Venstres talsperson irriterer seg over dagens ruspolitikk. Han kaller den byfiendtlig.

– Folk som bor i Oslo øst blir tradisjonelt mye hardere straffet for mindre narkotikalovbrudd enn folk i Oslo vest, til tross for at narkotikaforbruket er høyere i vest enn i øst.

Personer fra dårligere kår har større sjanse for å bli påvirket negativt av bli tatt med narkotiske stoffer, ifølge Almeland. Han viser til en undersøkelse i Journalen. NRK meldte samme tendenser i 2019.

– Når straffene er så skjevt fordelt mellom Oslo øst og vest så blir resultatet en klassedelt by, der forskjellene blir enda større.

Etter at FpU-leder Simen Velles fortalte om sin tidligere narkotikadom, har flere påpekt forskjellsbehandling mellom Oslos østkant og vestkant.

Velle ble som 18-åring dømt til 30 dagers betinget fengsel for oppbevaring av 100 gram marihuana sammen med to andre. Han ble også fersket på en fest med ett gram cannabis og 0,2 gram kokain. Da fikk han et forelegg.

Simen Velle (23)
<-Simen Velle (23)

Leder i Fremskrittspartiets Ungdom

Velle er fra Asker. Det ligger vest for Oslo i Akershus, utenfor bygrensen.

– Mener du at Simen Velle som hvit mann fra vestkanten har sluppet lettere unna?

– Alle vi som er hvite menn, meg selv inkludert, har privileger i samfunnet, men om det har slått ut i dette enkelttilfellet er vanskeligere å si, sier Almeland.

Flere ungdomspolitikere har hyllet Velle etter erkjennelsen. Av Unge Høyre ble han beskrevet som enda mer kvalifisert for Stortinget.

– Det er langt ifra alle som er like heldige som Simen Velle, og faktisk får nye muligheter til å lykkes senere i livet, sier han.

Mener Velle er heldig

Almeland håper Velle-saken kan føre til at folk får øynene opp for hvordan norsk narkotikapolitikk får ekstremt skeive utslag når det kommer til straff og konsekvenser for videre karrieremuligheter.

Han tror det er langt ifra alle som er like heldige som Simen Velle, og faktisk får nye muligheter til å lykkes senere i livet.

– Hadde Velle vært bosatt på østkanten og mørkere i huden, kunne statistisk sett mulighetene hans vært mye dårligere.

De såkalte Ung i Oslo-undersøkelsene fra 2015 til 2021 viser at 15,5 prosent av ungdommene i de vestlige bydelene oppgir at de har brukt hasj eller marihuana det siste året. I øst er tallet 11,9 prosent, ifølge Journalen.

Foto: Javad Parsa / NTB

Samtidig viser politiets registre at det anmeldes langt flere ungdommer for narkotikalovbrudd i øst enn i vest, selv når man tar høyde for forskjeller i innbyggertall.

Oslo-politiet forklarte da at enkelte bydeler er mer utsatt for kriminalitet enn andre, og dermed har politiet en høyere innsats i enkelte deler av byen, og at derfor avdekker de mer kriminalitet i disse områdene, sier han.

Kaller det urovekkende

Almeland i Venstre er ikke den eneste som har påpekt at hudfarge og økonomisk bakgrunn kan ha noe å si for utslag når noen blir tatt for rusbruk.

– Det er absolutt urovekkende tegn på at det er skjevheter i hvordan loven håndheves, og det må tas tak i. Slike skjevheter er bare en oppskrift på mistillit mellom politiet og deler av befolkningen, det er ingen tjent med, sier Marian Hussein (SV).

På lik linje med Almeland i Venstre mener også hun at en viktig grunn til at jeg vil ha en rusreform som sørger for at de som trenger det får hjelp, ikke straff

Foto: Javad Parsa / VG

– Tror du unge hvite menn fra vestkanten slipper enklere unna?

– Det er mange tegn på at det kan være sånn, som at flere arresteres i noen østlige bydeler, selv om flere oppgir å bruke cannabis i noen vestlige bydeler. Det kan selvsagt være flere grunner til at det er sånn, men det skaper et uheldig inntrykk av urettferdigheten i samfunnet, sier Hussein.

Hussein er selv fra Oslo øst. Men har ikke vokst opp i et spesielt hardt miljø.

– Samtidig har jeg både på Stovner og i Oslo møtt mennesker som trengte hjelp og støtte, men som skled inn i rusavhengighet fordi fellesskapet ikke stilte opp.

– Vi må gi disse menneskene mulighet til å få hjelp uten å risikere straff og uønsket oppmerksomhet fra politiet. Vi trenger en politikk som ser hele mennesket.

Inkluderer vestkanten i ny innsats

Oslo politidistrikt henviser VG til deres svar i Journalen.

– Enkelte bydeler i Oslo er mer utsatt for kriminalitet enn andre, er det en forventning fra befolkningen at politiet jobber mer for å stanse kriminaliteten der. Dette gjør at politiet har en høyere innsats i enkelte deler av byen, og at politiet avdekker mer kriminalitet i disse områdene, sa Rune Swahn, leder for forebyggende enhet i Oslopolitiet da.

Oslo politidistrikt jobber med ungdom og forebygging ved alle de tre geografiske driftsenhetene i øst, vest og sentrum.

Loven håndheves ikke ulikt ved enhetene, men kriminalitetsbildet kan være forskjellig, skriver de.

Unni T. Grøndal
<-Unni T. Grøndal

Pressesjef i Oslo politidistrikt

Politiet i Oslo påpeker også at de nylig la frem en ny innsats for å bidra til trygghet og forhindre kriminalitet.

– De prioriterte områdene er Grønland, Tøyen, Majorstuen, Sandvika, Asker sentrum, Furuset, Mortensrud/Bjørnerud, Veitvet og Bjørndal.

Politiet skal prioritere etterforskning og oppfølging av barn og unge som begår kriminalitet og som utsettes for kriminalitet i disse områdene.

– Det betyr at politiet skal ha ekstra tilstedeværelse med både uniformert og sivile patruljer, informerer Oslopolitiets pressesjef Unni T. Grøndal.