Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung S95D 65-tommer (TQ65S95D)

Samsungs beste TV hittil

Selskapet imponerer med sin nye OLED-toppmodell.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Kampen om å lage den beste OLED-TV-en har tilspisset seg kraftig de siste årene, etter at Samsung kastet seg inn som produsent av teknologien.

På bare få år har egenskaper som lysstyrke skutt i været, der OLED for noen år siden var helt parkert av LCD. Men ved hjelp av nye paneler fra både Samsung og LG har OLED tatt kraftig innpå dette forspranget.

For noen få uker siden testet vi LGs G4-modell, som ved hjelp av et enda bedre panel og AI (kunstig intelligens), viste seg å være den beste OLED-en vi noen gang hadde testet.

Nå har vi fått inn rivalen, i form av toppmodellen blant OLED-modellene til Samsung, S95D. Her er også AI godt representert, i tillegg til et helt spesielt filter som skal løse eventuelle problemer du må ha med gjenskinn.

Merk at modellen vi har testet er 65 tommer, men har resultatene for den mindre 55-tommeren og den større 77-tommeren bør være tilsvarende. Prisene ligger i skrivende stund på henholdsvis 29.990 for 55-tommeren, 39.990 for 65-tommeren og 56.990 for 77-tommeren.

Samsung 65" 4K OLED (TQ65S95D)
Imponerende
Anbefalt

Samsung 65" 4K OLED (TQ65S95D)

Imponerende
sitatSamsungs rå OLED har blitt enda råere

Fordeler

  • +
    Gnistrende god bildekvalitet
  • +
    AI hjelper bedre til nå
  • +
    Meget bra på HDR - ekstremt lyssterk til å være OLED
  • +
    Matt panel forhindrer gjenskinn
  • +
    Gnistrende god til gaming
  • +
    One Connect-boks lar deg gjemme kabler enklere
  • +
    Meget god byggekvalitet
  • +
    Oppladbar fjernkontroll via solceller eller USB-C

Ting å tenke på

  • Kostbar
  • Ingen Dolby Vision-støtte
  • Reklame i menyene

Matt panel

Selv med lyset på mobilen bare få centimeter fra panelet blir gjenskinnet minimalt.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Når du pakker ut S95D så er det lite på designfronten som overrasker. Her holder Samsung på designet fra fjorårets modell, og det er helt topp etter vår mening.

Da ender du opp med å få en svært stilren og minimalistisk TV, med omtrent fraværende rammer rundt selve bildet. Et design vi synes er flott å se på, samtidig som det virker å ha en god kvalitet over seg – noe man jo også forventer fra en TV i denne prisklassen.

Det som imidlertid vil fange oppmerksomheten din er selve bildet. Der TV-er normalt har en blank overflate over panelet, har Samsung nå «rappet» den matte flaten som The Frame til nå har vært alene om å ha.

Trolig er det noen forskjeller ute og går, siden The Frame bruker LCD-teknologi, mens S95D har et OLED-panel. Like fullt er begge matte å se på.

Skjermen har minimalt med rammer.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Under vår testperiode så må vi si oss imponert over dette filteret. Spesielt godt er det om du har en stue med litt intens belysning. Mens blanke TV-er har en tendens til å vise at det er en bordlampe eller et vindu der sola står på som gjenspeiler seg i skjermen, vil dette bli omtrent borte på S95D. Når vi ser på TV-en med et helt sort bilde, vil en lyskilde «smøres» utover skjermen til et dust og uidentifiserbart felt. Og det skal mye lys til før disse feltene går over til å være partier på bildet som du ser under vanlig bruk.

Så hva mister du ved å droppe den blanke overflaten til fordel for et matt panel? I teorien vil et blankt panel gi mer kontrast og mer livlige farger. Men i praksis syns vi ikke denne skjermen mangler hverken kontrast eller fargeintensitet. De som sliter med mye gjenskinn i stuen, vil dermed få mye glede av denne løsningen.

Samtidig kan vi skyte inn at innsynsvinkel ikke er noe du trenger å tenke på med denne modellen. Her kan du se fra hvilken vinkel du vil uten at det blir noe forringelser i bildet.

Lønner seg med kalibrering

Standard-modusen er ikke spesielt presis om du ønsker en nøytral hvitbalanse.
CalMAN

Som vanlig er det noen bildemoduser som er langt bedre enn andre.

Flere av modusene gir deg en hvitbalanse som heller mye mot blått, altså et ganske kaldt bilde. Vil du heller ha en mer nøytral hvitfarge så er det Film-modusen som er den mest presise, sammen med Moviemaker-modusen.

Akkurat på de forhåndsinnstilte modusene synes vi faktisk LGs G4 er hakket mer presis.

Film-modusen er den beste du kan velge rett ut av esken.
CalMAN

Det er med andre ord litt å gå på med Samsung S95D, så en kalibrering vil være hendig om du ønsker deg det beste ut av denne skjermen.

Det kan du gjøre på to måter. Enten kan du kjøre gjennom smartkalibreringen som du finner i innstillingene under bildet. Da bruker du mobilen din til å lese av bildet på skjermen, og lar TV-en gjøre kalibreringen for deg. Resultatet blir omtrent 95 prosent av hvor godt det kan bli, så dette vil fungere for de fleste.

Ferdig kalibrert er skjermen på sitt beste.
Calman

Det andre alternativet er å ta en skikkelig kalibrering. I bildegalleriet under finner du innstillingene vi endte opp med å bruke:

Helt i toppen på bildekvalitet

Som nevnt i innledningen har OLED tatt store steg på kort tid. Og Samsung S95D kjemper helt i teten hva gjelder bildekvalitet.

Om vi starter med fargene så er disse meget gode. Ferdig kalibrert får du knallgode og ikke minst presise farger både på standardsendinger (SDR), men også når du velger HDR med utvidet lysstyrke og fargerom. Vi legger fortsatt merke til at kvanteprikkene som Samsung bruker i sine paneler gir noe mer spillerom rundt grønt og oransje enn hva LGs såkalte MLA-panel gir.

Når du kombinerer presise farger med et bunnløst sortnivå, er oppskriften for en meget vellykket filmkveld godt på vei komplett.

Denne skjermen gjør seg til å se film på, og spesielt i HDR.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Lysstyrke er også noe denne TV-en kan øse på godt med. Ser du på vanlige SDR-sendinger så ligger lysstyrken rundt 400 nits på maks, hvilket er blant de bedre på markedet – selv om vi målte LG G4 til rundt 480 nits på tilsvarende.

Kjører du på med HDR vil dette tallet øke mye, hvor vi i et ti prosent vindu måler nesten 1700 nits. Det er også en del mer enn hva konkurrenten LG G4 kan skilte med.

Så det S95D eventuelt mangler på SDR i lysstyrke, tar den godt igjen når HDR-signalene aktiveres.

Fjernkontrollen er den samme som før. Kompakt og enkel.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Men, er du en ihuge bruker av Dolby Vision så støtter fortsatt ikke Samsung dette. Til gjengjeld har du veldig rikelig med støtte ellers, deriblant HDR10+.

Vi liker samtidig at AI kan spille en bedre rolle på denne skjermen. Er du blant mange som liker å se fotball, vil du nok glede deg over å nå kunne se ballen klart og tydelig selv når langpasningene kommer. Normalt vil mange TV-er ikke klare å gjenskape en ball uten at den blir litt av et «spøkelse» på ferden over banen. Altså at den kan oppfattes som den blinker.

Jeremy Clarksons tredje sesong gjør seg best i HDR.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det hjelper AI nå til med å fikse, slik at ballen forblir hel og skarp hele veien. Det vil også naturligvis gjelde for andre tilsvarende scenarioer, om du for eksempel heller foretrekker tennis, ishockey eller golf.

Så skarphet og bevegelse er helt prima her. Også når vi ser på film i «kinoformatet» med 24 bilder i sekundet kan du få en jevnere bevegelse i bildet om du ønsker. Men vil du heller ha «kinoflimringen», er dette også fortsatt mulig.

Fleksnes er som vanlig ganske lei å be om å rygge.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi ser også at AI spiller en bedre rolle enn tidligere når bildet skal prosesseres og oppskaleres. Det er ganske imponerende hvor godt resultatet blir selv om utgangspunktet er et lavoppløst klipp. Her må vi si at vi sliter med å skille Samsung S95D fra LGs G4, men vil kanskje holde en ørliten knapp på sistnevnte når vi ser innhold fra NRKs arkiver.

Før har Samsung vært knepent bedre – og det skal bli spennende å se hva Panasonic eller Sony slår tilbake med her, for LG har virkelig tatt et solid steg i år.

Fortsatt meget god brukervennlighet

One Connect-boksen lar deg koble til alt mulig av duppeditter.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Noe vi liker godt med Samsungs toppmodeller er den såkalte One Connect-boksen. Den gjør at du enkelt kan henge opp TV-en på veggen og skjule kabler ved å kun trekke en tynn kabel mellom TV-en og tilkoblingsboksen. Denne sender både signaler og forsyner skjermen med strøm.

Samtidig kjører Samsung videre med den lille og kompakte fjernkontrollen sin, hvor du kan lade den opp ved hjelp av solcellene på undersiden – eller via en USB-C-port i den ene enden om det skulle haste.

Samsung gjorde i fjor store endringer på sin menygrafikk, noe vi syns var litt uvant i starten. Den minner jo langt mer om meny-strukturen til Google, og vi må i si at den sitter mer i fingrene nå.

Denne kabelen kobler du mellom TV-en og One Connect-boksen om du vil ha den litt unna selve skjermen. Her sendes både signaler og strøm igjennom.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Dessuten begynner det å bli en ryddig mengde med gratiskanaler for deg som ikke vil betale noe ekstra for nettopp dette. Baksiden av medaljen er muligens at du får noe reklame i menyene.

Undertegnede pleier som oftest ikke bry seg mye om sånt, men vet at mange lar seg irritere av det. Du kan begrense den målrettede reklamen noe, men ut ifra det vi har prøvd, er den ikke mulig å slå helt av.

Samsung tilbyr en haug med gratiskanaler.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Når du blar deg rundt i menyene så merker du at den har en ganske snappy og rask prosessor. Det er ingen spesielle ventetider å snakke om her, alt popper opp og reagerer omtrent momentant. Akkurat slik vi liker det.

Rå spill-TV

Både Xbox og PlayStation vil fungere helt utmerket på denne TV-en.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samsung har over flere år laget TV-er som er ypperlige for gaming. Og den gode trenden drar S95D med seg videre.

Her har du fire HDMI-porter som alle er av versjon 2.1, og dermed er klare for å ta imot og utnytte alt dagens konsoller har å tilby.

Vi har frem inputlagmåleren, og den viser at skjermen ligger rundt 10 millisekunder ved 1080p og 60 bilder i sekundet. Det betyr at den er om lag halvparten når du skrur oppløsningen opp til 4K og 144 bilder i sekundet.

Samtidig er OLED-teknologien kjent for å være helt topp hva gjelder responstid – noe man ser på gamingmonitorer der teknologien er på full fart inn.

Alt fungerer veldig sømløst, og TV-en merker selv når du fyrer opp konsollen og aktiverer de beste innstillingene så skjermen blir mest mulig rask og responsiv.

Helt ok lyd

Elementer bak på skjermen gir den bedre lydkvalitet enn de fleste flatskjermer.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Lyden i TV-er er sjelden noen veldig kraftfull opplevelse. Men Samsung S95D er noen hakk hvassere enn mange, hvor du har en del elementer på baksiden av TV-en som er med og bidrar til at lyden ikke blir så aller verst på egen hånd.

Du får servert fin og klar dialog, samt at mellomtone og diskant er klar og besluttsom. Men bassen er som vanlig ganske fraværende.

Likevel er det lagt opp til at du via «Q-Symphony» skal kunne samkjøre selskapets lydplanker sammen med TV-en. En teknologi som ikke er helt ny, men som likevel lar TV-en bidra i stedet for å bare bli en passiv tilskuer om du aktiverer for eksempel en lydplanke.

Og denne løsningen fungerer godt, og enda bedre i år takket være AI. For eksempel kan stemmene i filmen legges på av TV-en, mens for eksempel lydplanken tar seg av de litt tyngre oppgavene.

Konklusjon

Jakter du en veldig god allround-TV med OLED-teknologi så har du to veldig gode modeller å velge blant for øyeblikket.

Nye Samsung S95D er en av disse, hvor du få solid byggekvalitet kombinert med mulighet for å holde kabelsalaten unna veggen takket være One Connect-boksen. En løsning Samsung er alene om, som du også blant annet får på The Frame-modellen.

En annen ting S95D har «arvet» fra The Frame er et matt panel. Vi liker godt at du slipper å se intenst gjenskinn i skjermen, og at dette heller «spres» ut over av belegget.

Også bildekvaliteten på denne skjermen er helt fra øverste hylle – men vi anbefaler deg å bruke litt tid på kalibrering. Ut av esken er det Film-modusen som treffer best, men også denne kan overgås med litt finjustering.

Bildekvaliteten er helt slående på denne modellen – akkurat som den var da vi testet LGs nye G4-modell for litt siden. Vi vil si at Samsung nok er bedre på farger, spesielt rundt grønt og oransje, og har enda et hakk mer lysstyrke å by på når du skal se film i HDR.

LG G4 slår litt tilbake på lysstyrke på vanlige standardsendinger, og vi synes den er knepent bedre på å behandle dårlig oppløst innhold. Mens Samsung nok er vel å bra når du har Full HD-sendinger eller bedre.

Det er rett og slett blitt utrolig jevnt mellom disse to i år, hvor begge har sine minimale styrker den ene og andre veien, men alt sett under ett synes vi Samsung S95D – på lik linje med LG G4 – er en helt rå TV som nok vil være en av de beste i år.

Samsung 65" 4K OLED (TQ65S95D)
Imponerende
Anbefalt

Samsung 65" 4K OLED (TQ65S95D)

Imponerende
sitatSamsungs rå OLED har blitt enda råere

Fordeler

  • +
    Gnistrende god bildekvalitet
  • +
    AI hjelper bedre til nå
  • +
    Meget bra på HDR - ekstremt lyssterk til å være OLED
  • +
    Matt panel forhindrer gjenskinn
  • +
    Gnistrende god til gaming
  • +
    One Connect-boks lar deg gjemme kabler enklere
  • +
    Meget god byggekvalitet
  • +
    Oppladbar fjernkontroll via solceller eller USB-C

Ting å tenke på

  • Kostbar
  • Ingen Dolby Vision-støtte
  • Reklame i menyene
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her