Hun bekrefter at hun går av som AUF-leder på landsmøtet i oktober, etter å ha vært leder i Aps ungdomsorganisasjon i fire år.

– Det er ikke noe drama knyttet til dette. Det føles riktig nå. Selv om AUF har vært mitt hjem halve livet mitt, og det selvfølgelig blir trist og vemodig å si takk for nå i oktober. Men en gang AUFer, alltid AUFer som vi sier!

Vi sitter på Youngstorget.

Over en kopp kaffe, tar hun et oppgjør på vegne av landets unge.

– Vi er den første generasjonen etter krigen som kan få færre muligheter enn foreldregenerasjonen, mener Hoem:

– Det er de unge som er taperne i Norge i dag. Du ser det på boligmarkedet og ikke minst når det gjelder klimapolitikken, hvor det er vår generasjon og de neste generasjonene som rammes hvis temperaturen på kloden fortsetter å stige.

Foto: Helge Mikalsen / VG

Ap falt fra med 9,5 prosentpoeng ved skolevalget sist, fra 26,5 i 2021 til 17,5 prosent i 2023, både Høyre og Frp ble større.

Og bare syv prosent av unge menn oppga etter valget i fjor at de stemmer Ap.

– Det er altfor dårlig og det skal vi gjøre noe med. Men jeg vil nevne at vi frem til i fjor har vunnet skolevalget siden 2015. Det er historisk. Og skolevalget gikk bedre enn selve valget blant unge. Det viser at Ap må lytte til AUF. Vi har ikke en sjanse hvis vi ikke får flere unge til å stemme på oss.

Svar på flere spørsmål

Hva er AUF, og hvem er Astrid Hoem?

AUF står for Arbeidernes Ungdomsfylking og er ungdomsorganisasjonen til Arbeiderpartiet i Norge. Astrid Hoem har vært leder for AUF og har spilt en aktiv rolle i norsk politikk, spesielt fokusert på ungdommens interesser og utfordringer.

Hvorfor går Astrid Hoem av som leder for AUF?

Astrid Hoem har vært leder i fire år og føler at tiden er riktig for å trekke seg tilbake. Hoem understreker at det ikke er knyttet noe drama til avgjørelsen. Vanligvis sitter ikke en AUF-leder lenger enn fire år.

Hva mener Astrid Hoem er de største utfordringene for unge i Norge i dag?

Hoem peker på flere utfordringer for dagens unge i Norge, inkludert et vanskelig boligmarked og utfordringer knyttet til klimapolitikken. Hun uttrykker bekymring for at dagens unge kan ende opp med færre muligheter enn foreldregenerasjonen, og at de unge er de største taperne i dagens samfunn.

Varme og flyktninger

I 2015 flommet en flyktningbølge over Europa, som også traff Norge.

Den bølgen rystet en rekke sentrale demokratier i Europa, hvor ekstreme høyrepartier vant frem, blant annet i Sverige.

Det kom mange med sykkel over grensen ved Kirkenes i 2015. Foto: Tore Meek / NTB

Hoem frykter at det bare er begynnelsen fordi folk ikke lenger klarer å bo i deler av Afrika og Asia, hvis temperaturene fortsetter å stige.

– Vi ser at det blir flere og flere områder som er ulevelige hvor folk ikke lenger kan bo, som følge av økte temperaturer.

– Farlig

Hun sier det selvfølgelig også kan få store konsekvenser for oss.

– Det er verst for dem som faktisk blir rammet og som må flykte fordi det er for varmt for å produsere mat lenger, fordi stedet de bor forsvinner under vann fordi havnivået øker – eller fordi de rammes av ekstremvær. Det er naturlig at de vil flytte nordover til kjøligere land.

Hun sier at hennes store bekymring er at vi ser en ung generasjon hvor mange mister troen på politikken.

– Når du ser klimakrisen og at man ikke greier å stanse overgrepene på Gaza og Russlands angrep på Ukraina, da mister mange unge troen på politikerne. Det er farlig for demokratiet både i Norge og andre land. Vi må vise at politikk fungerer og at folk faktisk forandrer verden.

Foto: Helge Mikalsen / VG

– Må løpe fortere

Hoem sier at de vil presse sitt eget Ap, som kan ende med kampvotering om Olje-Norges fremtid på Ap-landsmøtet neste vår.

– Målet til AUF er stans av oljeleting innen 2035, at det kommer en troverdig plan for nedtrapping av oljeindustrien og at vi må si at tiden for nye store oljefelt er over. Det har vært en ærlig uenighet med partiet lenge, men tiden begynner å bli knapp.

– Andre partier kjører en mye tøffere klimakampprofil; Ap fremstår ikke som en like troverdig klimaforkjemper?

– Kutter vi klimagassutslippene nok, som gjør at vi når klimamålene, så vil vi vise at vår klimapolitikk virker.

– Tror du virkelig på at vi kan nå 2030-målene?

– Ja, hvis vi gjør de grepene som trengs. Vi må legge en plan for å omstille norsk økonomi, hvor de som i dag jobber innen oljebransjen blir de viktigste i det grønne skiftet.

– Vi får ikke opp noen stor vindmølleproduksjon hverken på land eller til havs innen 2030 – eller ny vannkraft eller andre store løft som raskt kan kutte klimagassutslippene de neste seks årene?

– Vi rekker det hvis vi har politisk vilje. Den visjonen må vi holde fast ved. Vi må eksempelvis elektrifisere alt vi kan.

– Det tar også tid?

– Ja, men vi må løpe fortere. Se på hva som skjer på elbilfronten. Der kan vi nærme oss målet om null nye fossilbiler i 2025.

SEIER: – Jeg er enorm stolt over at det ser ut til å bli flertall for å øke grensen for selvbestemt abort fra 12 til 18 uker. Det hadde ikke skjedd hvis AUF ikke hadde vunnet frem med det på landsmøtet i Ap i 2020. Foto: Helge Mikalsen / VG

Aps egne målinger viser at det er ledelsen velgerne peker på som den største utfordringen til Ap.

– Det handler om politikk, sier hun.

– Det er ikke det velgerne svarer?

– Jeg tror også det dreier seg om folk har tillit til regjeringsprosjektet og den politikken vi fører. Da må Ap ha et tydeligere politisk prosjekt.

– Sier du at folk opplever at Støre ikke har et politisk prosjekt?

– Det jeg sier er at Ap må ha et tydeligere prosjekt. Det er et felles ansvar for hele partiet.

– Jonas er klok

– Vi hadde en sak i vinter hvor du fokuserte på gratis barnehage som et slikt prosjekt i neste stortingsperiode. Men det er foreløpig møtt med en relativt kald skulder i Ap?

– Det er det Ap-landsmøtet neste vår som avgjør. Det bør være det neste store velferdsløftet til Ap. Og så må vi ta skikkelig tak i boligpolitikken, hvor unge ikke lenger har råd til å kjøpe seg leilighet mange steder i Norge.

– Du fredet Støre på landsstyremøtet i april, frem til landsmøtet neste vår. Men på det møtet kan han være i spill?

– Jeg kommer ikke til å forskuttere hva AUF vil gjøre på Aps landsmøte neste vår. Jeg opplever at han er veldig lydhør for hva vi mener må til for å øke oppslutningen. Jeg synes Jonas er en klok leder i Ap.

I heisen opp til kontoret i Ap-bastionen på Youngstorget er det et fotografi fra en politisk markering på Youngstorget, som fylte torget. Foto: Helge Mikalsen / VG

Hun vet ikke hva hun skal gjøre i fremtiden.

– Først skal jeg være med på å legge en plan inn mot landsmøtet i AUF til høsten og mot landsmøtet i Ap neste vår, for hvordan vi skal gjenvinne unge velgere. Etter det aner jeg ikke.

Hun har en bachelor i utviklingsstudier.

– Master, jobb utenfor Ap eller verv i Ap er tre mulige veier?

– Det ærlige svaret er at jeg ikke har tenkt så mye på det. Jeg har lovet min far å ta master, men jeg må innrømme at det ser stadig fjernere ut. Jeg er så glad i partiet og AUF at jeg håper jeg kan være med å bidra på en eller annen måte også i framtiden.

Nei

Mange teller i disse dager på knappene om de vil gå for nominasjonskamp foran stortingsvalget neste høst.

Hoem er ikke der.

– Åse Kristin Ask Bakke er den yngste faste innvalgte på Stortinget, AUFer og fra fylket mitt. Hun gjør en god jobb og jeg håper hun fortsetter på Stortinget. Jeg planlegger ikke for stortingsnominasjon, men skal krige for at vi vinner valget i 2025.