Til hovedinnhold
SniktittID.7 Tourer

ID.7 Tourer: Her er den nye «el-Passaten» i Norge

Volkswagen ID.7 Tourer var fredag på sitt første norgesbesøk - hos importør Harald A. Møller på Frysja i Oslo.
Stein Jarle Olsen / Tek.no
Stein Jarle Olsen

Det er ikke mer enn halvannen måned siden Volkswagens ID.7 Tourer ble vist frem for første gang, men allerede er et eksemplar på norsk jord - i alle fall i de neste to ukene.

Fredag fikk vi i pressen en første titt på det som på mange måter er posisjonert som erstatteren til Volkswagen Passat. Den er søstermodellen til ID.7 - nå omdøpt ID.7 Fastback – måler 4,96 meter i lengde og har en akselavstand på 2.97 meter - begge deler rundt 17 centimeter lenger enn Passat.

Den blir en av få elektriske stasjonsvogner på markedet når den dukker opp tidlig i august. Den mest aktuelle konkurrenten er nok BMWs nye i5 Tourer, selv om den har en betydelig høyere startpris. Ellers kan vi jo nevne  Nio ET5 Tourer, MG5 og Opel Astra Sports Tourer.

Porsches Taycan Cross Turismo kan naturligvis også tas med, om enn i en helt annen prisklasse. Audis kommende A6 Avant er også en kandidat.

ID.7 Tourer er nesten fem meter stasjonsvogn.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Romslig stasjonsvogn

Og vi kan jo egentlig bare ta det først som sist: Det er meget god plass i ID.7 Tourer - både i baksetet og i bagasjerommet. Sistnevnte rommer 545 liter med seteryggene i normalt «avslappet» stilling, men du kan øke bagasjeplassen med 60 liter ved hjelp av en liten hendel som vipper setet opp i en litt mer oppreist posisjon.

Da snakker vi altså 605 liter opp til seteryggene, slik man måler bagasjeromsvolum i Europa - som er opp fra 532 på fastback-versjonen. Til taket har du nok ytterligere et tresifret antall liter.

Bagasjeromsgulvet kan legges i to høyder: Standard er en relativt flat lasteterskel med et ekstra lite rom under, men du kan også flytte gulvet ned og ta i bruk hele rommet - om enn med en liten «vipp» opp til seteryggene foran om du legger ned setene. I tillegg er det et lite rom under til ladekabel og småting.

God plass til både bein og hode i ID.7 Tourer.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

I baksetet sitter jeg (184 centimeter) meget komfortabelt, med god plass til beina og enda noen centimeter over hodet selv når jeg sitter med ganske rak rygg. Setene foran har også noe plass til å skyve beina inn under, og selv midtsetet har «vanger» slik at du får større følelse av å sitte på et sete i stedet for på en benk.

En ting man kanskje kunne ønsket seg med såpass god beinplass, er bakseter som sto på skinner og kunne skyves litt frem for å frigi enda mer bagasjeplass ved behov - slik for eksempel Hyundai har i Ioniq 5. Frunk har den heller ikke.

Inntil 605 liter bagasjerom i ID.7 Tourer. Om du ser litt nærmere på bildet, så ser du hvordan det venstre baksetet er i «tilbakelent» posisjon, mens resten er i den litt mer oppreiste «cargo»-posisjonen.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

600 kilometer rekkevidde

Versjonen som kommer først - ID.7 Pro - får det velkjente ID-batteriet på 77 kilowattimer og bakhjulstrekk. Motoren er imidlertid siste skrik av hva Volkswagen tilbyr til ID-serien, med 286 hestekrefter og 545 newtonmeter, og den skal også være mer effektiv enn tidligere motorer.

Rekkevidden er oppgitt til inntil 605 kilometer etter WLTP, men senere kommer også en Pro S-modell med større batteri (86 kilowattimer) og rekkevidde opp mot 700 kilometer, i tillegg til versjoner med firehjulstrekk.

Her skal salget starte omtrent samtidig som de første bakhjulsdrevne modellene ankommer Norge, altså på sensommeren, med første biler på veien i løpet av høsten, opplyser importør Harald A. Møller.

Stein Jarle Olsen / Tek.no

Maksimal hurtigladeeffekt for ID. 7 Pro er 175 kilowatt, som skal gi 10–80 prosent på rundt 28 minutter under optimale forhold. Bilen er også utstyrt med forvarming av batteriet før hurtiglading (krever imidlertid navigasjon, som ikke er standardutstyr), så Volkswagen sier ladefarten skal holde seg godt også på vinteren.

For Pro S med større batteri skal for øvrig maks ladeeffekt være 200 kilowatt, som også skal gi 10–80 prosent på godt under halvtimen.

Kunstskinn og tøystoff i dørene. Det oppgraderte Harman/Kardon-anlegget er imidlertid ekstrautstyr.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Fortsatt touchknapper

Siste versjon av Volkswagens infotainmentsystem er også på plass, et system som tidligere har fått en del kritikk for brukervennlighet og respons, blant annet. Den nye versjonen virker imidlertid å være meget kjapp i responsen, og det ser også ganske pent ut på den nå 15 tommer store skjermen. De «haptiske» touchtastene på rattet er imidlertid fortsatt her, tross at Volkswagen har sagt at de skal gå tilbake til fysiske knapper etter hvert.

Interiørkvaliteten virker også å være løftet noe fra de første ID-modellene. Innstegsmodellen koster 554.700 kroner, men legger du på ytterligere 25.000 kroner (579.900) får du Exclusive-modellen med en betydelig mer imponerende utstyrsliste.

Forvarming av batteriet er nå på plass.
Stein Jarle Olsen / Tek.no

Vi nevner eksempelvis LED Matrix-lys, forseter med massasje, sensorstyrt bakluke, 3-soners klimaanlegg, varme i ratt og rute, metallic lakk og Volkswagens Travel Assist-«selvkjøring», som vi i de senere versjonene har opplevd som både pålitelig og behagelig i bruk.

Fortsatt er det imidlertid en del utstyr som «mangler» versus for eksempel en del av de kinesiske konkurrentene, som ventilerte forseter, varme i baksetene, panoramaglasstak og tilhengerfeste. Alt dette er tilleggsutstyr (selv på Exclusive) på ID.7 Tourer. Bilen kan for øvrig heller ikke trekke mer enn 1000 kg i bakhjulsdrevet versjon.

BMW i5 Touring kan på sin side trekke 1500 kg i bakhjulsdrevet versjon, to tonn som firehjulsdrevet.

Kan sees på Gardermoen

De første bilene skal som nevnt ankomme rundt starten av august.

Bilen som er i Norge nå vil stå utstilt på Oslo lufthavn størstedelen av de to ukene den skal være her, opplyser importør Møller.

annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her