Men det er ingen planer om at han skal besøke de flomrammede områdene, melder avisen Kommersant.

Samtidig blir nå flere enn 100.000 personer evakuert fra flomområder i Russland og nabolandet Kasakhstan, melder Reuters.

De enorme mengdene med smeltevann har oversvømmet en rekke bosetninger i Ural-fjellene, Sibir og områder av Kasakhstan nær elver som Ural og Tobol.

Onsdag morgen melder lokale myndigheter i Orenburg-regionen at vannet har steget med 50 centimeter i løpet av natten.

– Over 300 hus har blitt oversvømt på én natt, sier myndighetenes Alexej Kudinov til Ria.

Byen Orenburg, med mer enn en halv million innbyggere, er truet. Vannstanden er nå 942 centimeter, mens myndighetene tidligere har sagt at 930 centimeter er den kritiske grensen. Toppen nås trolig onsdag i denne delen av landet.

Vladimir Putin fotografert i et møte med guvernøren i Basjkortostan tirsdag. Bildet er offentliggjort av statskontrollerte russiske medier. Foto: Gavriil Grigorov / AP / NTB

Mandag tok folk til gatene i byen Orsk – i protest mot at myndighetene ikke hadde gjort nok for dem. De ropte blant annet «Putin, hjelp oss!».

Tirsdag tar Kreml til motmæle:

– Putin jobber med denne saken praktisk talt hele tiden. Han er hele dagen opptatt med disse spørsmålene, sier talsmann Dmitrij Peskov ifølge Kommersant.

– Foreløpig er det ingen planer om reiser til regionen, men vi får se om noen dager, fortsetter Peskov.

Kasakhstan har satt i gang omfattende evakuering av folk fra flomområdene. Bildet er fra Pokrovka i det nordlige Kasakhstan, ikke langt fra grensen til Russland. Foto: EVGENIY LUKYANOV / AFP / NTB

Russisk politi ber tirsdag kveld om at forsøk på plyndring av forlatte hus, blir varslet, skriver det statskontrollerte nyhetsbyrået RIA.

Ural-elven, Europas tredje lengste elv som renner gjennom Russland og Kasakhstan til Kaspihavet, har brutt gjennom demninger flere steder. Det har særlig rammet byen Orsk like sør for Ural-fjellene.

– De vanskeligste dagene ligger fortsatt foran regionene Kurgan og Tjumen. Det er mye vann på vei dit, ifølge Kreml-talsmann Peskov.

– I begynnelsen var det vanskelig med evakuering, fordi mange mennesker nektet å dra, til tross for anmodningene fra våre redningsarbeidere. Senere ble disse menneskene hjulpet under mye mer vanskelige forhold, sier Peskov, som sier at Putin også har snakket med sin kollega i Kasakhstan, Kassym-Jomart Tokajev, om flommen.

Kritikken går både mot lokale og sentrale myndigheter i Russland. Guvernøren i Orenburg-regionen, Denis Pasler, møtte mandag en gruppe av kritikerne, ifølge Kommersant.

De flomrammede er lovet økonomisk hjelp, melder Ural56 – og viser blant annet til engangsutbetaling på 11.500 kroner til dem som har fått hjemmet sitt oversvømmet. Arbeidsgivere får også hjelp til å betale ut lønninger og folk får fritak for kommunale avgifter.

Politiet prøvde først å oppløse demonstrasjonen mandag, skriver det uavhengige russiske mediet Meduza.

Luftfoto av flomrammede bygninger i Orenburg, en by med drøyt en halv million mennesker i Russland. Bildet er offentliggjort av borgermesteren i Orenburg. Foto: Mayor of Orenburg City / Reuters / NTB

På megafon fikk de beskjed om at «lovbruddet måtte stoppes». Folk hadde ikke fått tillatelse til å demonstrere, og politiet hevdet også at det var ulovlig fordi det var erklært unntakstilstand.

Men demonstrantene nektet å spre seg, og det endte til slutt med at en gruppe av dem fikk møter med både borgermesteren i byen og senere guvernøren i regionen, Denis Pasler. Guvernøren ba folk legge folk telefonene og ikke ta opp det som ble sagt i møtet, skriver Kommersant.

Aage Borchgrevink, forfatter bak boken «Krigsherren i Kreml», følger russisk samfunnsliv tett:

– Dette ligner litt på de reaksjonene som kom ved de store skogbrannene i Russland. Den gang kritiserte folk flest hvordan brannvernet fungerte. Folk måtte gjøre jobben selv.

– Hvordan slår dette ut politisk?

– Jeg tror ikke det får så stor politisk betydning. Kritikken er først og fremst rettet mot lokalmyndighetene, og Putin kommer «ridende inn» og kjefter på de lokale sjefene. Det er først og fremst de som får skylden, ikke sjefen i Kreml. Det er en historie som vi har sett gang etter gang i Russland.

Det russiske krisedepartementet forklarer flomkatastrofen med en rekke uheldige faktorer – en våt høst, kald vinter, store mengder snø og plutselig vårvarme som har gitt rask smelting, melder Lenta. Flere enn 10.000 bolighus i Russland er allerede oversvømmet.