Nyheter - Nordland:

  • I dag kl. 18.20

    Disse fikk talentstipend fra Sparebank1 i Nordland

    I dag ble det klart hvem som fikk Samfunnsløftets talentstipend. Stipendet går til unge talenter mellom 18 og 34 år innenfor idrett, kunst og kultur og «pådriver». Noen av stipendene er på 150.000 kroner, mens resten er på 50.000 kroner. Fra Nordland fikk disse 13 stipender: - Kristina Starheim (34), triatlon, Kabelvåg - Adriane Steinsvik (18), alpin, Narvik - Jakob Andreas Svaleng Jakobsen (19), sykkel, Bodø - Josefine Breivik (22), taekwondo, Hadsel - Kasper Kalkenberg (18), skiskyting, Mo i Rana - Ellinor Staurbakk (27), dans, Engeløya/Steigen - Elise Nohr Nystad (29), visuell kunst/scenekunst, Bodø - Michal Sykora (33), lydtekniker/lydkunstner, Ramberg/Praha - Anetta Oleksandra Anisimova (26), dans/fysisk skuespiller, Andenes/Ukraina - Sigrid Vigdisdatter Berg (30), klimarådgiver, Bodø - Frida Vonstad (32), gründer, Mo i Rana - Hermann Schips (25), gründer, Volda/Gildeskål - Jakob Brattli Sørensen (24), gründer, Bodø

  • I dag kl. 18.04

    «Sulis 1907» inn på Netflix-topplister

    Filmen som ble vist på norske kinosaler høsten 2023, gjør nå suksess på strømmetjenesten Netflix. Det skriver Avisa Nordland. Den befinner seg på andreplass på Netflix sin topp-ti-liste i Norge. Ifølge filmprodusent i Storyline Nor, Tom Vidar Karlsen, har filmen tilbrakt tre dager som nummer én. – Det er veldig moro at den blir så godt tatt imot i Norden. Siden den ikke gikk så bra på kino i Sverige, som få norske filmer gjør, er det fint at veldig mange ser den digitalt, sier Karlsen. Ifølge han er filmen også inne på topplister i andre nordiske land.

  • I dag kl. 15.06

    Helgelandssykehuset: Ber om avklaring på struktur

    Styret i Helgelandssykehuset har i dag enstemmig vedtatt å sende sitt høringssvar om psykiatri og rehabilitering til Helse Nord. Styret fraråder de å bygge ned døgntilbudet i Mosjøen (bildet): «Selv om intensjonen ser ut til å være å styrke fagmiljøet i Mo i Rana og sånn sett bidra til økt rekrutteringsevne, har vi erfaring med at det tar lang tid å bygge opp et robust fagmiljø. Helgelandssykehuset kan ikke støtte forslaget om å redusere antall senger i vårt foretak.» I vedtaket ber de også om ei snarlig avklaring for struktur for Helgelandssykehuset: – Vårt høringssvar på leses i lys av dette. NRK fortalte tidligere i dag at et samla fagmiljø på Helgeland advarer mot å flytte åtte senger i psykiatrien fra Mosjøen til Mo i Rana. Det er i Helse Nords plan for bærekraft som nå er ute på høring. Høringsfristen er i dag.

  • I dag kl. 14.27

    Regjeringen skal utrede kystruten

    Regjeringen skal utrede kystruten. Det skriver samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i ei pressemelding. Staten kjøper nå sjøtransporttjenester mellom Bergen og Kirkenes, med daglige anløp i 34 havner hele året. Hensikten er å sikre et tilfredsstillende transporttilbud for passasjerer som reiser lokalt eller regionalt fra havn til havn, og godstransport mellom Tromsø og Kirkenes. Dagens avtaler gjelder for perioden 2021–2030. Regjeringen vil nå utrede hvordan kystrutetjenesten skal være etter 2030, og vil blant annet se på behov og miljøkrav.

  • I dag kl. 14.06

    Tildelt milliardkontrakt på Nye Bodø lufthavn

    Avinor har tildelt kontrakten for å bygge passasjerterminal og enkelte andre driftsbygg på Nye Bodø lufthavn, til Hent AS. Det skriver Avinor i en melding. Dette er den siste store kontrakten som tildeles i dette prosjektet, og har en ramme på 2,4 milliarder kroner. Den nye lufthavnen skal etter planen stå ferdig og åpne for kommersiell trafikk i løpet av 2029/2030. Kostnadsrammen er på 7,2 milliarder kroner (2022-kroner), hvor Avinor bidrar med 2,6 milliarder mens resten finansieres av staten og et lokalt bidrag fra Bodø kommune og Nordland fylkeskommune.

  • I dag kl. 13.33

    Regjeringen vil vurdere egne turistpriser på fly i distriktene

    Regjeringen varsler en utredning av anbudene for kortbanenettet for fly. De vurderer blant annet ulike priser for turister og fastboende. – Vi ønsker å se nærmere på hvordan vi kan sørge for at den store innsatsen fra staten kommer innbyggerne til gode på en enda bedre måte enn i dag, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) til NTB. Regjeringen har nå lagt opp til å bruke nesten 2,4 milliarder kroner årlig på å opprettholde flyrutene i distriktene, de såkalte FOT-rutene. Bevilgningen ble doblet i år, og maksprisene ble halvert. Det er Widerøe som har anbudet på nesten alle de statlig subsidierte rutene. Selskapet har merket økt trøkk fra ferie- og fritidsreisende etter at prisene ble halvert. – I dag bidrar vi ikke bare tungt til de som bor i regionen, men også til reiseliv og turistene. Det kan hende det er riktig, men det er sånne ting vi må vurdere. Er det vi driver med treffsikkert nok? Regjeringen er allerede i dialog med Widerøe om hvordan det har gått etter priskuttet, men det er foreløpig ikke aktuelt å ta umiddelbare grep.

  • I dag kl. 13.27

    Utvidet farevarsel for skogbrann i nord

    Meteorologene har utvidet farevarselet for gress- og lyngbrannfare i Nord-Norge. Det er et stort område fra de sørlige delene av Nordland opp til den sørligste delen av Troms som omfattes av farevarselet. Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt, opplyser meteorologene. Det er ikke meldt nedbør med det første, og varselet gjelder foreløpig fram til lørdag kveld. På Østlandet er det også gult farevarsel, og dette varselet strekker seg per nå fram til søndag formiddag. NTB

  • I dag kl. 13.18

    Nord-Norge: Snittpris for strøm på 90,5 øre per kWh fredag

    I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 90,5 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 1,092 kroner. Fredagens snittpris per kWh er 2,3 øre lavere enn torsdag og 36,9 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no. Maksprisen fredag på 1,092 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 3,6 øre høyere enn torsdag og 33,1 øre høyere enn samme dag året før. Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 1,26 kroner. 90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,092 kroner, dekkes 32,5 øre. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften. Minsteprisen blir på 76,6 øre per kWh mellom klokken 14 og 15 og er den laveste i landet. (NTB)

  • I dag kl. 13.15

    Ett steg nærmere datasenter i Narvik kommune

    Kommunestyret i Narvik har vedtatt å regulere et område i næheten av Bjerkvik til industriformål. Det lokale kraftselskapet Nordkraft har også en trafo i nærheten av tomten på Kvandal. Kraftselskapet mener at tomten passer primært for datasenteraktører. Det skriver selskapet i en pressemelding. – Det er en milepæl i vårt arbeid for å legge til rette for etableringer som igjen kan gi verdiskaping og arbeidsplasser i regionen, sier prosjektleder Jon Ingebrigtsen i Nordkraft. Tomta i Bjerkvik har tidligere vært presentert for aktører, men i likhet med andre tomter som det jobbes med, er en regulering for industriformål nødvendig for å inngå avtaler om etablering. Kvandal er den tomta Nordkraft har jobbet mest med for å klargjøre for interessenter, etter at denne satsingen startet i 2018.

  • I dag kl. 12.46

    – Imponerende og rørende

    Forretningsmann Trond Mohns gave til Universitetssykehuset Nord-Norge mottas med stor glede. – Det er både imponerende og rørende at noen gir slike type gaver. Det sa styreleder Renate Larsen, da styret i Helse Nord torsdag behandlet saken om gaven fra Mohn. Gaven er en ny CT-skanner, til en verdi av 95 millioner kroner. Styret i Helse Nord måtte godkjennes gaven, da verdier er på over 50 millioner kroner. F.v. Renate Larsen og administrerende direktør Marit Lind.

  • I dag kl. 12.45

    Kryssingsspor på Søsterbekk vil koste en halv milliard kroner

    To dramatiske togavsporinger gjorde at Norges mest trafikkerte jernbane var ute av drift i flere uker i år. I Nasjonal tranportplan 2025-2036 kom det fram at regjeringen foreslår å bygge nye kryssingsspor ved Søsterbekk, Katterat og Horisontalen, samt øke aksellasten fra 31 til 32,5 tonn. Disse tiltakene mener regjeringens vil øke kapasiteten på Ofotbanen, slik at forholdene legges enda bedre til rette for malmtransporten og persontrafikken. Men i samme plan lå det ingen konkrete midler inne til å de tre anbefalte krysningssporene på Ofotbanen. Det forklarer samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) slik: –Tiltakene er ikke er samlet i en egen effektpakke og må finansieres med midler fra potten til mindre investeringer for hvert enkelt tiltak I KVU Nord-Norgebanen estimeres investeringskostnaden for de tre kryssingssporene og ny overbygning for å øke aksellasten til å være om lag to milliarder kroner. Stortingsrepresentant Mona Fagerås (SV) har stilt spørsmål på Stortinget om hva det vil koste å etablere ett krysningsspor på Søsterbekk på Ofotbanen. – Søsterbekk kryssingsspor er på et relativt tidlig planleggingsstadium beregnet å koste om lag 550 millioner 2024-kroner. Anslaget er usikkert, lyder svaret fra ministeren.

  • I dag kl. 11.18

    Bil stjålet fra verksted

    En bil er stjålet fra et verksted i Svolvær i natt. Bilen er nå funnet igjen i Lødingen. – Politiet har vært på stedet, gjort undersøkelser og etterforsker hendelsen videre. Bilen er overtatt av eier, melder politiet i Nordland.

  • I dag kl. 10.58

    Enorm mangel på helsepersonell – Helse Nord vedtok handlingsplan

    Styret i Helse Nord har enstemmig vedtatt handlingsplanen for personell, utdanning og personell for 2024 til 2026. Planen går blant annet ut på å bruke målrettede økonomiske insentiver for å beholde og rekruttere nye ansatte. – Dette vil gagne både Helse Nord og universitetene, sa styremedlem Jan-Oddvar Sørnes under behandlingen av saken. I neste styremøte vil sak med forslag til disponering av de 200 millionene som er gitt til rekruttering og stabilisering for å ta ned innleie behandles. – Vi sørger for at dette henger i hop. Slik saken ligger nå, og den ikke er ferdig, så tenker vi å dele ut pengene til foretakene. De skal lage noen konkrete planer for tilføring av kvalifisert personell, sikre rett bruk av bemanning og beholde bemanning, sa administrerende direktør Marit Lind. I 2023 brukte Helse Nord over en halv milliard kroner på innleie, viser tall fra Sykepleien.

  • I dag kl. 10.28

    Nå selges gamle Narvik sykehus - sjekk prisen

    I slutten av november flytter Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) Narvik inn i et splitter nytt sykehusbygg. Det betyr at det gamle sykehusbygget nå legges ut for salg. – Dette er en stor og spennende eiendom, som ligger høyt og fritt like ved Narvik sentrum. Det er sjelden man får en mulighet til å sette avtrykk i en by i så stor grad som man får her, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg. Tomten på ca. 42.000 kvm eies i dag av Statsbygg mens bygningsmassen på ca. 20.000 kvm eies av UNN. Eiendommen selges til markedspris med en vurdert verdi på opptil 80 millioner kroner. I perioden frem til nye UNN Narvik er fullt operativt vil UNN leie tilbake hele eiendommen med en årlig leie på 7,5 millioner kr. Med en tilbakeleieavtale sikrer man at verken ansatte eller pasienter berøres av salgsprosessen. Det gamle sykehuset i Narvik er oppført i flere etapper i perioden 1938-1998. I tillegg til flere frittstående bygninger, inkluderer eiendommen også ca. 175 parkeringsplasser. Etter planen vil budgivningen starte i juni 2024.

  • I dag kl. 7.51

    Marcus og Martinus om Israel i Eurovision: – Ikke vi som bestemmer det

    Norges «bonushåp» i Eurovision, Marcus og Martinus, synes det som skjer i Gaza er trist. Men duoen har ikke lyst å blande seg i debatten om Israels deltakelse. – Vi er med i Eurovision, og så er det andre som bestemmer hvem som skal være med. Vi har ingenting med det å gjøre, sier Martinus Gunnarsen (22) til NTB. Sammen med tvillingbroren Marcus skal han representere Sverige i Eurovision-finalen i Malmö i mai. NTB møtte den norske duoen i Oslo tidligere denne uken. Både i Norge, Sverige og andre land har det vært demonstrasjoner mot Israels deltakelse på grunn av krigføringen i Gaza, men Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) har gjort det klart at Israel må få delta. – De får bestemme det de tror er lurest, så får vi lov å være artister som skal synge, sier Martinus. På spørsmål om hva den duoen synes om det som skjer i Gaza, svarer Marcus at «det er jo ikke bra». – Ingen har lyst på krig rundt omkring i verden, uansett hva det er. Det er jo selvfølgelig trist. Man har jo lyst på at det skal være en fredelig verden, sier han. Gruppa ønsker imidlertid ikke å blande seg inn i den politiske debatten, og sier de har vært travle med å forberede sin egen deltakelse. – Det er egentlig ikke noe vi har tenkt på akkurat når det kommer til Eurovision. Også Norges bidrag i Eurovision-finalen, bandet Gåte, har sagt at de mener det er riktigst å delta. Det er ventet store demonstrasjoner i Malmö under arrangementet, og svensk politi har planlagt et voldsomt sikkerhetsopplegg.

  • I dag kl. 7.43

    Rekordlavt nivå i magasinene

    Aldri før har det vært så lite vann i nordnorske magasiner, ifølge Europower. Kraftanalytiker Olav Botnen sier til nettavisen at årsaken er den tørre og kalde vinteren i nord. Dette er fordi det har vært lite snø og lite tilsig, opplyser han. Den forrige bunnrekorden ble satt i 2018.

  • I dag kl. 7.01

    Advarer mot å flytte sengeplasser til Mo i Rana

    Et samla fagmiljø på Helgeland advarer mot å flytte åtte senger i psykiatrien fra Mosjøen til Mo i Rana. Det er i Helse Nords plan for bærekraft at det foreslås å samle døgnpsykiatrien for voksne. Nina Mørkved, som er foretakstillitsvalgt for psykologene, sier de er redde for at det gode fagmiljøet i Mosjøen vil bli kraftig svekka. – Fem senger på Helgeland forsvinner, og det er stikk i strid med sentrale politiske føringer, bl.a. opptrappingsplan om psykisk helse, som sier at man skal satse på styrka døgnbehandling. I dag vil trolig også styret i Helgelandssykehuset på sitt møte fraråde flytting fra Mosjøen til Mo i Rana. I innstillinga til vedtak i saka heter det: «Selv om intensjonen ser ut til å være å styrke fagmiljøet i Mo i Rana og sånn sett bidra til økt rekrutteringsevne, har vi erfaring med at det tar lang tid å bygge opp et robust fagmiljø. Helgelandssykehuset kan ikke støtte forslaget om å redusere antall senger i vårt foretak. Dette mener vi er i strid med nasjonale føringer (...)»

  • I dag kl. 6.54

    Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede. Det viser en fersk rapport fra Europa-toppen. I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022. – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun til NTB. – Det er ikke bare å få penger inn og tro at alt ordner seg automatisk, legger den tidligere forsvarsveteranen til. De siste årene har det vært en formidabel økning. Bare siden 2016 har den samlede inntjeningen på spillersalg i norsk fotball økt med 731 millioner kroner. – Det har i lang tid blitt jobbet svært godt i klubbene, og det er ordentlig struktur på det arbeidet som gjøres i akademiene. I tillegg har Molde og Bodø/Glimt gjort det godt ute i Europa, som også er det beste utstillingsvinduet. Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard viser i tillegg at det er mulig å bli god om du kommer fra Norge, smiler Hoftun. I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. Rapporten viser at de tre klubbene sammen med Vålerenga og Stabæk har tjent 1,6 milliarder kroner på spillersalg siden 2016.

  • I dag kl. 5.43

    Tatt med rus i Rana

    Up gjennomførte i natt ruskontroll på Mjølan i Rana. 54 bilførere kontrollert, hvorav en er mistenkt for ruspåvirket kjøring. Etterforsking startet.

  • Onsdag 24. april kl. 21.54

    ATV-ulykke i Hadsel

    Nødetater rykker ut til en ulykke med ATV i Melbu i Hadsel. En person skal være involvert, men er ifølge politiet våken og bevisst.

  • Onsdag 24. april kl. 21.53

    Får Eliteseriemotstand i tredje runde

    Bodø/Glimt møter Lillestrøm hjemme på Aspmyra i neste runde av cupen. Det bekrefter de selv på sine nettsider. Glimt slo ut Junkeren ved å vinne 2-0 i Nordlandshallen, onsdag. Lillestrøm så først ut til å slå Strømmen komfortabelt, men et sent hattrick fra Strømmen førte til spenning, og 5-4-seier for Lillestrøm til slutt. Bodø/Glimt og Lillestrøm møtte hverandre i semifinalen i cupen for sesongen 2022. Da gikk Lillestrøm seirende ut og tapte til slutt for Brann på Ullevaal.

  • Onsdag 24. april kl. 21.01

    Rykket ut til utforkjøring – mistanke om promille

    Politiet har rykket ut til en utforkjøring i Narvik onsdag kveld. – Bil i grøfta. Ingen personskader, skriver de på X. Det er mistanke om promillekjøring og førtekortet er beslaglagt, skriver politiet videre.

  • Onsdag 24. april kl. 19.53

    Glimt slet seg videre i NM – vant 2-0 mot Junkeren

    Junkeren har tidligere vært en tøff nøtt for Bodø/Glimt å knekke i cupen. Også denne gangen ble det jevnt mot naboen fra Rønvika. Ulrik Saltnes sendte bortelaget i føringen med et kontant skudd 24 minutter inn i kampen. De blåhvite hadde flere muligheter til å finne veien til nettmaskene, men avslutningene var ikke gode nok. Det sto lenge 0-1 i Nordlandshallen, men fire minutter før slutt økte Sondre Sørli ledelsen for Glimt, som dermed tok seg videre til 3. runde i cupen.

  • Onsdag 24. april kl. 19.20

    Kollisjon i Bodø – én person til legevakt

    Politiet melder om en kollisjon mellom to biler på Bratten i Bodø. En person er sendt til legevakt for sjekk, skriver de på X. Det er ingen trafike utfordringer som følge av ulykken. Politiet mistenker at ulykken skyldes brudd på vikeplikten.

  • Onsdag 24. april kl. 17.28

    Bursdagsbarn blir tidenes yngste for Glimt

    I dagens lagoppstilling for Glimt i cupkampen mot Junkeren finner man tidenes yngste starter for Bodø/Glimt, skriver Avisa Nordland. Unggutten Eryk Lukaszka kommer til å danne en trio på midtbanen sammen med Patrick Berg og Ulrik Saltnes. Midtbanespilleren har faktisk bursdag i dag, og blir 16 år. NRK gratulerer! Her kan du høre oppdateringer fra kampen på radio, og her kan du følge oppdatering av kampens hendelser på nett. Kjetil Haug – Fredrik Sjøvold, Odin Bjørtuft, Villads Nielsen, Adam Sørensen – Ulrik Saltnes, Patrick Berg, Eryk Lukaszka – Sondre Sørli, Oscar Kapskarmo, Lucas Kubr. På benken sitter: Magnus Brøndbo, Magnus Antonsen, Jostein Gundersen, Teo Ingelæ, Albert Grønbæk, Nino Zugelj, Cassander Dreyer, Jens Petter Hauge og Sondre Urås.

  • Onsdag 24. april kl. 15.53

    Fylkesrådslederen: – Naturlig at vi sier opp avtalen med Leningrad

    Nordland fylkeskommune og Leningrad fylke i Russland har vært vennskapsfylker siden 1990-tallet. Nå mener fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik (Sp) at det er på tide at vennskapet brytes. – Jeg syns det er naturlig at vi sier opp avtalen nå, sier han til Avisa Nordland. Han påpeker at de ikke har hatt kontakt med Leningrad siden Russland startet angrepskrigen mot Ukraina for over to år siden. Russlands nest største by St. Petersburg ligger i Leningrad fylke. Tirsdag kveld ble det også kjent at et flertall i Bodø bystyre vil si opp kommunens avtale med vennskapsbyen Vyborg.

  • Onsdag 24. april kl. 13.29

    Nord-Norge: Snittprisen på strøm øker torsdag

    I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 92,9 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 1,055 kroner. Torsdagens snittpris per kWh er 12,6 øre lavere enn onsdag og 53,1 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no. Maksprisen torsdag på 1,055 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 48,2 øre lavere enn onsdag og 60,9 øre høyere enn samme dag året før. Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 1,22 kroner. 90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,055 kroner, dekkes 29,3 øre. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften. Minsteprisen blir på 78,3 øre per kWh mellom klokken 14 og 15 og er den laveste i landet. (NTB)

  • Onsdag 24. april kl. 13.15

    Litt varmere i nord neste uke

    Temperaturene skal stige noe i nord neste uke, melder meteorologene. Noen steder kan temperaturene nå opp i 10-11 grader. Når vinteren har sluppet taket, snøen har smeltet og gammelt gress titter fram, blir det gjerne fare for brann i skog, gress og lyng. Meteorologene har for tiden ute et gult farevarsel som advarer folk om at vegetasjonen kan lett antennes. Farevarselet ble sendt ut mandag denne uka. – Det er ikke ventet mye nedbør i Nordland. Lenger nord i indre strøk vil det være større sannsynlighet for nedbør, sier statsmeteorolog Marit Berger til NTB.

  • Onsdag 24. april kl. 11.04

    Avviser lakseskatt-søksmål mot staten

    Lakseoppdrettsgiganten Mowi og milliardær John Fredriksen saksøkte i fjor staten. Dei meiner at lakseskatten er eit brot på Grunnlova og EØS-reglane. No har Hordaland tingrett avvist søksmålet. Staten meiner Mowi må vente til dei har eit konkret skattevedtak å klage på, og at det ikkje er grunnlag for å gå til søksmål mot eit vedtak frå Stortinget. Det er Hordaland tingrett samd i. – Tingretten har, etter staten sitt syn, kome til eit riktig resultat. Dersom denne avgjerda blir ståande, betyr det at saka stoppar opp i rettssystemet i denne omgang, seier Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted. Begge partar har no ein månad til å vurdere om ein vil anke avgjerda til lagmannsretten. – Vi har nettopp motteke retten si avgjerd og må setje oss grundig inn i innhaldet før vi kan kommentere, skriv kommunikasjonsdirektør i Mowi, Ola Hjetland, i ein SMS.

  • Onsdag 24. april kl. 10.33

    Forsvarstopp vil ha Nato-luftsenter i Norge

    Forsvarsalliansen Nato vil etablere et luftsenter for å overvåke luftrommet i nordområdene. Det er et såkalt «Combined Air Operations Centre (CAOC)» som skal etableres for å støtte Natos kommandosenter i Norfolk, USA. Sjef for Luftforsvaret, Rolf Folland, mener det er naturlig at senteret kan blir liggende i Norge på grunn av geografi. – Vi har den posisjonen når det gjelder å bringe Sverige og Finland inn i Nato-land og prosesser på kommando og kontrollsiden. Så det er ikke så veldig overraskende at vi blir pekt på, sier han til Forsvarets Forum. I tillegg har Norge et nasjonalt luftoperasjonssenter, etter at man slo sammen flere separate enheter. Dette er plassert på flere steder i Norge; i Sørreisa, på Reitan og på Rygge. – Nå blir vår nasjonale JAOC, forhåpentligvis, stammen i en større Nato-luftkommando på Nordflanken og integrert med luftoperasjonssentre i Sverige, Finland og Danmark. Det gjør at vi får seighet og robusthet. Løsningen er veldig bra, og det tror jeg også Nato ser, sier Folland til Forsvarets Forum. Beslutningen for hvor luftsenteret skal plasseres blir sannsynligvis tatt før sommeren, opplyser Folland.

  • Onsdag 24. april kl. 8.39

    Vedtok omfattende kuttplan i Nordlandssykehuset: – Vi er nødt til å gjøre dette

    Styret i Nordlandssykehuset vedtok tirsdag nok en omfattende kuttplan. Det skjer etter at Helse Nord har gitt tydelig signal om at styrebehandle et revidert budsjett med «realistiske planer for å bringe økonomien i tråd med økonomiske resultatkrav» innen utgangen av året. Fra før har Nordlandssykehuset vedtatt «tiltakspakke 1», som skal spare sykehuset for 131,4 millioner kroner i året. Men det var ikke nok. Nå er også «tiltakspakke 2» vedtatt av styret. – Vi er nødt til å komme i en bedre posisjon. Vi er nødt til å gjøre dette, sa administrerende direktør Siri Tau Ursin ifølge Avisa Nordland. Denne skal spare sykehuset for rundt 200 millioner kroner. Det skal gjøres ved å redusere antall månedsverk med minst 160, noe som skal spare rundt 106 millioner kroner. I tillegg skal man blant annet spare rundt 22 millioner kroner på reduserte fristbrudd, 14 millioner kroner på redusert innleie, 3 millioner kroner på pasientreiser og 46,5 millioner kroner på «andre kostnader». De røde tallene i Nordlandssykehuset har preget de tre første månedene av 2024. I utgangen av mars hadde helseforetaket et underskudd på 62,5 millioner kroner så langt i år.

  • Onsdag 24. april kl. 7.05

    117 nye millioner til idrettsanlegg i Nordland

    Nå fordeler regjeringen nesten to milliarder kroner fra spillemidlene til idrettsanlegg. Av den summen går 117 millioner kroner til idrettsanlegg i Nordland. Det er en økning på litt over 11,6 millioner kroner. – Vi jobber for å gi idretten og frivilligheten gode vilkår. Mer penger til anlegg som fordeles ut fra lokale behov er veldig bra. Dette vil reduserer ventetiden for å få på plass viktige idrettsanlegg i Nordland, sier Siv Mossleth (Sp). Hvordan de 117 millionene fordeles bestemmes i månedsskiftet mellom mai og juni i et samarbeid mellom Nordland idrettskrets og Nordland fylkeskommune. – At alle barn og unge har mulighet til å delta på fritidsaktiviteter, er en hovedprioritet for oss. Et av idrettens tydeligste innspill for å nå målet om økt deltakelse blant barn og unge, er å bygge flere og bedre idrettsanlegg. Derfor er det svært gledelig at Nordland fylke nå får i overkant av 11 millioner mer enn i fjor, sier Mona Nilsen (Ap).

  • Tirsdag 23. april kl. 20.21

    Vil si opp vennskapsavtale med russisk by

    Etter at Russland i februar 2022 gikk til angrep på Ukraina, vedtok politikerne i Bodø å fryse sin sin vennskapsavtale med den russiske byen Vyborg. Nå vil ett flertall av politikerne i Bodø at de skal si opp avtalen med den russiske byen. Det skriver Avisa Nordland. – Vi tok nok ikke fullt inn over oss hvordan bystyrets vedtak i 2022 kunne brukes, så derfor tar vi nå ansvar og vil si opp avtalen, sier varaordføreren som har følge med ordfører Odd Emil Ingebrigtsen (H) og Frps gruppeleder Ingunn Pauline Skogmo-Nordvang til avisa.

  • Tirsdag 23. april kl. 18.59

    Politiet: Mannen som omkom i Pluragrotta døde trolig av drukning

    Den foreløpige obduksjonsrapporten fra dødsulykken i Pluragrotta er klar. Den underbygger ikke teorien om at dødsulykken skyldes et illebefinnende, men antar at mannen døde av drukning. Det skriver Rana blad. Det var den amerikanske statsborgeren Jared Hires (33) som omkom i ulykken. – Den alene har ikke gitt oss et klart svar på hva som har forårsaket ulykken. Men det mest sentrale å hente ut fra den, er at dødsårsaken antas å være drukning, sier Joachim Nymann, politiadvokat ved Mo i Rana politistasjon til avisen. Til avisa sier Nymann at det ikke er noen funn som underbygger at drukningsulykken skyldes rent medisinske forhold, altså at han skal ha fått et illebefinnende som følge av sykdom eller lignende. Nymann understreker at de ikke har satt to streker under svaret ennå.

  • Tirsdag 23. april kl. 18.59

    Foreløpig obduksjonsrapport etter dødsulykke i Pluragrotta

    Foreløpig obduksjonsrapport fra dødsulykken i Pluragrotta underbygger ikke teorien om at dødsulykken skyldes et illebefinnende. Den foreløpige obduksjonsrapporten og antar at dødsårsaken er drukning. Det skriver Rana blad. – Den alene har ikke gitt oss et klart svar på hva som har forårsaket ulykken. Men det mest sentrale å hente ut fra den, er at dødsårsaken antas å være drukning, sier Joachim Nymann, politiadvokat ved Mo i Rana politistasjon til Rana Blad. Til avisa sier Nymann at det ikke er noen funn som underbygger at drukningsulykken skyldes rent medisinske forhold, altså at han skal ha fått et illebefinnende som følge av sykdom eller lignende. Nymann understreker også til avisa at de ikke har satt to streker under svaret ennå.

  • Tirsdag 23. april kl. 18.39

    Politiet oppretter saker på flere branner

    Politiet oppretter sak på en nedbrent garasje i Meløy, en bråtebrann i Steigen og en brann i en garasje på Vestvågøy. Det melder politiet i Nordland på X.

  • Tirsdag 23. april kl. 18.39

    Politiet oppretter saker på to branner

    Politiet oppretter sak på en bråtebrann i Steigen og en brann i en garasje på Vestvågøy. Det melder politiet i Nordland på X. Tidligere i dag opprettet politiet sak på en nedbrent garasje i Meløy.

  • Tirsdag 23. april kl. 16.12

    Trafikkuhell ved Leknes lufthavn

    To biler har kollidert ved Leknes Lufthavn i Vestvågøy. – En bil har kjørt inni bilen foran. Ikke meldt om personskader. Kun materielle skader, skriver politiet på X i 15.30-tiden. Vegtrafikksentralen opplyser at E10 Langåsen er åpnet igjen etter og ha vært stengt på grunn av trafikkuhellet. Politiet har gjort avhør av de involverte på stedet.

  • Tirsdag 23. april kl. 16.02

    Årets høyeste strømpris i nord i morgen

    Dagen etter at Sør-Norge får årets høyeste strømpris, er det Nord-Norge som får et prishopp på strømmen onsdag. Den høyeste timeprisen blir på 1,5 kroner/kWh. Samtidig som strømprisen øker nesten 60 prosent i de nordligste områdene onsdag, faller prisen i de sørlige områdene, skriver Europower, som viser til tall fra strømbørsen Nord Pool. Timeprisen i Tromsø mellom klokken 7 og 8 onsdag morgen er på 1,5 kroner/kWh. Det er den høyeste timeprisen i Nord-Norge siden 13. desember. Selv om timeprisen blir høyest i nord, er det Midt-Norge som får den dyreste døgnprisen i Norge onsdag, ifølge Europower. (NTB)

  • Tirsdag 23. april kl. 15.56

    Full fyr i garasje

    Nødetatene rykker ut til melding brann i en garasje i Meløy. Ifølge meldingen er det full fyr i garasjen. Det er nå kontroll på brannen, skriver politiet i en oppdatering klokken 16.21. Ingen personer ble skadet, ifølge politiet.