Etter finaleseriens første borteseier leder Storhamar 3-1 i best av sju kamper og har tre forsøk på å ta den fjerde og avgjørende seieren.

– Dette er veldig deilig. Jeg har trodd hele tiden at det er lurt å vinne en kamp på Jordal for å komme litt ovenpå. Nå har vi gjort det, så får vi ta resten etter hvert, sa Storhamar-trener Petter Thoresen til TV 2.

– Vi gjorde det på en veldig fin måte. Vi var litt slurvete i 1. periode, men etter det spilte vi solid og klokt.

Flesteparten av de 5420 tilskuerne gikk skuffet hjem.

– Det er tungt, det er ikke noe å legge skjul på. Vi kom ikke helt opp på nivået vi ønsket i dag, sa Thomas Olsen til TV 2.

Storhamar fikk en pangstart på kampen da Martin Rønnild scoret etter bare 33 sekunder, men det var Vålerenga som kunne gå til den første pausen med ledelse.

Først ble Oskar Ekelund på vakkert vis spilt fram av backmakker Stian Solberg, og fra kloss hold satte han inn 1-1 etter 14.15.

– Den assisten gir jeg ti av ti poeng, sa Solberg til TV 2 i pausen.

Da sto det 2-1, etter at Tommy Olsen omsatte et overtallsspill i scoring fem sekunder før periodeslutt. Han knallet pucken i mål via tverrliggeren mens Peter Quenneville satt utvist for holding.

Lyktes med frekkis

Storhamar innledet også midtperioden sterkt, og det var spilt bare 1.05 minutt da superveteranen Patrick Thoresen utlignet. Han fikk pucken bak Vålerenga-målet og lyktes med en frekkis da han fra død vinkel scoret via Vålerenga-keeper Tobias Breivold.

Gjestene løsnet de fem første skuddene på mål i perioden og sikret seg et kraftig overtak på skuddstatistikken, men laget måtte grave dypt for å ri av spill tre mot fem da Andreas Martinsen og Jacob Berglund vel midtveis i perioden pådro seg tominuttere med et halvminutts mellomrom.

40-årige Patrick Thoresen gjorde en kjempejobb i undertallet og holdt også på å score på en kontring mens motstanderen hadde to spillere flere.

– Det var rått. Jeg ville at han skulle bytte i tre mot fem, men skjønte at dette ville han ordne opp i, sa Petter Thoresen om sønnen.

Kjempejobb

I periodens siste minutt lyktes Storhamar med en kontring da Solberg mistet pucken i farlig posisjon. Quenneville satte inn 3-2-målet på pasning fra Eirik Salsten.

Storhamar kneblet Vålerenga i den siste perioden, og hjemmelaget hadde bare tre skudd på mål i den perioden.

Vålerenga tok ut keeper Breivold og spilte seks mot fem mot slutten, men kom ikke til noen sjanser før en blokkering av Rønnild gjorde at Storhamar erobret pucken slik at Martinsen kunne fastsette resultatet i tomt bur.

– Det er moro at vi vant, men det satt veldig langt inne. Vålerenga er livsfarlige på overganger, og jeg er lettet nå, sa Patrick Thoresen til TV 2.