriset maskin med skuffende ytelse. Vent på tilbud.

Fordeler

  • +
    Fantastisk skjerm
  • +
    God byggekvalitet og pen design
  • +
    Svært lett og slank
  • +
    Generelt støysvak
  • +
    Godt portutvalg
  • +
    Lang batteritid
  • +
    Ledig lagringsspor
  • +
    God lyd

Ting å tenke på

  • Skuffende svak ytelse
  • Støy i ytelsesmodus
  • Ingen ansikspålogging
  • Noe grunne taster
  • Kostbar mot konkurrentene
Slank: GB4P er bare 1,2 cm tykk og veier 1,23 kilo.
Anders Brattensborg Smedsrud / Tek.no

Lett, stilren og fullt utstyrt

Galaxy Book4 Pro er veldig lett. Med 1,23 kilos vekt er den enkel å plukke opp med én hånd, og tykkelsen på 1,2 centimeter (uten gummiføttene) gjør denne til en av de slankeste i klassen. Det kan være praktisk, men går ut over ytelsen, som vi kommer tilbake til.

Samsung driver ikke pionerarbeid når det kommer til design. Men vi liker uansett det stilrene uttrykket med grå aluminium og svarte taster og skjermramme.

Be playful! – Nei, det får holde med litt fargespill i logoen. Designet ble i alle fall enkelt og stilrent.
Anders Brattensborg Smedsrud / Tek.no

Konstruksjonen er dessuten veldig solid, med lite fleks i skjermen og basen. Plusspoeng for at skjermen kan vippes opp med en finger.

Og ditto for at Samsung har fått på plass alle viktige porter. Som HDMI 2.1 med støtte for 8K@60Hz eller 5K@120Hz. Eller Thunderbolt 4-porter med mulighet for rask filoverføring og tilkobling av skjerm, USB-A-port for eldre utstyr og microSD-leser.

Om du åpner maskinen finner du et ledig M.2-spor (PCIe 4.0) slik at du kan oppgradere med mer rask lagringsplass. Den muligheten vokser ikke på trær.

Alle viktige porter er på plass.
Anders Brattensborg Smedsrud / Tek.no

Samsung Galaxy Book4 Pro 14" (2024)

Pris
20490
Pris ved test
23.000,-
Skjerm
14" AMOLED, 16:10, 2880 x 1800, 120Hz
Prosessor
Intel Core Ultra 7-155H (16 kjerner)
Grafikk
Intel Arc (8 kjerner)
Minne
16 GB (7467 MHz)
Lagring
512 GB
Sikkerhet
Fingerpålogging
Kommunikasjon
WiFi 6E, BT 5.3, Full HD-kamera
Tilkoblinger
2x USB-C/Thunderbolt 4 (20 Gb/s), USB-A (5 Gb/s), HDMI 2.1 (8K@60Hz), MicroSD, jackinngang
Vekt og tykkelse
1.23 kg, 1.5 cm
Modellnummer
NP940XGK-KG2SE
Samsung Galaxy Book4 Pro 14" (2024)

Strålende skjerm

Ved siden av vekt og tykkelse er det skjermen som er høydepunktet. Et AMOLED-panel stjeler raskt oppmerksomheten vår, med intense farger, bunnløs kontrast og rå lysstyrke. Lignende paneler av OLED-typen kan slite med varierende lysnivå, der det konstant dimmes opp og ned basert på hva du ser på og hvor dette innholdet er på skjermen. Det slipper du her.

Skjermen er skarp og lyssterk, med solid sortnivå og flotte, mettede farger.
Anders Brattensborg Smedsrud / Tek.no

OLED-paneler sliter også med uren tekst, fordi pikslene er bygget opp annerledes, men her på AMOLED-panelet fremstår den ren og skarp.

Du kan velge mellom ulike fargeprofiler, som AdobeRGB og «100 prosent P3»-fargerom, og uten at vi har målt nøyaktigheten fremstår i panelet som godt kalibrert, med riktig hvitbalanse.

Oppløsningen er så høy at vi ikke ser enkeltpiksler, og panelet justerer automatisk opp hastigheten til 120 Hz for jevnere bevegelser når noe er i bevegelse. Som rulling på en nettside.

Det er lite reflekser i panelet, men om du bruker berøringsfunksjonen blir det selvsagt raskt fettete.

AMOLED-panelet er uten tvil det vi liker best ved maskinen, og alt fra kontorprogrammer til film og bilder ser ekstra flott ut på det.

Vi må likevel nevne at selv om panelet er levert av Samsung, finnes det i flere andre bærbare der noen også er mye rimeligere.

Teksten på AMOLED-skjermen er skarp og klar, i motsetning til på andre OLED-baserte paneler.
Anders Brattensborg Smedsrud / Tek.no

Ganske grunne taster

Tastaturet er grunnere enn hos mange andre maskiner vi har testet de siste årene. Det er ikke på nivå med Apples forhatte «sommerfugltaster» som de brukte inntil nylig, men minner oss nok litt om dem. Vi liker ikke helt hvordan de er å skrive raskt på, men er ellers helt greie. Dersom du liker lang vandring og mykere demping er det hos selskaper som Lenovo, Apple eller Asus du skal lete.

Vi synes pekeren har en litt aggressiv akselerasjon, og flytter den av og til litt for langt, men dette vet vi av erfaring er en vanesak.

Pekeplaten er stor, har null skranglelyder og er dermed super om du bare «toucher» på den. Rivaler, som MacBook og HPs Spectre x360, har på sin side haptisk motor, som støtter følbare fysiske nedtrykk uansett hvor du trykker på platen. Uten den sedvanlige høye kneppelyden. Det savner vi her.

Helt åkey opplevelse, men ikke førstevalg for deg som liker taster med lang vandring.
Anders Brattensborg Smedsrud / Tek.no

Ingen ansiktspålogging

Vi er overrasket over at Samsung bare støtter fingerpålogging. Det må de omtrent være alene om i priskategorien nå blant Windows-maskiner. Fingersensoren er integrert i på-knappen, men blir aldri like praktisk som å låse opp med ansiktet.

Kameraet er en todelt opplevelse. Egentlig liker vi det fordi det ikke overdriver farger, kontrast eller skarphet slik mange andre har en tendens til. Det slipper også inn mye lys, og har helt grei oppløsning, Full HD. Du ser ganske naturlig ut fanget på dette.

Samtidig har det problemer med eksponeringen om det kommer lys inn et større vindu i nærheten. Da blir mye av bildet helt utbrent. Vi fant ingen innstillinger for å bøte på problemet.

En AI-prosessor i systembrikken åpner for at du kan gjøre bakgrunnen uskarp, holde øyekontakt om du ikke ser direkte i kameraet, og få kameraet til å følge ansiktet om du beveger deg ut mot kantene. Uten ekstra programvare, og uten å bruke mye strøm slik tidligere, lignende løsninger gjorde.

Mikrofonen er ikke en du spiller inn podkast med, for stemmen blir ganske komprimert og flat, men er helt fin til nettmøter.

Høyttalerne er ganske gode og overgår hva Windows-laptoper flest kan vise til. Her får du høyt volum uten at det blir skingrende. Om vi snur oss mot MacBook Air/Pro, som har best lyd, har begge mer fyldig og balansert mellomtone, og for sistnevnte; mer potent bass.

Skuffende ytelse

Galaxy Book4 Pro er den første maskinen vi tester etter at Intel droppet «Core i»-navnet for prosessorene sine. Nå møter du heller på «Core 5» eller «Core 7»-prosessorer, der høyere tall betyr høyere ytelse. Men i tillegg kan du støte på navnet «Ultra» i miksen, som signaliserer at prosessoren bruker den til enhver tid nyeste teknologien, eller arkitekturen.

Galaxy Booken vår har en Core Ultra 7–155H-prosessor, og mens maskinen er responsiv til alle dagligdagse oppgaver, blir resultatet ganske blandet i tyngre apper.

Du ser snittverdiene fra målingene våre i grafene nedenfor.

Forrige generasjons i5-13500H-prosessor, i Lenovo Yoga Pro 7 til bare 10.000 kroner, utklasser «Ultra 7–155H» i prosessormålingene våre. Da er noe veldig galt.

Vi målte dessuten pluss minus nesten 100 poeng mellom ulike kjøringer av prosessortesten, og i 3DMark-testen vår – som sjekker spillytelsen – kunne poengsummen variere med 1400 poeng. Det er mye.

Vi går ut ifra at dette skyldes trotling, der systembrikken setter ned farten for å redusere temperaturen og holde viftestøyen i sjakk. Lette og slanke maskiner som Galaxy Book er spesielt utsatt for dette. Men i enkelte tester, som Tomb Raider, er bildeflyten konsistent. Så vi er litt forvirret.

En ny grafikkarkitektur, «Arc», sørger uansett for at 3D-ytelsen er blitt såpass mye bedre at den selv med bremsene på alltid ligger over forrige generasjons «Iris»-grafikk.

Dårlig kjøling kan stå bak

Vi testet med «Balansert» strømprofil i Windows, og Samsungs standard «Optimalisert»-modus i Samsung Settings. Ved å velge «Høy ytelse» i sistnevnte får vi noe høyere ytelse i alle apper unntatt Tomb Raider. Men støynivået tar også av, til rundt 45 dBA. Sammenlignet med maks 40 dBA for optimalisert-modusen er dette natt og dag, og det er fryktelig masete å ha maskinene i ytelsesmodus over tid.

Uansett er resultatet at maskinen ikke er noen match for Apples M-baserte MacBooker, og vi tror de fleste andre Windows-bærbare med samme systembrikke vil gi deg langt høyere ytelse.

Anders Brattensborg Smedsrud / Tek.no

Topp batteritid

På ett område klarer ikke Samsungs underdimensjonerte kjøling å ødelegge for Intels ferskeste systembrikke: Batteritiden.

I de nye Intel-prosessorene er det x antall ytelseskjerner, x antall effektivitetskjerner og x antall ekstra strømsparende effektivitetskjerner. De to siste type kjernene kan drive flere enkle bakgrunnsprosesser og medieavspilling uten å bruke mye strøm. Resultatet er 15,5 timer batteritid i vår videotest, og minst heldags batteritid for nettsurfing, videostrømming og kontoroppgaver for deg.

Det sagt har Apples bærbare fortsatt hakket lengre batteritid, og Galaxy Book 4 Pro er neppe alene i Windows-verdenen om å nærme seg todagers brukstid med disse nye systembrikkene til Intel.

Konklusjon

Samsung Galaxy Book4 Pro 14.
Anders Brattensborg Smedsrud / Tek.no

Det er bare ytelsen vi virkelig misliker hos Galaxy Book4 Pro. Eller, mer det at du betaler for mye ytelse du aldri får. For maskinen er jo aldri treg eller lite responsiv til vanlige oppgaver.

Men når det heller ikke er så mye som virkelig hjelper den med å skille seg ut fra mengden av andre Windows-bærbare, er den vanskelig å selge. Det vi likte aller best, det lekre skjermpanelet, får du også hos andre merker.

Som hos HPs tilsvarende spesifiserte Spectre x360 14 til rundt 20.000 kroner, der du også får et bedre kamera, større fleksibilitet og hvor litt høyere vekt kanskje bidrar til bedre kjøling og høyere mer stabil ytelse? Vi skal få tak i en til test for å få sjekket!

Det vi uansett tenker mest på etter å ha testet Galaxy Book4 Pro er at pakken koster 23.000 kroner. Det er mye penger, og da forventer vi topp kvalitet ikke bare på et par enkeltelementer, men over hele linjen.

Det synes vi ikke vi får her, og da fungerer det ikke å legge seg på samme pris som en MacBook Pro, som den helt klart ønsker å være et alternativ til.

En MacBook, for deg som takler MacOS i alle fall, gir deg vesentlig høyere ytelse, mye sjeldnere viftesus, enda bedre batteritid og står ellers ikke tilbake på noen andre områder.

For all del. Dette er helt fin maskin, men den er ikke god valuta for pengene. Vi tør vedde på at du finner denne på ganske aggressive tilbud om noen måneder. Da kan den være et fint kjøp for deg som ikke trenger den beste ytelsen, og kanskje også har en Samsung-mobil som den samarbeider godt med gjennom noen ekstra apper.

Frem til da bør du holde godt på lommeboken, vente på en test av et rimeligere Windows-alternativ, eller eventuelt bare kjøpe den bedre «originalen». Altså MacBook Pro. Men da må du til gjengjeld cashe ut. Apple kjører sjelden minneverdige salg.

Samsung Galaxy Book4 Pro 14" (2024)
Bra

Samsung Galaxy Book4 Pro 14" (2024)

Bra
sitatFlott, men overpriset maskin med skuffende ytelse. Vent på tilbud.

Fordeler

  • +
    Fantastisk skjerm
  • +
    God byggekvalitet og pen design
  • +
    Svært lett og slank
  • +
    Generelt støysvak
  • +
    Godt portutvalg
  • +
    Lang batteritid
  • +
    Ledig lagringsspor
  • +
    God lyd

Ting å tenke på

  • Skuffende svak ytelse
  • Støy i ytelsesmodus
  • Ingen ansikspålogging
  • Noe grunne taster
  • Kostbar mot konkurrentene
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her