Over tusen demonstranter var samlet på universitetsområdet til UCLA natt til torsdag lokal tid.

Grytidlig om morgenen startet politiet å fjerne gjerder og barrikader rundt pro-palestina-leiren på stedet.

Direktesendte bilder viste at politiet pågrep flere demonstranter. Det ble også vist røyk og man kunne høre høye smell.

CNN skriver at deres reportere har sett politi skyte med gummikuler mot demonstrantene.

Ifølge NTB skal journalister fra flere medier ha sett gummikuler bli avfyrt. Fra før er det kjent at det ble avfyrt sjokkgranater.

CNN skriver også at pågrepne studenter er blitt ført inn i busser på en parkeringsplass litt utenfor universitetsområdet.

Demonstrantene har det siste døgnet fått beskjeder om å forlate området etter at LA-politiet erklærte teltleiren på UCLA som en ulovlig forsamling.

Det betyr at demonstrantene vil bli pågrepet om de ikke forlater området.

Universitetet ber klokken 03 lokal tid om at studentene forlater plassen på campus, hvor den pro-palestinske leiren er satt opp.

Flere fakultetsansatte sier til CNN at de støtter studentenes rettigheter til å demonstrere fredfullt, og at de selv forventer å bli pågrepet på stedet.

Politiet har på seg hjelmer og visir. Flere er også utstyrt med røykgranater. Bilder fra inne i leiren viser at flere av demonstrantene har tatt på seg masker og hjelmer.

Noen demonstranter har laget skjold for å forberede seg:

Foto: Ethan Swope / AP / NTB

Det skjer nøyaktig ett døgn etter at LA-politiet måtte inn på campusområdet for å skille hissige demonstranter og motdemonstranter.

Politiet får kritikk

Politiinnsatsen fra gårsdagen har fått kritikk: LAPD kom til stedet tidlig, men det tok lang tid før de grep inn til tross for at det var flere slåsskamper og skyting med fyrverkeri inn mot området hvor Palestina-demonstrantene befant seg.

All undervisning på UCLA ble avlyst torsdag som følge av opptøyene. Guvernør Gavin Newsom har fordømt både volden og politiets passive innsats.

Tidligere denne uken fikk politiet i Atlanta kritikk for å ha brukt voldelige virkemidler for å løse opp demonstrasjonene. Politiet sa selv at de ble møtt med vold da de grep inn.

UCLA har generelt hatt en mildere tilnærming til protestene enn eksempelvis USC, Columbia og andre universiteter som selv har kalt inn politiet.

I en uttalelse tirsdag, sa UCLAs president Michael V. Drake at universitetet må være så «fleksible som de kan» når det gjelder ytringsfrihet. Samtidig må de handle dersom demonstrasjonene truer studentenes læring og sikkerhet, mener han.

Onsdag kveld lokal tid, torsdag morgen norsk tid, melder CNN at 90 demonstranter er pågrepet på Dartmouth universitet i Hanover.

Kort tid før gårsdagens opptøyer i Los Angeles entret politiet i New York campus på eliteuniversitetet Columbia, hvor demonstranter hadde knust vinduer og tatt seg inn i et administrasjonsbygg.

Demonstrerer i Norge

Studentavisen Universitas skrev onsdag at studenter ved flere norske universiteter også planlegger støtteaksjoner.

Torsdag morgen at det satt opp til sammen 16 telt utenfor Universitetet i Oslo, ifølge NRK.

Flere telt er satt opp utenfor UiO på Blindern torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Studenter ved flere norske universiteter planlegger støtteaksjoner i lys av de pro-palestinske demonstrasjonene ved amerikanske universiteter.

Les også: CNN: 300 personer pågrepet i demonstrasjoner ved Columbia University