Med varmen kommer motorsyklene på veiene. Det har allerede ført til flere dødsfall og ulykker i starten av motorsykkel-sesongen.

Lørdag formiddag fikk politiet melding om en ulykke der en bil og en lett motorsykkel var involvert i Indre Østfold.

Kort tid etter ble 16 år gamle Charlie Strand erklært død.

Onsdag, fire dager senere, døde en 16-åring i Aurskog-Høland i nok en MC-ulykke.

DØDSULYKKE: Lørdag døde Charlie Strand i en motorsykkelulykke i Indre Østfold. Foto: Marie Dreyer Bakken / VG

UP-sjefen: – Vondt langt inn i hjertet

Onsdag samlet flere sentrale aktører i motorsykkelmiljøet seg på Tyrigrava like sørøst for Oslo. Vanligvis pleier det å komme mange motorsyklister hit hver onsdag, men i dag fikk de også besøk av Utrykningspolitiet og Trygg Trafikk.

– Det er veldig mange i politiet som er glad i motorsykkel, både på fritiden, og i tjenesten som et effektivt og godt arbeidsredskap, sier sjef i Utrykningspolitiet (UP) Knut Smedsrud.

UP-SJEF: Knut Smedsrud synes det er viktig å opplyse om farene ved motorsykkelkjøring, men sier også det er viktig å ikke glemme det som er gøy med kjøringen. Foto: Siamak Nematpoor / VG

Han sier de siste dødsulykkene går inn på ham.

– Det gjør vondt langt inn i hjertet. Både som privatperson, som tidligere motorsyklist, far til en ungdom som har kjørt motorsykkel og som profesjonell. Jeg jobber jo med trafikksikkerhet hele tiden.

I 2023 omkom 20 motorsyklister på norske veier. Dette utgjør en stor andel av dødsulykkene sett i forhold til antall motorsyklister på veinettet.

142 personer ble hardt skadet, mange med varige mén.

I år har det vært fire dødsulykker på motorsykkel, én mer enn på samme tidspunkt i fjor.

DØDE: En 16-åring døde onsdag i Aurskog-Høland, etter å ha kjørt ut av veien. Foto: Freddie Larsen

UP-skef Smedsrud påpeker at det er en del risikoatferd hos motorsyklister, og at mange kjører for fort.

– Noe av vårt budskap vil jo være å gjøre noe for å opparbeide tilstrekkelig gode ferdigheter. Som å drive egentrening, øve på å kjøre kurver, trene på unnamanøvrer og nødbremsing, sier han.

UP-sjefen mener det helt fint går an å ha det gøy på motorsykkel, uten å kjøre i for høy hastighet.

– Vi ønsker ingen ulykker, men det er kanskje enda mer tragisk når det er 16-åringer som omkommer i trafikken.

Foto: Siamak Nematpoor / VG

– Gjør inntrykk

Også avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes, synes det er «ordentlig vondt» å høre om de ulykkene.

– Det gjør inntrykk på oss. Alle disse dødsfallene, det er jo ikke tall i en statistikk, det er jo mennesker av kjøtt og blod, med familie, venner og en omgangskrets, sier hun til VG.

Guro Ranes
<-Guro Ranes

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen

Hun forteller at Norge er det landet i verden med lavest risiko i verden for å bli drept i trafikken.

– Noe av det viktigste vi kan gjøre er god føreropplæring blant de unge. Før de får lappen så skal de ha fått ordentlig godt påfyll med kunnskap og risikoforståelse.

Foto: Siamak Nematpoor / VG

Hun minner samtidig om at det kan være farlig å kjøre motorsykkel.

– Risikoen for å bli drept eller hardt skadet i en motorsykkel er 20 ganger større enn hvis du sitter i en bil. Om vi snakker lett-motorsykkel så er det 50 ganger større sjanse.

– Viktig å ha et samarbeid

Ole Martin Løkken (28), Olav Lilleland (28) og Martin Herskedal (28) mener det er bra med en samling mellom sentrale aktører i det norske motorsykkelmiljøet.

– Det er jo bra at de viser seg fram på en kanskje litt hyggeligere måte enn når man blir stoppet langs veien, sier Løkken.

Fra venstre: Olav Lilleland, Martin Herskedal & Ole Martin Løkken. Foto: Siamak Nematpoor / VG

De tre beskriver det norske motorsyklistmiljøet som sosialt og inkluderende, og forteller at de er preget av de siste dødsulykkene.

– Det setter en støkk, og man tenker jo at det ikke er så mye som skal til før det går galt. Det er jo ekstra ille når det er så unge folk, sier Herskedal.

– Hvis dere skal kommet med tips til unge folk som ønsker å ta MC-lappen, hva er deres oppfordring til dem?

– Først og fremst egentlig melde seg på motorsykkelkurs på bane, og teste sykkelen under kontrollerte forhold. Det er til stor hjelp, svarer motorsykkel-kameratene.

DEDIKERT: Kameratene setter pris på samholdet i det norske motorsykkelmiljøet Foto: Siamak Nematpoor / VG

Mange ulykker

Fagsjef trafikksikkerhet i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, sier til VG at det er trist at fire har omkommet i MC-ulykker så langt i år.

– Spesielt tenker vi på de som mister ungdommer i starten av livet. Dette er en fryktelig start på sesongen, en tid hvor vi egentlig skal glede oss til godt vær og tørre veger.

– To 16-åringer på kort tid er en tragedie som er vanskelig å ta innover seg også for oss som jobber med trafikksikkerhet hver dag. Ungdommer er spesielt sårbare og er i starten på livet. Ungdommer er uerfarne og selv om de får god opplæring er de spesielt utsatt.