De har også beklaget uriktig pågripelse av Barrie Fellows, faren til Nicola, i en relatert etterforskning i 2009.

Jentene ble seksuelt misbrukt og kvalt i skogen i Brighton av pedofile Russell Bishop, som da var 20 år gammel.

Drapene ble kjent som «Babes in the Wood»-drapene etter den samme eventyret.

Bishop ble frikjent i den første rettssaken i desember 1987 på grunn av svakheter i bevisene som ble lagt frem av politiet og aktoratet, og løgner fortalt av hans daværende kjæreste, som senere ble dømt for mened.

Frifinnelsen gjorde at han var fri til å kidnappe, misbruke seksuelt og kvele en syv år gammel jente før han etterlot henne for å dø ved en dal i South Downs i Sussex, i februar 1990.

Sjef for Sussex-politiet, Jo Shiner, ledet en intern gjennomgang etter klager fra familiene etter Bishops endelige domfellelse i 2018.

– Ikke bare måtte de takle tapet av to barn under de verst mulige omstendighetene. Etter Bishops frifinnelse i 1987, aksjonerte de utrettelig for å sikre at barna deres fikk litt rettferdighet, og Bishop ble til slutt dømt i 2018, sier Shiner i en uttalelse.

Russel Bishop drepte jentene Nicola Fellows og Karen Hadaway. Foto: PA / Pa Photos / NTB

Beklager

Etter gjennomgangen møtte hun familiene for å beklage både svakhetene i etterforskningen i 1986 og den uriktige pågripelsen av Barrie Fellows. Detaljene fra gjennomgangen er ikke offentliggjort etter ønske fra familiene, ifølge politiet.

– Drapene av Karen og Nicola var forferdelig som fremdeles ryster det lokale miljøet den dag i dag, sier Shiner i en uttalelse.

Nicola og Karens pårørende kjempet for rettferdighet i over 30 år før Bishop til slutt ble dømt i 2018. Ny rettssak ble gjennomført på grunnlag av ny rettsmedisinsk bevis som del av en tiltale som var mulig under reformerte lover om dobbeltstraff.

– Jeg gjør det klart nå. Barrie skulle ikke ha blitt arrestert. Det var, og er fortsatt, ingen bevis for noen forseelse fra hans side, sier Shiner videre.

Krimteknikere forberedte seg på å gå inn i skogen hvor jentene ble funnet tilbake i 1986. Foto: PA / Pa Photos / NTB

Prøve å skyve mistanken

I sin andre rettssak forsøkte Bishop å kaste mistanke på Nicola sin far. Barrie Fellows var blitt pågrepet av Sussex-politiet i 2009, mistenkt for å dele overgrepsbilder, men politiet bekrefter nå at det ikke fantes bevis for at han hadde gjort noe galt.

Politifolkene som pågrep ham var ikke klar over at anklagene allerede var etterforsket og avvist i 1988. Sjefen for Sussex-politiet sa hun hadde formelt og personlig beklaget overfor begge familiene for feilene i den opprinnelige etterforskningen.

Hun la til at Barrie Fellows aldri burde vært pågrepet, og at det ikke fantes bevis for noe galt han hadde gjort. Familiene sier beklagelsene fra politiet er velkomne, og vil hjelpe dem med oppreisning for deler de aldri helt forsto.

Vil du lese flere sterke kriminalsaker fra virkeligheten? VGs papirmagasin Krim er på 100 sider og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)