Regjeringen har nylig varslet at den vil legge frem en ny abortlov i løpet av året, der det foreslås å utvide abortgrensen i Norge fra uke 12 til uke 18 i svangerskapet.

Dette skaper stor splid i norsk politikk, og splitter regjeringen i to.

Norge har en relativt streng abortgrense sammenlignet med flere vestlige land. I Sverige er grensen 18 uker, i Storbritannia er den 24 uker.

I USA er variasjonen stor mellom delstatene og abortdebatten raser, som følge av at den nasjonale retten til abort ble opphevet i 2022:

Flere stater har totalforbud, andre har satt grensen når fosteret anses som levedyktig (rundt uke 22–24), mens åtte delstater har ingen grense i det hele tatt og tillater abort gjennom hele svangerskapet.

Hadleys historie: Gravid med stefaren som tolvåring

Hva viser erfaringene fra USA?

VG har spurt en av USAs aller fremste eksperter på abort sent i svangerskapet. Dette sier hun:

– Hjerteskjærende

– De fleste aborter i USA skjer i første trimester, dette utgjør rundt 90 prosent. Én prosent skjer ved uke 21 og senere. Det er en veldig liten andel senaborter i USA, sier Katrina Kimport, professor i helse og reproduksjon ved University of California, San Francisco.

Én prosent utgjør rundt 5200 abort årlig, ifølge LA Times.

FORSKER PÅ GRAVIDE: Katrina Kimport, professor i helse og reproduksjon ved University of California, San Francisco. Foto: Privat

Kimport har intervjuet over 70 kvinner som tok abort etter uke 24 i svangerskapet. Kvinnene kommer fra ulike delstater med ulike lover.

– Hva var årsakene til at disse kvinnene ønsket å ta abort så sent?

– Det er hjerteskjærende mange grunner som fører til at et svangerskap går galt, svarer Kimport.

Evas historie: Tok abort rett før totalforbudet

Derfor tar de abort etter uke 24

Hun peker på noen hovedårsaker som går igjen i studien hun har utført:

  • Kvinnen har fått vite at fosteret er alvorlig sykt. – Fosteret utvikler seg gjennom hele svangerskapet. En kvinne fikk vite på ultralyd i uke 20 at det var 70 prosent sjanse for at fosteret var friskt, og håpet derfor på det beste. Men i uke 28 oppdaget legen at fosteret var alvorlig sykt og trolig kunne føle smerte i livmoren, og hun ville ta abort.
  • Kvinnen har fått vite at hun selv er syk. – En annen grunn er at kvinnen selv blir syk, for eksempel hun får en kreftdiagnose i uke 25.
  • Kvinnen visste ikke at hun var gravid. – En jente på 18 år gikk på p-piller og visste ikke at hun var gravid. Hjemstaten nektet henne abort fordi det hadde gått for lenge. Hun forsøkte å ta selvmord. Til slutt fikk hun ta abort i en annen stat i uke 24.
  • Kvinnen har ikke fått tilgang til helsehjelp. – Etter at abortretten på nasjonalt nivå ble opphevet, har mange stater mistet abortklinikker. Barrierene er for store: Å ta abort innebærer mye penger og lange avstander. Og flere får ikke oppsøkt hjelp før senere i svangerskapet.

– Mange sier til meg at de ikke enig med abort etter uke 24, men så gir jeg dem disse eksemplene, og da sier de: «Å ja, men dette er jo noe annet», sier professoren til VG.

– Kritikerne får ikke med seg at dette ekte mennesker som tar ekte avgjørelser under helt spesielle omstendigheter.

USA: Derfor mener de abort er drap

VIL OMVENDE: Abortmotstander Carla står utenfor en abortklinikk i Cincinnati i Ohio – et syn som møtes kvinner som skal ta abort over klinikker i hele USA. Foto: Thomas Nilsson / VG

– De vil få det gjort

Kimport forteller at det finnes kun fire klinikker i hele USA som tilbyr abort etter uke 24.

– Klinikkene har internasjonale pasienter. Kanskje også fra Norge, sier hun.

– Gjør en utvidet abortgrense at flere tar abort?

– Det er ikke lett å vite før det skjer og man kan måle det. Men det vi vet er at abortpasienter ønsker kortest mulig tid mellom tidspunktet de ber om abort og tidspunktet de tar den, svarer Kimport.

– «Hvis du utvider grensen, vil kvinnene tenke mer og bruke lengre tid», hevder noen. Men folk utsetter ikke å ta en abort bare fordi de har god tid, de vil få det gjort.

Lindseys historie: Ble nektet å fjerne dødt foster

KAMPSAK: Abortspørsmålet har de siste to årene blitt en av USAs viktigste politiske saker. Her fra en demonstrasjon i i Austin i Texas i 2021. Foto: Thomas Nilsson / VG

Blir gravide på nytt

– Hvis abortgrensen utvides, vil kvinner som har fått ny informasjon, som ikke visste at de var gravide før uke 15, eller som oppdager fosterskader i andre trimester slippe å gå til en fremmed jury for å prøve saken sin, sier professoren.

– Kan en utvidet abortgrense føre til at det fødes færre barn?

– Når kvinner får en abort de ønsker å ta, viser studier fra USA at det er veldig sannsynlig at de får en baby de ønsker å bære frem i løpet av de neste fem årene. Så aborter gjør ikke at man får færre barn. Det gjør at kvinner får barn når det er riktig for dem.

– Men kan det føre til at fostre med for eksempel Downs syndrom blir abortert?

– Det handler mer om tilgang til ressurser for å oppdra et barn med spesielle behov. Hvis du vil ha et barn med funksjonsnedsettelse i USA, faller hovedansvaret på enkeltindividet. I Norge er det kanskje annerledes, svarer Kimport.

Allies historie: – De kaller meg babymorder

PS! I 2022 ble 77 prosent av graviditetene der kromosomavvik ble påvist, avsluttet i Norge. Det er en økning fra tidligere år, og settes i sammenheng med tilbud om tidlig ultralyd i uke 11 til 14, og NIPT-test.

Tips meg

Ingeborg Huse Amundsen

ingeborg@vg.no

Ingeborg Huse Amundsen er VGs USA-korrespondent med base i New York.
Har du tips om en nyhetssak eller en sterk historie, ta gjerne kontakt.
Instagram: @ingeborghuse
Twitter/X: iHuse
E-post: ingeborg@vg.no

Ingeborg Huse Amundsen