Til hovedinnhold

Greencom anklages for villedende markedsføring

– Ulovlig og villedende, sier Forbrukerrådet.

Vilde M. Horvei / Tek.no
Vilde M. Horvei

Tom Baugerud skulle i november 2022 skaffe seg en gaming-PC. Etter litt søk rundt på nettet endte han opp hos den norske butikken Greencom.

Greencom spesialiserer seg på nettopp gaming-PC-er. Opprinnelig startet som et enkeltmannsforetak i 2018, men ekspanderte til et AS i 2021 med Greencom Technologies.

Baugerud hadde fått opp en rekke annonser fra dem, og fant at produktene på nettsiden deres hadde overbevisende brukeranmeldelser.

Han endte opp med å kjøpe en Greencom Expedition, samt et trådløst nettverkskort for den nette sum av 10.300 kroner, med 5,9 av 6 stjerner fra tidligere kjøpere.

Tom Baugerud
Privat

– Man tar det jo for god fisk at slike anmeldelser gjengir virkeligheten, uttaler Baugerud.

Det kjøpet angrer han på i dag. Resultatet har vært 18 måneder bestående av en PC som ikke ville slå seg på, en erstatnings-PC som ga seg etter seks måneder, to PC-er med knust glass i strømforsyningen og et selskap som nekter å heve kjøpet.

Nå sitter Baugerud igjen uten erstatning og heller ikke PC-en, for den er på reparasjon hos Greencom.

Vi har gjentatte ganger over flere dager bedt Greencom om å kommentere alle deler av denne artikkelen, men selskapet har ikke svart på våre forespørsler. Vi oppdaterer hvis selskapet svarer.

  • Har du en lignende historie eller et annet tips til oss?
    Ta kontakt med Tek.no-redaksjonen på tips@tek.no!

Brukeranmeldelser som ikke gjenspeiler virkeligheten

Baugerud lot seg altså lure av annonser som var «overalt», og brukeranmeldelsene under Greencoms produkter, som viser svært positive omtaler av produktene som selges.

Problemet er at brukeranmeldelsene ikke alltid representerer PC-ene man faktisk får kjøpt.

Vi anvendte Wayback Machine, som samler bilder fra ulike nettsider tilbake i historien, for å dokumentere hvilke spesifikasjoner PC-ene til Greencom hadde i for eksempel 2021. Her kunne vi se at «alt» var byttet ut. Hverken kabinett, minne, grafikkort, CPU-kjøler, prosessor, hovedkort og SSD var likt for 2021 og 2024-modellen av PC-en.

Det er altså lite ved 2024-modellen som minner om 2021-modellen, utover at de deler navn. Men brukeranmeldelsene fra 2021 ligger fortsatt på produkter fra 2024. At disse ikke har en sammenheng presiseres ikke av Greencom.

– Dette fremstår som villedende markedsføring, uttaler forbrukerjurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen til Tek.

Thomas Iversen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet.
Halvor Pritzlaff Njerve / Forbru

– Brukeranmeldelsene er ikke knyttet til maskinene eller annonsene de står i forbindelse med. Produktene som anmeldelsene ble skrevet for og de som gjelder nå vil være svært forskjellige. De utdaterte anmeldelsene gir dermed et skjevt bilde av virkeligheten, og kan få folk til å ta økonomiske valg de ellers ikke ville gjort, uttaler han.

Også Forbrukertilsynet, som ikke uttaler seg om denne konkrete saken, men svarer på generelt grunnlag, sier seg enig i at brukeranmeldelser må rettes mot riktige produkt.

– Utgangspunktet for brukeromtaler er at de skal stamme fra forbrukere som har kjøpt et produkt. Dersom en brukeromtale også brukes for andre produkter enn det forbrukeren faktisk har skrevet omtale om, vil dette være villedende og en forbudt praksis etter markedsføringsloven og forskrift om urimelig handelspraksis, forklarer underdirektør i tilsynsavdelingen i Forbrukertilsynet, Mats Bjønnes.

Mats Bjønnes, underdirektør i tilsynsavdelingen i Forbrukertilsynet.
Forbrukertilsynet

Greencom har dessuten kun positive anmeldelser på siden sin. Forbrukertilsynet viser til forskrift om urimelig handelspraksis når de uttaler seg om bruken av slike anmeldelser.

– Det å publisere kun positive anmeldelser og å slette negative brukeromtaler vil være en forbudt praksis, forklarer Bjønnes.

Vanskelig å vite hvilket produkt du egentlig får

Du får ikke opplyst hvilket grafikkort du faktisk får med PC-en, selv om dette er den viktigste delen av en spill-PC.

Når man ikke kan stole på brukeranmeldelsene, bør man i alle fall kunne stole på at PC-spesifikasjonene Greencom selv presenterer stemmer. Men det fremstår vanskelig å vite med sikkerhet hva det er man faktisk får.

For under spesifikasjonene til mange av spill-PC-ene er det nemlig skrevet inn forbehold om at du kan få et ganske annet grafikkort en det du antok du skulle få.

«NB: Vi bruker RTX 4080-grafikkort fra MSI, ASUS, Zotac og Gigabyte. Nøyaktig grafikkort vil avhenge av tilgjengelighet på lageret. Vi vil i noen tilfeller benytte oss av tilsvarende Corsair Vengeance RAM, dersom Kingston Fury RAM ikke er tilgjengelig», heter det under spesifikasjonene til Greencoms Vanquisher.

Tek.no sin egen spill-PC-tester Anders B. Smedsrud uttaler at det å ikke vite nøyaktig typen grafikkort, som er den viktigste komponenten i en gamingmaskin, «er drøyt». Han henviser samtidig til Tek.no sin egen test av grafikkort, hvor det fremkommer at støynivået på de ulike varierer stort.

Forbrukerrådet reagerer også på denne typen markedsføring, som de mener kan være ulovlig.

– Det er ulovlig å markedsføre produkter uten å informere klart og tydelig om ytelsens hovedegenskaper, for eksempel dens sammensetning og spesifikasjoner, uttaler Iversen.

– Hvilken versjon av 4080-kort vil fort være avgjørende for kjøpere i denne prisklassen. Grafikk-kortet er også den mest kostbare komponenten i maskinen, og hvilken variant vil fort avgjøre om maskinen er et godt eller dårlig kjøp.

Forbrukerrådet om Greencoms kundeservice: – hører ikke hjemme noe sted

Slik så det ut da Baugerud pakket opp PC-en med knust kabinett.
Privat

Baugerud skulle helt klart ha fått hevet kjøpet, ifølge Iversen.

– Maskinen er mangelfull og selger har ikke fikset den opp innen rimelig tid slik som forbrukerkjøpsloven krever, uttaler han.

Iversen trekker også frem at fordi Greencom har somlet så mye at han også har rett på kompensasjon for tiden det har tatt.

– Selskapet må ordne med returporto slik at maskinen kan sendes tilbake. Han vil også ha rett på forsinkelsesrente på hele kjøpesummen fra det første tidspunktet han krevde heving, uttaler han.

Da vi forklarer at Greencom hevdet at Baugerud ikke kunne heve kjøpet, fordi deres 60 dagers «åpent kjøp» var over, gir han selskapet ramsalt kritikk.

– Dette hører ikke hjemme noe sted, og er direkte vranglære.

– Åpent kjøp har ikke noe med de lovfestede reglene å gjøre, og påvirker ikke rettighetene til forbrukeren når maskinen ikke fungerer som den skal. En datamaskin, enten stasjonær eller bærbar, har fem års klagefrist, avslutter han.

annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her