I helgen ble en 20-åring skutt på en kebabsjappe på Grønland. Dette er det siste i rekken av flere skytinger i det offentlige rom i Oslo den siste tiden. Dessverre er dette uttrykk for en farlig utvikling.

Oslo er i all hovedsak en trygg by, men i noen områder er tilstanden urovekkende. Det gjelder særlig Grønland, der det har vært flere drapsforsøk på offentlige steder og kriminelle nettverk opererer åpenlyst.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) inviterte til pressekonferanse tirsdag sammen med politimester Ida Melbo Øystese i Oslo for å vise at de nå tar problemene på alvor.

Politimester Ida Melbo Øystese og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl under presseorienteringen om den målrettede innsatsen i prioriterte områder. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Det er pinlig for regjeringen at antall ansatte i Oslo politidistrikt har gått ned, samtidig som kriminalitetsutviklingen har gått i feil retning. At mange nyutdannede politi står uten jobb er meningsløst i denne situasjonen.

Nå varsler regjeringen mer penger i revidert nasjonalbudsjett.

Forhåpentlig virker grepene politiet nå gjør. Blant annet skal de fokusere mer på områdene der kriminalitetsstatistikken er styggest.

En vesentlig andel av dem som bor på Grønland, Mortensrud og Furuset føler seg nå utrygge, ifølge en undersøkelse politiet selv la frem tirsdag. Det er ikke så rart, gitt det dystre bildet politiet selv tegner av kriminaliteten i disse områdene. Beboerne der må få tilbake følelsen av trygghet i nabolaget.

I de samme bydelene er også tilliten til politiet lav, blant annet fordi politiet er lite synlig og fordi det ikke blir gjort noe med den synlige kriminaliteten. Det kommer også frem at en del lar være å anmelde fordi de frykter represalier.

Denne utviklingen må snus.

Manglende kontroll på kriminaliteten kan åpenbart skape problemer for regjeringen inn mot neste valg. Opposisjonen gjør jobben sin når de presser regjeringen på dette punktet.

Det mest grunnleggende oppgaven politikerne har, er å gi befolkningen trygghet. Regjeringen står i fare for å glippe på den oppgaven nå.

Å åpne politikontor i områder der kriminaliteten er lavest, fremstår som en stadig dårligere prioritering. Men det er ikke for sent å snu.

Selv om problemet med kriminelle nettverk, alvorlig vold i det offentlige rom og åpent narkotikasalg er størst i et knippe bydeler i Oslo, er utviklingen urovekkende mange steder i landet. Ungdomskriminaliteten øker landet rundt.

I Vest politidistrikt har den økt med hele 40 prosent, og særlig bekymringsfullt er det at det blir mer vold blant helt unge.

Problemet er dessverre langt større enn at noen områder i Oslo har kommet ut av kontroll. Når kriminalitet skal bekjempes, er åpenbart politiets innsats det aller viktigste. Men det er like åpenbart at det ikke er tilstrekkelig når det er helt unge som bryter loven.

Hør mer om volden i Oslo i dagens Giæver og gjengen.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.