«United by Music» er svenskenes slagord for årets Eurovision.

Men, i Malmö er det meldt alt annet enn fred og forsoning før semifinalen på torsdag og finalen som går av stabelen på lørdag.

Busslass med blant annet danske demonstranter er på vei for å delta i torsdagens demonstrasjoner.

Årsaken er krigen i Midtøsten.

I uker og måneder har det vært protester og markeringer mot Israels deltagelse i den europeiske sangkonkurransen.

Og på torsdag er det altså meldt en form for klimaks med enorme pro-Palestina-demonstrasjoner. Flere titalls tusen fra inn- og utland er forventet å delta.

Og det skjer i en av Sveriges mest urolige og segregerte byer.

Malmö har flere områder som omtales som «særskilt utsatte områder». Det er definert som områder med parallelle samfunn, ekstremisme, fundamentalistisk innflytelse og høy konsentrasjon av kriminelle.

I tillegg har Malmö er problem med jødehatet. Byen er blitt omtalt som Europas mest antisemittisk by. Og jødehatet en skam for hele Sverige.

POLITIET MOBILISERER: Svensk politi er i unntakstilstand. Både norsk og dansk politi skal bidra i nabolandet under avviklingen av Eurovision i Malmö. Dette bildet er tatt i forbindelse med semifinalen tirsdag denne uken. Foto: Johan Nilsson/TT

Både politiet og landets topp-politikere frykter derfor at protestene kan utvikle seg til voldelige opptøyer.

I tillegg er det også høy terrorfare. Trusselnivået er satt til fire, som er det nest høyeste terrortrusselnivået.

Sverige har vært et uttalt mål for voldelige islamister. Det har vært en rekke koranbrenninger i landet. De har skapt protester i land i Midtøsten, særlig i forbindelse med landets NATO-søknad.

I tillegg er det trusler fra de høyreekstreme miljøene, både mot muslimer og mot LHBTQI-miljøet.

I april erklærte det svenske politiet MGP for en «særskilt hendelse». Dette innebærer en form for unntakstilstand. Det betyr at situasjonen er så alvorlig eller omfattende at politiet har anledning til å omprioritere ressurser.

I dette tilfellet er også norske og danske politifolk mobilisert til å bistå i Malmö.

«Dette er uhørt vanskelig. Vi skal ikke skjønnmale det her», sa den svenske terrorforskeren Hans Brun til SVT da politiets trusselvurdering ble kjent 30. april.

Det er ingen overdrivelse. Ulike hensyn står mot hverandre.

For eksempel ga det lokale politiet tillatelse til koranbrenning i Malmö-sentrum senest i forrige uke.

BRANT KORANEN: Svensk politi ga tillatelse til koranbrenning bare dager før Eurovision. Salwan Najem og Jade Sandberg sto for koranbrenningen på Gustav Adolfs torg i Malmö sist fredag. Foto: Johan Nilsson/TT

Når forhandlingene mellom Hamas og Israel igjen har stagnert, og Israel har startet sin offensiv mot byen Rafah øker trusselen ytterligere.

Og midt under dette skal man altså avvikle et musikkarrangement som ble sett av 162 millioner mennesker verden over i fjor.

Et arrangement som forsøker å holde musikken fri for politiske budskap.

EBU, Den europeiske kringkastingsunion som er ansvarlig for Eurovision, har strenge regler mot politiske budskap og markeringer.

Palestina-flagg er for eksempel blitt forbudt å ta med inn på MGP-arenaen, mens deltagerlandenes flagg er tillatt. Det innebærer at Israelsk flagg vil være mulig å ta med inn på torsdag, da Eden Golan skal fremføre låten «Hurricane».

I mars truet EBU med å diske låten for dets politiske budskap. Teksten som opprinnelig het «October rain», en tydelig referanse til terrorangrepet 7. oktober, ble endret.

Golan selv er blitt beskyldt for å dele politisk budskap fordi hun engasjerer seg aktivt for å bringe israelske gisler hjem fra Gaza.

Og under tirsdagens åpningsshow kom det en Palestina-markering på scenen da den svenske artisten, Erik Saade, bar et palestinaskjerf, kalt en keffiyeh, tvinnet rundt armen.

HÅPET: Dette er motdemonstrantene da koranen ble satt fyr på i Malmö-sentrum 3. mai. De overdøvet gjennom sang og dans. Foto: Johan Nilsson/TT

Det som nå skjer, og ikke minst faren for det som kan skje, oppleves selvsagt svært dramatisk for byens borgere.

Det minner lite om den folkefesten Eurovision tradisjonelt er for et vertsland. Og da skal det godt å gjøres å finne festgleden.

Snarere tvert imot, Malmö-boerne er redde. Hele tre av fire sier i en undersøkelse at de er så bekymret for sikkerheten at de kommer til å holde seg unna sentrale områder i byen når Eurovision-programmet skal avvikles.

Men, det finnes håp for at musikken likevel kan få til en form for forsoning.

Et lite glimt av dette fikk man under koranbrenningen forrige uke. Da motdemonstrantene overdøvet koranbrennerne – ikke med rop og vold. Men gjennom sang og dans.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.