Kristiansen er frikjent for ugjerningene i Baneheia, men Jan Helge Andersen fastholder sin forklaring om at de sammen utførte ugjerningene mai 2000.

I dag måtte Kristiansen vitne mot sin tidligere kamerat. Også de to neste dagene i retten er satt av til Kristiansens vitneforklaring.

De to tidligere kameratene har ikke sett hverandre på 22 år, ifølge Kristiansen sin bistandsadvokat.

VGs Krimpodden går grundig gjennom hvordan dette møtet gikk - og har flere episoder om Baneheia. Hør serien via VG+ eller på Podme.

Kristiansen gikk ikledd en svart genser og dongeribukse. Da retten ble satt gikk han målbevisst mot vitneboksen, i midten av rettssal 1 i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes.

På tiltalebenken satt Jan Helge Andersen. De to utvekslet ingen blikk når Kristiansen gikk mot vitneboksen.

Andersen så bare på dommeren mens Kristiansen fikk en innledende forklaring av sine rettigheter fra dommeren. En gang titter Andersen forsiktig på Kristiansen, men han unngår blikkontakt.

Foreldrene til Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) satt på hans høyre side. Alle fire ser rett på Kristiansen.

Du kan følge VGs direktedekning av rettssaken og stille til Krimpodden spørsmål her.

Johan Øverberg
<-Johan Øverberg

Statsadvokat

– Hva tenker du om å vitne her i dag? startet statsadvokat Johan Øverberg.

– Selvfølgelig litt nerver i spill. Men det er litt knyttet til media, måten de er respektløse på. Men jeg skal prøve å forklare meg så godt jeg bare kan, svarer Kristiansen.

Andersen sitter rundt tre meter ifra han, med hendene i kors. Når Kristiansen begynner å forklare seg titter han ofte bort på sin tidligere venn.

Statsadvokat Øverberg begynner så å sitere Andersen sin forklaring. Da begynner Andersen å fikle med en penn, og ser mer ned i pulten.

Statsadvokaten sier blant annet at Andersen har sagt de to «vaset rundt i Baneheia» på jakt etter teltplass, og spør hva Kristiansen tenker om det:

– Påstandene får han svare for selv. Jeg skal være for god for spekulasjoner, svarer Kristiansen.

Føler ikke jeg har vært den store lederen

Når han får spørsmål om hvordan vennskapet til han og Andersen var før ugjerningene fant sted, sier han at de hadde glidd fra hverandre.

Så spør Øverberg om hvordan Kristiansen stiller seg til at flere har beskrevet Kristiansen som den dominerende, den med makten i relasjonen. Det er Kristiansen uenig i:

– Jeg føler ikke jeg har dominert eller bestemt over han på noen som helst måte. Men han var kanskje litt mer sjenert mot andre folk enn det jeg var. Jeg var mer utadvendt og kunne prate med folk.

Han blir spurt ytterligere om dette, og fortsetter:

– Jeg har jo aldri hatt noen følelse av at jeg har vært den store lederen, og sagt at nå gjør vi sånn og sånn, og så har han bare diltet etter.

Baneheia-saken forklart

Så begynner statsadvokat Øverberg å snakke om 19. mai, dagen da ugjerningene fant sted. Her husker Kristiansen lite, utenom at han var på jobb:

– For meg var dette rett og slett bare en helt vanlig dag.

Tidligere i dag fikk Jan Helge Andersen de siste spørsmålene om ugjerningene som skjedde i 2000. Foto: Ane Hem / NTB

Mobilbeviset

Han blir også grundig utspurt om mobiltelefonbruken den dagen, og hvordan han pleide å bruke mobilen:

– Jeg hadde den bestandig med meg, svarer Kristiansen.

Mobilbeviset var en sentral grunn til gjenopptagelsen. Kommisjonens flertall mener at Kristiansens mobiltelefonbruk drapskvelden taler imot at han var på åstedet.

Mobilbeviset har vært sentralt i både rettssakene og frifinnelsen av Kristiansen.

På dagen drapene skjedde sendte Kristiansen to tekstmeldinger, en klokken 18.57 og 19.37. Klokken 19.24 mottok han en melding.

Basestasjonen som telefonen kommuniserte med på drapskvelden dekket den gang ikke området i Baneheia der jentene ble drept.

Kristiansen brukte personalinngangen til Sør-Rogaland tingrett for å komme inn i tinghus i Sandnes rundt klokken 11. Han ankom sammen med sin kjæreste. Hun har tidligere lagt ut flere bilder av dem i sosiale medier.

Samtidig satt Jan Helge Andersen i vitneboksen, hvor han ble presset av de rettsoppnevnte sakkyndige om hukommelsen sin.

Andersen er tidligere dømt for å ha drept Stine Sofie Sørstrønen (8).

Andersen erkjenner ikke straffskyld for drapet på Lena. Han fastholder sin forklaring, der han hevder at han og Viggo Kristiansen utførte ugjerningene sammen.

Etter frifinnelsen av Viggo Kristiansen sto drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) uoppklart. Oslopolitiet igangsatte ny etterforskning, og Andersen står nå tiltalt for drapet på tiåringen.

Statsadvokat Johan Øverberg sa klart under sitt innledningsforedrag at det ikke er funnet noe DNA fra Kristiansen i den nye etterforskningen.

Men det er gjort flere treff på Andersens DNA.

Kristiansen ble frikjent for overgrepene og drapene i 2022. Dette er omtalt som Norgeshistoriens største justismord. Forrige uke kom det frem at han får 55 millioner kroner av staten, noe han ikke var fornøyd med.

Den første dommen:

Kristiansand byrett dømte Viggo Kristiansen til fengsel i 21 års forvaring for blant annet voldtekt og drap på de to jentene. Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel, og frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Ankesaken:

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen anket begge dommen. Kristiansen fordi han sa seg uskyldig, mens Andersen anket straffutmålingen. Lagmannsretten fastholdt dommen mot Kristiansen, og ga Andersen to år lengre straff. De anket begge til Høyesterett. Kristiansens sak ble ikke behandlet, mens Andersens ble forkastet. Dommen på 19 års fengsel ble stående.

Gjenåpningen:

Kristiansen fastholdt sin uskyld hele veien og begjærte saken gjenopptatt flere ganger. Den 18. februar 2021 besluttet til Gjenopptakelses­kommisjonen at saken skulle sees på, på nytt. Kristiansen slapp ut av Ila fengsel den 1. juni 2021, etter 21 år bak murene.

Ny etterforskning:

Det blir besluttet at Oslo politidistrikt skal gjennomføre den nye etterforskningen. Andersen blir siktet i den nye Baneheia-etterforskningen, for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han tidligere hadde blitt frikjent for.

Frifinnelse:

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud beklaget på det sterkeste til Viggo Kristiansen da han la frem Riksadvokatens innstilling til Borgarting lagmannsrett i oktober 2022. Resultatet av den nye etterforskningen var at Kristiansen må frifinnes. Den 15. desember ble det avsagt en frifinnende dom i Borgarting lagmannsrett. Viggo Kristiansen var dermed uskyldig dømt for drapene i Baneheia.

Ny tiltale:

Den 12. januar 2024 ba Riksadvokaten om at det tas ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Den 16. mars 2024 begynner rettssaken mot ham i Sør-Rogaland tingrett.