Tirsdag ble det kjent at Timur Ivanov (48) er pågrepet av russisk politi, anklaget for å ha tatt imot bestikkelser «i særlig stort omfang» og risikerer i verste fall 15 år bak gitteret.

Eksperter VG har snakket med, er usikre på om han fjernes fordi han er gjennomkorrupt, eller om Moskva bare bruker dette som en måte å bli kvitt ham av andre grunner.

Kona Svetlana Ivanova har i årevis levd et luksusliv der hun har brukt millioner av kroner på ferier, smykker og klær, avslørte Navalnyjs folk allerede for halvannet år siden.

Hun var tidligere gift med en forretningsmann, men giftet seg med Timur Ivanov i 2009.

Vladimir Putin, forsvarsminister Sergej Sjojgu (t.h.) og viseforsvarsminister Timur Ivanov (t.v.) under et besøk i en «patriotisk park» utenfor Moskva i 2018. Bildet er publisert av det statskontrollerte nyhetsbyrået Sputnik. Foto: ALEXEY NIKOLSKIY / AFP / NTB

Sammen har de tilegnet seg luksuseiendommer, dyre biler og antikviteter.

Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, fortalte onsdag at presidenten var orientert av forsvarsministeren selv om saken.

Ifølge Navalnyj-avsløringen har Ivanov-paret og Peskov (som er gift med den tidligere OL-mesteren Tatjana Navka) vært så nære venner at de har vært på ferie sammen. Peskov avviser ifølge Komsomolskaja Pravda at Kreml kjenner til at Ivanov har et herskapelig hus i hjertet av Moskva.

Her er noen av avsløringene om luksuslivet ifølge Navalnyjs antikorrupsjonsjegere:

  • Fra 2013 til 2018 brukte familien nær ti millioner kroner (850 000 euro) på å leie villaer i Saint-Tropez.
  • Ytterligere nesten tre millioner kroner (250 000 euro) gikk til å leie yachter.
  • I 2011 kjøpte de en 2001-modell Rolls-Royce Corniche for 1,4 millioner kroner og brukte minst 750.000 kroner på å restaurere den.
  • Svetlana Ivanova kjøpte ifølge Navalnyjs folk to Dolce & Gabbana-kjoler for til sammen 1,7 millioner kroner
  • Hun likte også dyre smykker, blant annet en ring verdt over én million kroner etter dagens kurs.
  • I 2018 feiret de hennes bursdag i Istanbul, og ifølge Navalnyj-avsløringen var prisen drøyt to millioner kroner.
  • Navalnyj-teamet hevder at Svetlana Ivanova bare i 2020 brukte 12 millioner kroner.

Av denne siste summen skal 10,6 mill. kroner ha gått med på å kjøpe halvparten av leiligheten hun hadde med sin mann på Povarskaja-gaten i hjertet av Moskva, samme gate som den norske ambassaden ligger på.

Navalnyj-organisasjonen FBK publiserte i desember 2022 en rekke bilder av Ivanov-parets glamour-fylte liv. Foto: FBK

Ekteparet skal eie to staselige herskapsboliger andre steder i Moskva, og de gravende journalistene i Proekt og Navalnyjs korrupsjonsjegere har verdsatt disse til rundt 70 millioner kroner hver. Ingen av eiendommene er registrert på dem, ifølge FBK.

– Det høres riktig ut at viseforsvarsministeren er korrupt, men ..., begynner Aage Borchgrevink, mannen bak boken «Krigsherren i Kreml».

– ... men de har en veldig selektiv bruk av rettssystemet mot denne type folk. Det er vanskelig å si hvorfor dette skjer nå. Dette er jo et gjennomkorrupt system.

– Har det sammenheng med krigen?

– Ja, det er en veldig omlegging av den russiske økonomien med full satsing på militærindustrien. I denne omleggingen er det enorme statlige kontrakter som skal landes. Det er fryktelig mye penger, og mange muligheter til å grafse til seg rubelbunker.

– Det er store penger, og kanskje har de behov for en syndebukk.

– Hva tenker du om at Navalnyjs organisasjon først avslørte dette?

– Det er ironisk at Navalnyj og stiftelsen hans skal gjøre Kreml en tjeneste.

FBK avslører at den anklagede viseforsvarsministeren har hatt ansvaret for en rekke store byggeprosjekter i det militære – og dermed gode muligheter for å ta imot bestikkelser.

Navalnyjs antikorrupsjonsorganisasjon publiserte dette oppsiktsvekkende bildet av viseforsvarsministeren og kone sammen med Putins mektige talsmann Dmitrij Pesko (t.h.). Ifølge FBK har de vært på ferie sammen. Foto: FBK

Det kommer også fram at han har vært ansvarlig for gjenoppbyggingen av den ukrainske byen Mariupol, som er under russisk okkupasjon, og som først ble bombet sønder og sammen, men som det nå satses enorme summer på å bygge opp igjen.

Det uavhengige russiske mediet Vazjnyje istorii skriver onsdag at Timur Ivanov i virkeligheten er anklaget for landsforræderi. Dette avviser hans advokat, melder det statlige nyhetsbyrået RIA.

Teamet til Navalnyj hevder å ha hatt tilgang til åtte tusen e-poster fra Svetlana Ivanova de siste 12 årene. De hevder at hennes egen business har vært mislykket.

Hun heter opprinnelig Svetlana Zakharova før hun giftet seg med forretningsmannen Mikhail Manjuvitsj. I 2009 giftet hun seg med den senere viseforsvarsministeren.

Dette bildet skal vise Timur Ivanov i Basmannyj-domstolen i Moskva onsdag. Bildet er publisert av pressetjenesten til Moskvas byrett. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Navalnyj-folkene hevder at ekteparet Ivanov formelt har skilt seg, for å unngå at også hun blir rammet av vestlige lands sanksjoner mot Putin-regimet.

Russiske militærbloggere har lenge anklaget landets forsvarsledelse for korrupsjon. Det har også blitt forklart som en viktig grunn til at Moskva ikke lyktes med å innta Kyiv i 2022. Vladimir Putin satset milliarder av kroner på forsvaret, men pengene kom aldri fram.

– Det som kunne ha blitt gode militære avdelinger, har i stedet endt som luksusyachter, sa oberstløytnant Joakim Paasikivi ved den svenske Försvarshögskolan til VG i november 2022.

EKSPERT: Joakim Paasikivi. Foto: Jessica Gow/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Når vi ringer ham igjen i dag, sier Paasikivi:

– Dette er et system som er bygd på korrupsjon. Derfor er alle potensielle forbrytere hele tiden, det er alltid noe man kan pågripe noen for. Så er spørsmålet: Har Timur Ivanov stukket av med for mye penger, eller har han gjort noe annet som gjør at de nå velger å bruke korrupsjonen for å fjerne ham? Det vet vi ikke.

– Men det viser at det er en galopperende korrupsjon i det russiske systemet og det er på høyeste nivå. Så er altså spørsmålet om Ivanov «bare» er korrupt eller om de bruker disse anklagene for å få ham bort.

– Det ukrainske forsvaret sliter også med korrupsjon?

– Ja, men forskjellen på korrupsjonen i Ukraina og i Russland er at i Ukraina så prøver man å bekjempe det. I Russland er korrupsjonen systemet.

I den Kreml-tro avisen Kommersant mener politisk kommentator Dimitrij Drize at saken er et signal til eliten:

– Det handler om dem som tror at loven bare gjelder for andre, fastslår Drize.