– Det vi ser, er at det er spredt rundt i hele byen på skoler og barnehager, så det er overalt nå. Om det ikke er så stort, så er det i hvert fall helt klart en økning. Noen steder må vi jo si det er et utbrudd, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik i Bergen kommune til NRK.

Hun sier at de definerer et utbrudd som at mer enn to i samme kohort eller gruppe er smittet. Det har ikke vært så mange tilfeller av kikhoste siden pandemien, men sykdommen er nå på vei tilbake, ifølge Voltersvik.

– Det er farlig for de aller minste, de som ikke er vaksinert ennå. Eller de som også delvis er vaksinert, og ikke har fullført vaksinen. Det er barn under to år vi er mest bekymret for, sier hun.

Hva er kikhoste?

Kikhoste er en smittsom sykdom som påvirker luftveiene og er forårsaket av bakterien Bordetella pertussis. Denne sykdommen kan være alvorlig, spesielt for spedbarn.

Hvordan smitter kikhoste?

Kikhoste smitter gjennom dråpesmitte, som betyr at bakteriene kan spres gjennom luften når en smittet person hoster. Man er mest smittsom i begynnelsen av sykdomsforløpet, selv før den kraftige hosten starter.

Hvilke symptomer gir kikhoste?

Symptomene starter vanligvis med en mild forkjølelse, som rennende nese og feber. Etter en uke kan det utvikle seg til kraftige hosteanfall som kan føre til brekninger. Spedbarn kan oppleve alvorlige komplikasjoner som pustestans under hosteanfall.

Kilde: Helse Norge.

Margrethe Greve-Isdahl er overlege og spesialist i barnesykdommer hos Folkehelseinstituttet (FHI).

Hun sier til VG at de har sett en økning i kikhoste i Norge siden nyttår.

– I mars ble det meldt 328 tilfeller, som var det høyeste antallet på én måned siden 2017. De siste ukene har forekomsten vært høyest i Trøndelag, Akershus, Oslo og Innlandet. Vi holder på å oppdatere de endelige tallene for april som vil publiseres senere denne uken. Det ser ut til at økningen i antall meldte kikhostetilfeller fortsetter.

– Kikhoste er svært smittsomt. Høy vaksinasjonsdekning i befolkningen bidrar til å hindre smittespredning, men verken vaksinasjon eller gjennomgått infeksjon gir varig beskyttelse, sier hun, og fortsetter:

– Derfor kan vaksinerte personer også bli syke, særlig når det er lenge siden de fikk vaksine sist. Under pandemien og tiden etterpå har det vært svært lite kikhoste, og når det er få som har hatt sykdommen siste årene, vil det blir flere som kan bli syke når bakterien nå spres igjen. Det er allerede flere steder i landet som har økning i kikhoste. Det er ikke uvanlig med lokale utbrudd av denne sykdommen.