Ti meter fra der vi prater med Svenneby, står tre-fire unge menn og selger stoff. Helt åpenlyst.

Kunder kommer og går.

Vi står under broen på Grønland.

Svenneby bor litt lenger nordøst – på Tøyen – og går under broen nesten hver dag til jobb.

Selgerne glor litt på oss, men ser at vi ikke er politi – og fortsetter salget.

Svenneby sier de ikke tar ham for være hasjbruker, på grunn av en litt mer Oslo Vest-bekledning enn som er vanlig på fortauet på Grønland.

– Det er kokain de tilbyr når jeg daglig går forbi, ikke hasj, sier han.

– Klin umulig

VG har tidligere skrevet om en rapport fra nabolagspolitiet på Grønland, der det kommer frem at kriminelle opererer fritt i området. Butikkeiere og ansatte blir utsatt for vold og trusler, ifølge denne rapporten, som fikk flere til å slå alarm.

Unge Høyre-lederen har startet et korstog mot dagens norske konservative virkemidler for å bekjempe gjengene.

– Det er klin umulig å brekke ryggen på de kriminelle gjengene uten å angripe markedene deres. Det kan vi gjøre ved å legalisere hasj og cannabis. I Sverige er det jo det dette dreier seg om. At gjengene har tatt over narko-markedene og tjener store penger.

«Å banne i kjerka» kan få en omskrevet versjon: «Å banne under brua»:

– Vi må innse at flere politifolk ikke er løsningen for å knekke gjengkriminaliteten, sier Svenneby uten å blunke.

Han vet at i den opphetede debatten de siste ukene, hvor det har vært voldsepisoder neste hver dag i hovedstaden, så har kravet om mer politi ikke bare kommet fra høyresiden, men også fra venstresiden.

Svenneby sier han tror folk etter hvert vil se at det er bedre at eksempelvis hasj selges på Vinmonopolet eller eventuelt apoteker.

– Jo farligere et rusmiddel er, desto vanskeligere burde det være å få tak i. I dag kjøper du hasj og heroin på samme gatehjørne. Da er noe veldig feil.

Han legger til:

– Hvis det hadde vært sant at mer politi er veien å gå, ville alle land gjort det. Men det har ikke funket noe sted. Vi må fjerne markedet i stedet.

– Meningsløst

Ap-nestleder Tonje Brenna sa nylig at du ikke løser problemene med gjengene hvis du gjør det som er kriminelt lovlig.

Svenneby totalslakter det utsagnet.

– Det er et meningsløst utsagn uten innhold.

– Hun mener legalisering er feil virkemiddel for å ta gjengene?

– Vis meg hvilket land som har klart det. Narkosalget er rekrutteringsgrunnlaget for gjengene og det er inntektene deres. Og det er gode inntekter for de unge som settes til å selge hasj og kokain. Hadde hasjomsetningen blitt overført eksempelvis til pol eller apoteket, så hadde inntektsstrømmene til gjengene krympet inn.

– Og sier han:

– Vi hadde fått en omsetning hvor vi visste at stoffene var rene.

Foto: Helge Mikalsen / VG

Han sier vi er på vei mot svenske tilstander.

– Der infiltrerer gjengene politihøyskolen, trolig også i Norge, de infiltrerer kommunepartiene i Sverige og Spotify. Man kan godt lukke øynene, men det er ignoranse.

Svenneby sier han i kraft av sin posisjon som medlem av programkomiteen i moderpartiet Høyre, vil sørge for at legalisering av cannabis og hasj må debatteres på landsmøtet i Høyre neste vår.

– Det er første gang at vi får en prosess i programkomiteen i Høyre, hvor legalisering av hasj og cannabis for alvor blir satt på dagsordenen foran et landsmøte.

Tror russetiden hadde blitt fredeligere med hasj

Svenneby sier han er sikker på at legaliseringstoget bare er på første stasjon i Norge og at det kommer til å finne en legalisert utgang.

– Det kommer antageligvis ikke til å få flertall på landsmøtet til våren, men det kommer til å gå fort. Til å begynne med var det Amsterdam og noen få andre byer som begynte. Nå er det legalisert i mange stater i USA, Canada, Tyskland og Spania.

Han sier dette kommer til å tvinge seg frem også i Norge.

– Det er bare spørsmål om når og jeg tror det kommer til å skje fortere enn folk tror.

– Kan du vise til land hvor legalisering ikke har ført til økt forbruk av narkotikaen som har blitt legalisert?

– Vi ser at bruken har forandret seg og gått opp for noen, men blant de unge under 18 har det gått noe ned.

Han banner mer under broen:

– Bruk av cannabis i seg selv er ikke noe mål. Det beste målet er å se på helheten i rusbildet. For å være helt ærlig, så hadde russetiden antageligvis vært bedre, fredeligere og med mindre fare for overgrep, om det ble røkt hasj i stedet for det omfattende alkoholforbruket som er i dag.

– Oppdragende

– Du risikerer å åpne døren for bruk av farligere stoffer, hvis du legaliserer de minst farlige narkotiske stoffene?

– Jeg tror riktig måte er å informere folk om hva risikoen innebærer. Det jeg har opplevd som elev og ungdom, var at vi fikk høre at det var forbud og vi kunne havne i fengsel. I en mer oppdragende situasjon, kunne vi nådd mer frem med kunnskap.

– På vestkanten er kokain mer brukt; det er ingen tvil om at det er et farligere stoff enn hasj?

– Unge Høyre er for regulering av lettere rusmidler.

– Også kokain?

– Det har vi ikke definert, men det tror jeg ikke er aktuelt. For meg er regulering viktigere enn legalisering: Å ta kontroll over produksjonslinjene, markedet og hva som faktisk er i stoffene, er viktigst.

Foto: Helge Mikalsen / VG

Han legger til:

– Jeg ser ikke at ungdom vil gå mann av huse for å røyke hasj fordi det ble lovlig.

– Har ikke en del av de svenske gjengene beveget seg mer fra narkotika til teknologisk svindel, fordi de tjener mye mer på det?

– Jo, men i Norge er vi ikke der. Og det spesielle er rekrutteringsveien, hvor unge rekrutteres inn i gjengene ved å selge hasj og kokain. For en 14-åring er det ganske økonomisk lukrativt. Fjernes det salgsveien, fjernes også en viktig vei for unge inn i de kriminelle gjengene.

– Dette er Al Capone i vår tid, sier han.

– Jeg tror du må fortelle mange unge hvem han var?

– Han ble søkkrik på ulovlig omsetning av sprit fordi det ble forbudt å selge i forbudstiden i USA mellom 1920 og 1933. Det er akkurat det som nå skjer i Norge. Gangsterne vinner frem.