Hva har Beyoncé, Coldplay og Metallica til felles?

Musikalsk, kanskje ikke så mye – men de er alle kapable til å dra titusener til sine stadionkonserter.

Og: De har alle gjort dette i Sverige nylig, og samtidig droppet norgesbesøk.

17. mai og to dager til gjør Taylor Swift det samme.

Nå har det nye Høyre/Venstre-byrådet i Oslo kommet opp med en plan de håper vil få de største stjernene tilbake til hovedstaden.

Asfalt og strøm

I juli 2022 spilte de tyske metalgigantene Rammstein for 60.000 på Bjerke travbane.

Ikke helt uten logistikkutfordringer, men ifølge arrangør All Things Live og Bjerkes daglige leder ga arrangementet og avviklingen av det mersmak.

Nå forteller byrådene for kultur, næring og finans at de går inn for å spleise på en oppgradering av travbanen, sammen med selskapet som driver den.

Dette skal sørge for at de største artistene – som nå for det meste har rigg beregnet på stadionkapasitet fra ca. 50.000 tilskuere og oppover – vil finne Oslo attraktiv som spillested på turneene sine.

Planen er som følger:

  • 6000 kvadratmeter vil bli planert og asfaltert i nordenden av indre bane. Dette for at Bjerke skal tåle tunge rigg; på Rammstein-konserten måtte det legges stålplater for at scenen ikke skulle synke.
  • Strømtilførselen skal oppgraderes betydelig, så konsertarrangørene ikke lenger trenger å ta med egne aggregater for å få den ønskede mengden lyd og lys.
  • Bjerke vil flytte planlagte travløp til andre baner dersom de kolliderer med konsertdager.
SVERIGE-AKTUELL: Taylor Swift. Foto: DAVID GRAY / AFP / NTB

Totalbudsjettet for oppgraderingen av Bjerke er estimert til 5,3 millioner kroner.

Målet er å ha området klart til store konserter fra sommeren 2025.

– For oss har det vært viktig å få dette på plass, og kjapt, fordi byen trenger det, sier byråd for finans, Hallstein Bjercke (V).

– Vi skal ikke stå og se på at Taylor Swift drar til Stockholm, og ikke til Oslo. Bare se hva Stockholm får ut av det. Det går ikke.

Sommerkonserter

Byråd for kultur og næring, Anita Leirvik North (H), mener at ringvirkningene av store konsertarrangementer er viktige for byen.

– Får vi store navn, kommer jo folk. Fra resten av landet, men også fra Europa, sier hun.

– Da bor de på hotell, de spiser på restaurant og de handler i butikkene. Det er bra for byen, sier Bjercke.

Byrådet vil inkludere penger til planen i sitt reviderte budsjett, som legges frem i midten av mai og deretter behandles av bystyret.

GÅR FOR BJERKE: Konsertarrangør Peer Osmundsvaag (t.v.), Bjerke-sjef Hilde Apneseth, kultur- og næringsbyråd Anita Leirvik North og finansbyråd Hallstein Bjercke. Foto: Thomas Talseth/VG

Hilde Apneseth, daglig leder i Bjerke Travbane, fremhever at de planlagte utbedringene vil være permanente.

– Det blir jo bare å koble seg på, sier hun.

Derfor tror Apneseth at det også vil være mulig å arrangere store konserter i noe mindre skala, for eksempel med 30.000 betalende, og gjøre god butikk av disse også.

– Vi håper jo at at det blir konserter flere ganger i løpet av året.

VAR I SVERIGE: Metallica på Ullevi stadion i Gøteborg juni 2023. De hoppet over Oslo da, men i sommer spiller de på Tons Of Rock-festivalen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Særlig i perioden midten av juni til midten av august vil Bjerke stå til disposisjon for konserter, forteller Apneseth. Da er det ikke travløp.

Samtidig er det ikke nødvendigvis slik at de store artistene har anledning til å besøke Norge akkurat i skoleferien.

FOLKSOMT: Publikum på vei til Rammstein-konserten på Bjerke juli 2022. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Konsertarrangør Peer Osmundsvaag i All Things Live mener at perioden fra mai til september er måneder det kan være aktuelt med store show på Bjerke.

– Vi er fleksible på datoer, påpeker Apneseth.

– Hvis det er et planlagt travløp her, og All Things Live kommer med Taylor Swift, skal nok vi rydde banen.

VAR I SVERIGE: Coldplay på Ullevi juli 2023. Foto: Adam Ihse/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Oslo kommune har i senere tid sett på nedlagte Huken pukkverk i Lillomarka på Grorud som et mulig storkonsertsted.

På tampen av fjoråret kom det imidlertid en utredning hvor området ble vurdert som ikke godt nok egnet, særlig med tanke på å få fraktet publikum raskt nok hjem etter showslutt.

Kulturbyråd Leirvik North mener at Bjerke-løsningen er mye bedre – en oppjustering av eksisterende område i stedet for å starte fra bunnen av.

HAR HALL: Stockholms Friends Arena huser jevnlig store artister. Her er en Beyoncé-fan avbildet utenfor, da superstjernen spilte der i oktober 2023. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / NTB

Hun og byrådskollega Bjercke viser til dårlige kår for nye store bygg i hovedstaden, på spørsmål om ikke Oslo burde få seg en innendørs flerbrukshall – à la Friends Arena i Stockholm, der Swift skal spille for nesten 60.000 per kveld.

De sier seg derimot godt fornøyde med en løsning hvor prislappen blir en håndfull millioner.

– Dette er jo relativt lite penger for kommunen, sier Leirvik North.

– Spesielt i forhold til Huken, som både ville vært en enorm investering for kommunen og en nedbygging av det naturområdet.

Peer Osmundsvaag i All Things Live mener at Bjerke-planene nå er et stort steg i riktig retning for hans side av bransjen.

– Med dette vil man unngå mange engangskostnader. Så man kan senke terskelen. Det er flere norske band som kan selge 20.000 billetter her. Hvis man får til dette kan man kanskje få til mellom seks og ti konserter i løpet av en sesong.

Sjefspromotør Martin Nielsen i Live Nation, Norges og verdens største konsertarrangør, er også positiv.

– Det er en superbra start, sier han, men mener at det er en god del detaljer som må på plass.

– Fortsatt er det en travbane, så det skal litt til å gjøre den så attraktiv at opplevelsen blir optimal både for artister og publikum.