Statskontrollerte russiske medier meldte gjennom hele mandagen om telefonsamtaler mellom statsledere rundt i verden og Vladimir Putin – som avsluttet mandagen med å delta i en stor feiring på Den røde plass i Moskva, der tiårsdagen for annekteringen av Krim-halvøya ble markert.

Gratulasjonene kommer blant annet fra klodens to mest folkerike land, Kina og India, og de to landene som Russland importerer våpen fra, Nord-Korea og Iran.

Men det gjaldt også en rekke andre land – som Saudi-Arabia, de sentralasiatiske landene som tidligere var en del av Sovjetunionen, en rekke land i Mellom- og Sør-Amerika som Nicaragua, Bolivia, Honduras og Cuba, og afrikanske land som Burkina Faso og Nigeria. Og selvfølgelig Putins gode venn i Belarus, Aleksandr Lukasjenko.

Vladimir Putin vises på store skjermer på Den røde plass – med Kremls murer i bakgrunnen. Bildet er tatt mandag kveld. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

– Diplomatiet og propagandaapparatet til russerne har lykkes her, sier Aage Borchgrevink, forfatter av boken «Krigsherren i Kreml».

– Hva tenker du på?

Russlands fortelling om at Vesten er den aggressive parten går hjem mange steder i verden. Derfor får de gjennomslag. Det kan være land som har en historie med vestlig kolonisering, det kan være Irak-krigen, eller det kan være som følge av uheldig vestlig påvirkning i Latin-Amerika.

– Betyr dette at Putin ikke er isolert?

– Nei, politisk er han ikke det. Men Russland får gradvis større økonomiske problemer. Når Putin skal betale den dyre krigen, hjelper ikke den politiske støtten fra Afrika eller Latin-Amerika.

– Hvilke problemer er det?

– Det er vanskelig å kompensere for at handelsforbindelsene med Vesten er borte. Det gjelder både tilgangen til komponenter og materialer som Russland trenger, blant annet i krigsindustrien, men ikke minst gjelder det mangel på vestlig valuta. Det kommer tøffere økonomiske tider for Russland nå.

Vladimir Putin slapp kritikk på Den røde plass mandag kveld ... Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / NTB

Mens Det hvite hus i Washington kommenterte Putins seier med at valget hverken var fritt eller rettferdig, var det helt andre toner fra andre hovedsteder.

Kinas president Xi Jinping gratulerer Putin og sier at Beijing vil opprettholde tett kommunikasjon med Moskva for å fremme partnerskapet de ble enige om i 2022, rett før Russland invaderte Ukraina.

– Jeg tror at Russland under ditt lederskap sikkert vil oppnå større resultater og utvikling.
<-– Jeg tror at Russland under ditt lederskap sikkert vil oppnå større resultater og utvikling.

Kinas president Xi Jinping

Indias statsminister Narendra Modi sa at han så frem til å styrke det «privilegerte strategiske partnerskapet» med Moskva.

India, Kina og Russland er alle medlemmer av BRIKS-samarbeidet med voksende økonomier som ønsker å utfordre USA-dominansen i den globale økonomien.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Irans president Ebrahim Raisi, som begge forsyner Russland med våpen, gratulerte og ville styrke det tosidige forholdet til Russland.

Dette sier Vesten om presidentvalget:

Russlands valg var et valg uten valg.
<-Russlands valg var et valg uten valg.

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock

Vilkårene for et fritt, pluralistisk og demokratisk valg ble ikke oppfylt.
<-Vilkårene for et fritt, pluralistisk og demokratisk valg ble ikke oppfylt.

Frankrikes utenriksminister Stephane Sejourne

Putin fjerner sine politiske motstandere, kontrollerer mediene og kårer seg selv til vinneren. Dette er ikke demokrati.
<-Putin fjerner sine politiske motstandere, kontrollerer mediene og kårer seg selv til vinneren. Dette er ikke demokrati.

Storbritannias utenriksminister David Cameron.

Rettelse

I en tidligere versjon siterte VG nyhetsbyrået RIA på at Paven hadde gratulert Putin. Vatikanet har informert RIA om at dette ikke er riktig. VG har også fjernet dette fra artikkelen.