Beslutningen i den israelske regjeringen var enstemmig, opplyser statsminister Benjamin Netanyahu.

I april godkjente Knesset et lovforslag som gir regjeringen myndighet til å stoppe TV-kanalen Al Jazeeras sendinger i Israel.

Benjamin Netanyahu har lenge lovet å ta grep for å stenge ned Al Jazeera i Israel. Loven som ble godkjent da innebærer at både innhold fra utenlandske TV-kanaler kan bli forbudt å kringkaste, men gjør det også mulig å stenge Al Jazeeras kontorer i Israel.

Det skjer nå.

Gershon Baskin
<-Gershon Baskin

Den israelske fredsaktivisten Gershon Baskin kaller tiltaket «idiotisk».

– Al Jazeera er talerøret til Det muslimske brorskap og Hamas, ingen tvil om det. Men det er idiotisk å stenge kanalen, for den ligger i Qatar, og Qatar har i lang tid vært en forhandler i denne krigen. Nå slenger Israel døren i ansiktet på Qatar, sier han til VG fra Israel.

Også Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage mener dette er et feilgrep av Israel.

– Det rimer dårlig med at de påberoper seg å være det eneste åpne demokratiet i Midtøsten. Dette er et stort fall for det antatt demokratiske Israel. Men de vil ikke at den israselske befolkningen skal høre alternative stemmer om krigen på Gaza, sier hun til VG.

Waage er professor i historie ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

Hilde Henriksen Waage
<-Hilde Henriksen Waage

Professor i historie (UiO) og seniorforsker PRIO.

Med al Jazeera tatt av luften blir det enda vanskeligere for israelere å vite hva som faktisk foregår på bakken på Gaza, mener hun.

– Avisen Haaretz gir en kritisk tolkning av krigen. Men de leses omtrent mer i utlandet enn i Israel. De andre mediene i Israel gir et helt annet bilde av krigen. Det som formidles er at det israelske militæret gjør hva de kan for å skåne den palestinske befolkningen, og at Israel er misforstått av hele verden. Al Jazeeras brutale dekning av krigen passer ikke inn i dette narrativet, sier hun.

AL JAZEERA: Er en kanal som er populær i mange land, spesielt arabisktalende land. Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Al Jazeera er en arabisk TV-kanal og mediehus eid av staten Qatar gjennom Qatar Media Corporation, og har hovedsete i Qatars hovedstad Doha.

Israel har lenge anklaget Al Jazeera for å være ensidig og partisk, og allerede for ti år siden tok daværende utenriksminister Avigdor Lieberman til orde for å forby kanalen å operere i Israel.

Hilde Henriksen Waage mener det er åpenbart at kanalen er upartisk.

– De tar klart siden for palestinerne og mot Israel. De har aldri latet som noe annet. Men pressefrihet betyr at man lar også antatt alternative stemmer komme til orde, sier hun.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier til VG at han er «svært bekymret» over blokkeringen av al Jazeera.

– Verdenssamfunnet er helt avhengig av media for å få troverdig informasjon om situasjonen. Å forby et nyhetsmedium som Al Jazeera er et direkte angrep på pressefriheten, sier han.

Espen Barth Eide
<-Espen Barth Eide

Utenriksminister (Ap)

Al Jazeera avviser disse anklagene i en uttalelse søndag, hvor de refser forbudet.

– Netanyahu-regjeringen har på et misvisende og kalkulert vis godkjent ordren om å legge ned Al Jazeeras kontorer i Israel, heter det fra kanalen.

Kanalen fordømmer det de omtaler som en «israelsk kriminell handling» som bryter med menneskeretten om tilgang til informasjon.

En bygning ble truffet av flere israelske raketter under Al Jazeeras direktesending fra Gaza i desember i fjor:

Viktig pressedekning i Gaza

Al Jazeera har spilt en viktig rolle i pressedekningen av krigen på Gazastripen ettersom det er ett av få medier som fortsatt har egne journalister og fotografer inne i det palestinske området.

Flere av kanalens journalister er drept og såret i israelske angrep. Al Jazeera-journalist Wael Dahdouh (53) har mistet tre barn siden krigen startet.

Al Jazeera-journalist Wael Dahdouh sammen to av sine barn da de tok farvel med hans eldste sønn i januar. Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters / NTB

TV-kanalen har hovedkontor i Qatar og den er også offentlig finansisert av landet.

Qatar huser også Hamas' eksilledelse, og er megler i forhandlingene mellom Israel og Hamas.

Stengingen av Al Jazeeras kontorer i Israel kan også føre til et mer anspent forhold mellom Israel og Qatar.

Les også: Nei til medie-sensur

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss